nášLiberec

Search

Z Liberce konečně zmizí staré a neefektivní parovody

Díky dohodě mezi Teplárnou Liberec a městem bude liberecké centrum o něco přívětivější. Více jak dvě desítky let se mluvilo o nutnosti výměny nevzhledných a ekonomicky neefektních parovodů, které hyzdí dolní centrum Liberce. Nyní se slova stala skutkem.

Parovody se začnou vyměňovat letos v červnu v Pavlovicích, jejich výměna v centru, kde již desítky let „krášlí“ koryto Nisy, je naplánována na příští rok. Celý projekt vyjde na 320 milionů korun. Teplárna Liberec získala díky spolupráci s městem 70 milionů korun z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost  a musí celou akci stihnout za dva roky.

Modernizace se dotkne jedné ze tří větví, náklady na obnovu celé soustavy se odhadují na 700 až 900 milionů korun. Realizace projektu, který nese název GreenNet, už začala podpisem smlouvy s dodavatelem. Předcházely ji téměř tři roky tvrdého vyjednávání s městem, které se poprvé ozvalo jako minoritní akcionář, který má v Teplárně Liberec 30%. Výsledkem je vedle výměny parovodů i snížení ceny tepla.

„Jednání, která trvala přes dva roky, byla náročná, ale s výsledkem z hlediska města a jeho občanů jsem spokojený. Pro mě osobně je klíčové, že obě strany deklarovaly, že směřujeme k ceně 550 Kč/GJ i celá modernizace systému, včetně výměny starých parovodů. Není tak daleko doba, kdy v našem městě nebudeme řešit problém s odpojováním, ale naopak se systém centrálního vytápění bude dále rozvíjet a tím bude cena tepla i nadále klesat,“ řekl zástupce města, náměstek pro ekonomiku a rozvoj Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

Zastaralé a ztrátové parovody, které jsou nyní po Liberci vedeny nad zemí a v centru města v korytě řeky Nisy, budou podle vedení Teplárny zakopány pod zem. Projekt počítá se zachováním nadzemního vedení od Londýnské ulice do Pavlovic, z centra města ale trubky zcela mizí. Práce jsou rozděleny do čtyř etap, po dokončení každé z nich bude nová soustava zásobována teplem z provizorní výměníkové stanice, aby bylo možné zachovat dodávky tepla a teplé vody pro koncové uživatele.

Dlouhé roky se město do cenové i strategické politiky Teplárny nevměšovala, politici zde brali pouze tučné odměny v dozorčích radách (35 tisíc korun měsíčně). Po nástupu současného vedení města se ale politika města změnila. Odměny byly sníženy (10 tisíc korun měsíčně) a město začalo tvrdě vyjednávat o cenách tepla. V roce 2015, kdy jednání s Teplárnou Liberec začala, přitom Liberečané platili nejdražší teplo v zemi, i přes 900 Kč za GJ. Nyní je to 650 Kč a cena má jít ještě o sto korun níže. Dalším výsledkem dohod je i zmíněná výměna parovodů a modernizace celého systému.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali