nášLiberec

Search

Video NL: Liberecký zámek – má ho město koupit?

Část politické reprezentace, představovaná většinou Změnou pro Liberec, usiluje o nákup libereckého zámku a o jeho zpřístupnění (včetně přilehlého parku) pro libereckou i přespolní veřejnost veřejnost. Zámek se stal obětí divoké privatizace v 90. letech a je po dvě desetiletí zavřený, což neprospívá ani jemu ani městu. Proti nákupu města jsou ale někteří další politici. A co si myslí o možné budoucnosti liberečtí památkáři?

Liberecký zámek doplatil na divokou privatizaci v 90. letech. Nyní je po dvě desetiletí zavřený a to přesto, že se jedná o nezpochybnitelnou historickou dominantu středu města. Současné vedení radnice hodlá liberecký zámek získat od soukromého majitele do svého vlastnictví, aby mohl sloužit veřejnosti.

Jaký je pohled na budoucnost zámku očima Národního památkového ústavu jsme se zeptali odborného garanta území, kde se zámek nachází, Petra Freiwiliga z Národního památkového ústavu. Proč by město mělo zámek koupit se zase bude snažit vysvětlit náměstek pro ekonomiku a rozvoj Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

Liberecký zámek je významnou místní památkou, která je ale veřejnosti dlouho uzavřena. Jeho historie sahá do první poloviny 16. století, kdy někdejší měšťanskou usedlost nechali přestavit na správcovský dvůr  majitelé tehdejšího panství i poddaného města Reichenbergu, Biberštejnové.

Usedlost na renesanční zámek nechali přestavět o padesát let později jejich nástupci Redernové, konkrétně Kryštof a Melchior. V 1604 nechala Kateřina z Redernu přistavět k zámku honosnou kapli, věž se zvonicí a nové křídlo. Jediná kaple pak přežila ničivý požár z roku 1615.

O klasicistní přestavbu zámku se v druhé polovině 18. století postaral rod Clam-Gallasů, významné úpravy v duchu romantismu se dočkal ještě v 19. století. Od roku 1933 byl zámek ve státních rukou a sídlila zde (s výjimkou doby nacistické okupace) správa lesů. Od padesátých let 20. století využívala liberecký zámek zdejší univerzita a v letech osmdesátých zde československá firma Skloexport umístila jedno z nejhonosnějších sbírek skla na světě.

Jaký je Váš názor? Má město liberecký zámek koupit?

Subscribe
Upozornit na
120 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali