nášLiberec

Search

Liberecké ANO ve slepé uličce nebo jde o promyšlenou strategii?

Liberecké ANO se díky své politické nezkušenosti dostalo do ne zcela výhodné pozice. Poté, co odmítlo koalici s ODS, mu totiž moc jiných možností nezbývá. Pokud ovšem nejde o mistrovsky rozehranou hru na pár tahů dopředu…

Pro ANO se aktuálně nabízí hned několik nevýhodných řešení. Tím prvním je dvojkoalice se Starosty, kde bude mít ANO menšinu v radě a bude tak vydáno na milost silnějšímu, ale zejména zkušenějšímu koaličnímu partnerovi, kterým Starostové bezesporu jsou. A Starostové nemají důvod se své většiny vzdávat, 16 mandátů je opravdu hodně. 

Nebo se může ANO pokusit nějakým způsobem zařadit zpátečku, omluvit se ODS a vrátit se k jednání o původní trojkoalici. Ani toto nevypadá na příliš pravděpodobný scénář. ANO by tím riskovalo další ztrátu pověsti jako někoho, kdo je schopen na pár dní zcela změnit názor, ale také problémy mezi členskou základnou, kde je odpor vůči liberecké ODS, s jejími specifiky, dost silný. V koalici by pak bylo jen třetím do počtu proti SLK a ODS.

ANO by mohlo z této situace vyjít se ctí, pokud by se alespoň pokusilo sestavit koalici s třetí Změnou a Starosty. Tím by si mohlo zachovat tvář ve sporu s ODS a možná i zlepšit situaci v budoucí koalici. Na toto řešení ale nejspíš nepřistoupí Starostové – Změna je jejich největší rival a nejspíš ani na jedné straně není nálada na jakoukoliv spolupráci. Ani tudy cesta tedy nejspíš nepovede. Maximálně zpět k jednání o trojkoalici s ODS.

Ale ani Starostové na tom nejsou o mnoho lépe. S LOL většinu neudělají, se Změnou nechtějí a s ODS by vznikla jen křehká 20 ti členná většina, s potřebou každého hlasu na každém hlasování a s velkým „vydíracím potenciálem“ pro každého z 20 členů této koalice. Starostové totiž ve skutečnosti ANO potřebují, i když se to nesnaží dát moc najevo. Bez něj totiž funkční koalici nesloží.

Bude to v dalších dnech a týdnech tedy spíše hra nervů, kde vyhraje ten, kdo se nerozpadne a zůstane stát na svých pozicích a donutí druhou stranu přijmout jeho podmínky. Starostové budou nejspíš doufat, že ANO nakonec jako méně zkušený nováček „vyměkne“ první a na připravenou lopatu do pece si ještě rád sedne. Řešením může být i rozdělení klubu ANO na dvě části, třeba proto, že v něm je dost nestraníků, pro které mohou být čtyři roky v placené funkci docela lákavé. Koneckonců to může být i let více, jak ukázal příklad Ivana Langra. V tu chvíli mají Starostové vyhráno a zaděláno na vítězství v dalších krajských i komunálních volbách. S většinou v radě a primátorem prosadí vše, co budou potřebovat a stanou se nezpochybnitelným hegemonem místní politiky.

Ale doufat může i ANO, i když to je méně pravděpodobné, přece jen jde o nezkušené nováčky. Doufat v to, že pohromadě naopak nevydrží Půtovi Starostové. ANO může sázet nejen na osobní ambice jednotlivých členů tohoto uskupení, ale také na fakt, že čím déle se jednání potáhnout, tím více se mohou chtít emancipovat lidovci a TOP 09, kteří doposud hrají jen roli „užitečných idiotů“. Pomohli Starostům vyhrát volby, ale kromě několika méně významných funkcí sami nic nezískají ani neprosadí. Starostové s nimi totiž podle předběžných informací vůbec nepočítají na žádnou uvolněnou funkci a jako běžní členové rady tak budou víceméně do počtu.

Lidovci a TOP 09 mohou ale nakonec být tím pověstným jazýčkem na vahách. Neudělají to samozřejmě hned, ale kdyby jejich osamostatnění pomohlo odblokovat třeba několik týdnů zaseklou situaci, jistě by si to dokázali obhájit. U ANO by bez dalšího našli široce otevřenou náruč. Tyto hlasy budou mít v následujících týdnech vpravdě cenu zlata. Fakt, že lidovci nebo TOP 09 může kdykoliv začít tlačit na pilu nebo z koalice odejít, tak bude hlavní překážkou vzniku jen 20 členné koalice SLK a ODS.

Nyní nás nejspíš čeká hra nervů, vyjednávání, čekání na chybu druhé strany, zkrátka politika. Možná jde od ANO o promyšlenou taktiku. Vymezením proti ODS ukázat zásadovost, Starosty tak přivést do těžce, nebo spíše neřešitelné situace a ve chvíli, kdy Starostové jako vítěz nedokáží sestavit koalici, může to být právě ANO, kdo „v zájmu stability a rozvoje města“ obsadí post primátora a bude vládnout městu. Ve světle vidiny primátorského křesla by se i ta cesta k ODS nakonec mohla najít a pokud by ANO dokázalo domluvit třeba tichou podporu od Změny, mohou ještě zbýt dnes vítězným  Starostům jen oči pro pláč.

Shrnuto a podtrženo – bude to ještě zajímavá partie.    

Matěj Medek, nezávislý politolog

Subscribe
Upozornit na
127 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu