nášLiberec

Search

Černé stavby v Liberci – nepoctiví stavebníci mají zelenou

V Liberci bují černé stavby a stavební úřad s tím málokdy něco dělá. Radní za Změnu pro Liberec to dokládají na konkrétních černých stavbách ve městě.

Situace s černými stavbami přestává být v Liberci únosná. Dlouhé roky byly z velké části tolerovány, na úkor okolních vlastníků, města samotného nebo dokonce zákona. Tvrdí to radní ze Změny pro Liberec, kteří se hodlají s nepoctivými stavebníky vypořádat. Z části ale naráží u koaličních partnerů z exANO.

Hlavní výtkou radních za Změnu je dle náměstkyně Karolíny Hrbkové skutečnost, že liberecký stavební úřad již od roku 2002, tedy plných 15 let, zřejmě automaticky přehazuje evidované černé stavby na posouzení podle nového územního plánu. Podle zástupců Změny a radních je ale tak de facto legalizuje a tím poškozuje ostatní vlastníky a často i město. Navíc tito černí stavebníci pokračují ve stavění vesele dál, a to bez jakýchkoliv sankcí. Radní to to dokládají na konkrétních případech.

Tento týden se i na jednání rady města například objevila další černá stavba – dva domy, které v rozporu se zákonem i územním plánem vyrostly v zahrádkářské kolonii mezi Vratislavicemi nad Nisou a sídlištěm Kunratická. Stavebníci zřejmě dokonce neváhali pokácet i stromy, které byly pravděpodobně součástí historické aleje, která spojovala vratislavický pivovar s tehdy oblíbeným výletním místem Aloisina výšina. V okolí staveb byly také pokáceny v městských lesech vzrostlé modříny, minimálně část dřeva se našla na pozemcích spojených s dotyčnými černými stavbami.

Černé stavby v ulici Sladovnická, v zahrádkářské kolonii, kde byly postaveny v rozporu se zákonem. Majitelé jsou zatím v klidu, úřady po nich nic nechtějí.

„Rada města řešila na svém zasedání výskyt staveb, které ve městě vznikly zřejmě bez povolení. Rada uložila tajemníkovi magistrátu, aby podal informace ke 2 takovým stavbám, které se objevily v zahrádkářské kolonii ve Sladovnické ulici. Požaduje informace, kdy byly stavby poprvé nahlášeny na stavebním úřadě, kolik podnětů již přišlo a jak s nimi stavební úřad naložil. V této lokalitě mohou být dle územního plánu z roku 2002 stavby o velikosti do 25m2“, sdělila naší redakci náměstkyně primátora Karolína Hrbková ze Změny pro Liberec.

Jak ale dokládají fotografie objektu, jedná se o standardní bydlení, které v lokalitě být nesmí. „Tyto domy však vznikly později –až po vydání platného územního plánu, nesplňují podmínku územního plánu a jsou zjevně v rozporu i se stavebním zákonem ohledně vzájemných rozestupů staveb. Jedná se o stavby, na které opakovaně upozorňují občané města, ale stále zde stojí a dokonce stavitelé stále pokračují ve stavební činnosti.“, dodala Hrbková.

Podnět na řešení černých staveb v ulici Sladovnická, kvůli kterým zřejmě padla i část historické aleje, sice prošel radou, ale nikoliv bez problémů. Proti schválení navrženého usnesení, které chce problém s černými stavbami začít řešit, vystupoval primátor Tibor Batthyány, který pro něj spolu s náměstkem Tomášem Kyselou (oba exANO)  nakonec také nehlasoval. Někteří radní z ex ANO ale pro návrh ruku zvedli.

Podle radních za Změnu pro Liberec jsou podobných černých staveb desítky a nejedná se jen o ojedinělá selhání úřadů, které nekonají, ale o systémový problém.

 

A jaké jsou vaše zkušenosti s černými stavbami a fungováním stavebního úřadu v Liberci? Pošlete nám své tipy, budeme se jim věnovat.

 

Subscribe
Upozornit na
71 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali