nášLiberec

Search

Tři otázky pro Jana Šebelku: sídliště v Lidových sadech, rezignace v nemocnici i noční spoje

Jsou tu další Tři otázky pro Jana Šebelku. Tentokrát jsme se ho zeptaly na rozjetou výstavbu sídliště v nejcennější liberecké zóně, kterou realizuje firma Syner a lidé kolem ní, další z rezignací ředitele Krajské nemocnice Liberec Luďka Nečesaného nebo nápadu radnice posílit noční spoje městské hromadné dopravy v Liberci. 

Syner se chystá vystavět sídliště (ač tomu říká jinak) vedle libereckého muzea a lázní. Stavební úřad i někteří politici tomuto plánu jdou neuvěřitelně na ruku… Jak to vidíte? Těšíte se na sídliště v Liďákách?

Trochu nerozumím otázce. Připomíná mi vtip o manželce, která delší dobu upozorňuje manžela, že jim kape vodovodní kohoutek. On se vymlouvá, že není instalatér. Jednou přijde domů a kohoutek neteče. Kdo to opravil? Soused. Co za to chtěl? Dal mi na vybranou: buď se s ním vyspím, nebo mu zazpívám. Jakou si zazpívala? No dovol, copak jsem nějaká zpěvačka?

K vaší otázce: Copak jsem nějaký architekt? Nicméně se odpovědět pokusím. Rezidence Park Masarykova je ukázka toho, jak podobné projekty v Liberci fungují. Objeví se nějaký nápad (abych nechodil daleko, podobně vznikla hokejová hala, nebo se chystalo MS v lyžování), sonduje se, jestli projde – je to taková první vlaštovka. Obyčejně se to napoprvé nepovede, ovšem idea žije, a když nastane správná konstelace úředníků a politiků, povstane jako bájný Fénix z popele. Podobných příkladů, občas skandálních (Kdo si dnes pamatuje, jak se jeden úředník „spletl“ a park zamaloval v územním plánu barvičkou, která znamená obytnou zástavbu?), by se našlo v Liberci desítky. Rezidence Park Masarykova, nevím, jestli se to tak dřív jmenovalo, se začala plánovat před víc než deseti lety.

Tehdy to neprošlo, tuším, kvůli odporu veřejnosti, které nešla pod nos výška domů. Plést do toho Syner, rozuměj Develop Industry, která od konce loňského roku patří S group holdingu, mi nepřijde docela fér. Staví se tam, protože firma sehnala všechna povolení, splnila příslušné zákony a má na to. Chybu bych spíš hledal v neexistenci městského architekta, v politické reprezentaci města, která nemá vizi, kam by se měl vzhled Liberce ubírat, a samozřejmě ve stavebním úřadu, jenž si dělá, co chce a nikdo s ním, přestože se na něj hrne jedna stížnost za druhou, nehne. Tak to bylo, je a bude. Amen.

 

Ředitel KNL Luděk Nečesaný oznámil rezignaci. Důvodem jsou prý tlaky a personální politika kraje. Sám je ale obviněný z korupce. Jak vnímáte jeho ohlášenou rezignaci?

To jsou dvě věci. Jeho obvinění z korupce bych nechal na vyšetřovatelích, státních zástupcích a soudu. Každý kdo sledoval kauzu jeho syna, si však umí představit, že když na jeho záchranu z vězení věnoval, jak se psalo, dva milióny korun, na sobě asi šetřit nebude. Takže bych vyčkal. Hodně by mě ale překvapilo, kdyby ho do tepláků dostali.

Jeho ohlášenou rezignaci vnímám jako zábavný taneček. Zvlášť, když člověk, kvůli kterému chce údajně odstoupit, oznámil odchod také. Dovoluji si citovat MFD (26. 6. 2017): Jen pět měsíců vydržel v čele liberecké nemocnice Pavel Marek, který je předsedou představenstva nejen nemocnice v Liberci, ale také v České Lípě. Teď chce z funkce v Liberci odstoupit. Zdůvodnil to neustálým zostuzováním jeho samého i kvality péče v českolipské nemocnici. Oba tančí, jak nejrychleji umí. Proto bych s hodnocením obou aktérů posečkal. Na všechno, co se kolem Krajské nemocnice Liberec děje, je totiž třeba nahlížet optikou (pří)stavby nové nemocnice, která má stát jednu (?), dvě (?), tři (?), čtyři (?) miliardy. Další křepčení se dá očekávat.

 

Radní za Změnu chtějí rozšířit počet nočních tramvajových a autobusových linek. Jste pro?

Mně osobně to je jedno, neboť chodím brzo spát. Patřím ke skřivanům. Nicméně, existuje-li na to nějaká studie, mají-li radní čísla, která dokazují po těchto linkách poptávku, pak je povinností vedení města to udělat. Od čeho jinýho by tam, pro Boha, bylo?

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V minulých měsících se na mnoha místech propírá koaliční krize na liberecké radnici a např. Ondřej Červinka psal o tom, jak je Liberec touto