nášLiberec

Search

Naplňuje se scénář? Soudce Neumann zřejmě vrací korupční kauzu policii

Liberecký soudce Petr Neumann je v dlouhodobé zdravotní neschopnosti, ale i tak to vypadá, že největší korupční kauzu v historii kraje, v níž uvízl i hejtman Martin Půta vrátí kriminalistům. Neumann je známý opakovaným osvobozováním politiků v jiné korupční kauze, za což ho tvrdě kritizují nadřízené soudní instance.

Půtovo politické hnutí, za nějž je hejtmanem a nejznámější tváří, Starostové pro Liberecký kraj, si možná může oddechnout. Vypadá to, že do říjnových voleb proces se sedmnácti obviněnými v nejrozsáhlejším případu systémového tunelování evropských dotací nebude. To znamená, že před soudem v předvolebním čase nestane ani jejich hlavní tvář Martin Půta.

Může za to postoj libereckého soudce Petra Neumanna, který případ dostal. Ten je jednak v dlouhodobé pracovní neschopnosti, ale jednak i avizoval, že 22. května nařídí předběžné neveřejné projednání. Jako první na tuto skutečnost upozornil server lidovky.cz.

Oficiální důvody k těmto krokům soudce Neumanna ještě nejsou známy, ale lze důvodně předpokládat, že může státnímu zástupci a kriminalistům vyčítat vady v předloženém materiálu. To by znamenalo, že se řádné projednání soudu znovu oddálí.

Podle oficiálního vyjádření hejtmana Půty mu taková skutečnost vadí a byl by rád, kdyby měl již celý soud, o kterém je přesvědčen, že prokáže jeho nevinu, za sebou. Nicméně zrovna nyní před volbami se jeho hnutí, které je jedním z nejsilnějších stran v Liberci, může naopak skutečnost, že hejtmanův soud nebude probírán v médiích, velice hodit.

Podobný postoj má hejtman Půta i k únikům informací do médií. Navzdory tomu, že se v minulosti pohoršoval, že informace ze sdělení obvinění a žaloby unikají do médií a dokonce tím sám dokládal existenci spiknutí proti němu, byl to on sám, který vybraným novinářům tyto materiály poskytoval. K jeho smůle ale unikly z jím vybraného okruhu žurnalistů a ukázaly, nakolik jej policie viní, že byl aktivní a nápomocný Metrostavu při ohýbání procesu přidělování dotace na kontroverzní projekt.

Samotný soudce Neumann, který má případ dotací pro kostel sv. Máří Magdalény na starosti, má za sebou několik kontroverzních rozhodnutí. Je například soudcem i v případu tunelování městského majetku skrze společnost Sportovní areál Ještěd, kde se této činnosti měli dopouštět tehdy přední činitelé liberecké ODS.

Petr Neumann již podruhé zprostil žaloby bývalého náměstka primátora Pavla Krenka (ODS) a jeho tajemníka a zastupitele za stejnou stranu Jiřího Zeronika ve zmíněném případu nevýhodných směn v rámci městské akciovky Sportovní areál Ještěd.

Loni soudce Neumann stejně rozhodl v této věci, jako již již v roce 2014. S jeho výrokem ale nesouhlasil Vrchní soud, a tak se mu případ vrátil znova. Ale ani námitky a teze Vrchního soudu nepřiměly Petra Neumanna ke změně stanoviska a oba bývalé politiky opět zprostil žaloby.

Stejně jako v prvním projednání soudce Neumanna důkazy nashromážděné policií a státním zástupcem nepřesvědčily o tom, že se u uvedených transakcí jednalo o „subjektivní stránku“. Tedy, že cílem vyvádění majetku ze společnosti bylo osobní obohacení, ani to, že se podařilo prokázat spojení mezi příjemci nemovitostí a obžalovanými politiky. 

Případ dotací pro kostel sv. Máří Magdalény, který chce soudce Neumann pravděpodobně vrátit polici, se táhne od roku 2014. U krajského soudu v Liberci se měla řešit žaloba na 13 fyzických a 4 právnické osoby, které se měli podílet na tunelování evropských dotací určených pro město Liberec. Škoda, která měla vzniknout,  a která jde do desítek milionů se týká dvou projektů, které měly zhodnotit majetek anonymní liberecké firmy Iberus, která je provázána s libereckými politiky z ODS.

V síti detektivů uvízli manažeři stavebních firem jako je Metrostav, Developer CZ nebo Gallos, bývalý či aktivní politici jako jsou Jiří Zeronik (bývalý člen ODS) a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Mezi obžalovanými jsou i lobbisté a úředníci, kteří měli administraci evropských projektů na starosti, například bývalý šéf liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořek Machatý.

 

                                                                                   

Subscribe
Upozornit na
68 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali