nášLiberec

Search

Známe podobu nové liberecké rady. Je v ní plno kontroverzních jmen

V kuloárech i na veřejnosti se již objevují první jména libereckých radních vznikající koalice Starostů, ANO a ODS. Kromě zástupců ANO jde vždy o lidi pevně spjaté s minulou politikou v Liberci. Nechybí ani lidé s kontroverzní minulostí nebo například někdejší sekretářka Jiřího Kittnera.

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj podepsali toto pondělí se zástupci ANO a ODS, která přestala být překážkou, Dohodu o společném postupu, která podle vyjádření zástupců všech tří stran má do konce října vyústit v podpis koaliční smlouvy. Zároveň se začínají rýsovat první jména radních, kteří by měli Liberec vést příští 4 roky.

Rada Liberce by měla být jedenáctičlenná. Starostové navrhují svého kandidáta na místo primátora, náměstka pro technickou správu města, náměstka pro kulturu a školství, cestovní ruch a sport a 2 členy rady,  ANO 2011 navrhuje svého zástupce na místo statutárního náměstka pro rozvoj a investice, náměstka pro ekonomiku a 2 členy rady,  ODS navrhuje své zástupce na 2 členy rady.

Primátorem se podle všeho stane Jaroslav Zámečník, který působí u Starostů pro Liberecký kraj od roku 2014, kdy opustil libereckou ODS, ve které byl celých 23 let. Jaroslav Zámečník působí v liberecké politice již téměř 30 let a za svého působení v ODS, a to v době nejkontroverznějších veřejných zakázek na městě i kraji (jako byl prodej spalovny, výstavba liberecké arény či Regiotram), zastával významné funkce od libereckého zastupitele až po radního na Libereckém kraji.

Starostové by měli mít i dva náměstky a dva radní. Náměstkovské místo, jak vyšlo najevo okamžitě po volbách, má slíbené Ivan Langr, který byl minule zvolen za Změnu, ale po úspěchu Starostů na kraji k nim přeběhl a hlasoval v dosluhující radě proti Změně.

Náměstkem za Starosty se stane i Jiří Šolc, který již jím jednou v letech 2010-2014, byl. Tentokrát by ale neměl být ekonomickým náměstkem, ale náměstkem pro technickou infrastrukturu. Šolc je výraznou postavou libereckých Starostů, ale do povědomí veřejnosti  se zapsal i jako lobbista, když se mu například spolu s dosluhujícím primátorem Tiborem Batthyánym podařilo zvrátit zákaz heren a hazardu ve městě.

Radním za Starosty by měl i být tradičně vratislavický starosta, kterým je Lukáš Pohanka. Dalším radním v barvách Starostů je matador liberecké politiky, Michal Hron. Hron na sebe v poslední době upozornil například v září, když se mu spolu s hejtmanem Martinem Půtou povedlo trikem se vyhnout začátku procesu v Půtově korupční kauze, což velice pomohlo Starostům ve volbách. V minulosti, když byli ve vedení města Starostové, dostával od svých kolegů tučně placené zakázky na poradenství bez výběrového řízení.

Čtyři zástupce v radě by měli mít i politici z hnutí ANO. U nich je personální obsazení jasné teprve od nynějšího dne. Statutárním náměstkem primátora pro rozvoj a investice se stane ředitel Technického muzea a lídr kandidátky ANO Jiří Němeček.

ANO by pod sebou mělo mít i resort ekonomiky, který  obsadí dosavadní magistrátní úředník a  vedoucí odboru ekonomiky na městě Zbyněk Karban (byl až osmý na kandidátce, ale ANO evidentně využívá jeho znalost zná fungování magistrátu).

Poměrně silný tlak ze strany libereckých podnikatelských kruhů byl na to, aby se radní za ANO stala i trojka kandidátky Renáta Balášová. Zastupitelský klub ANO ale tento tlak ustál a nakonec zvolil jinak, dvěma nevolněnými radními za ANO budou podnikatelka Šárka Prachařová a známý pivovarník Marek Vávra.

ODS bude mít dva neuvolněné radní. Za to jim má být, dle kuloárních informací, dán poměrně velký prostor v městských organizacích a firmách. Na vedení města bude mít veliký vliv i bývalý primátor za ODS Jiří Kittner, který se hned po volbách ujal vyjednávání na podobě koalice, ač jeho jméno na kandidátce schválně nefungovalo. Jednou z radních za ODS bude jeho dlouholetá sekretářka Petra Breňová.

Druhým radním za ODS bude lídr její kandidátky Petr Židek. Toho si veřejnost pamatuje v souvislosti s aférou kolem projektu modernizace policejních služeben P1000, kdy byl v roce 2009 jako jeho hlavní manažer zatčen kvůli korupci (nakonec nebyl obviněn, nicméně audity mluvily o čelovém ohýbání výběrových řízení a média zase o intervenci ministra Ivana Langera ve prospěchpodezřelých). Dále se v médiích objevil v souvislosti s místem ve státní sféře, který jemu a svým dalším přátelům vytvořil na Pozemkovém fondu další liberecký občanský demokrat Radim Zika (toho nakonec vytváření trafik pro své známé stálo samotný post ředitele Pozemkového fondu).

Subscribe
Upozornit na
187 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém