nášLiberec

Search

Budoucnost myslí na budoucnost, ale svoji

Minulý týden vystavila opoziční formace Budoucnost pro Liberecký kraj vysvědčení téměř čtyřleté vládě Starostů pro Liberecký kraj a sociálních demokratů, kteří ovšem v průběhu volebního období vystřídali Změnu pro Liberecký kraj. Nejdřív se pozastavme u formace, čert ví, co si pod tím termínem lze představit, která vysvědčení napsala a uveřejnila. Neznalý člověk by si řekl, že jde asi o zcela nové lidi, kteří se snaží narušit politické stereotypy v Libereckém kraji. Není tomu tak.

Naopak, v jeho čele stojí Pavel Žůr (předseda) a Lidie Vajnerová, kteří se v politice pohybují již delší dobu a poté, co byli před třemi lety odmítnuti v ANO, si založili svoji Budoucnost.  Pozoruhodné na tom je, že v krajských preferencích společnosti Phoenixresearch dostala tato formace 7,5 procenta, tedy skoro stejně jako ODS (8,3%).  Pro úplnost: Vedou Starostové (18,5%) a ANO (18,1%). I politikou nepolíbeného člověka napadne, jak je možné, že zcela neznámá formace má zničehonic tolik procent. Ovšem ten, kdo do toho trochu vidí, ví, že jeden ze způsobů, jak navýšit budoucí preference nějaké straně, je zveřejnit přibarvené výsledky předvolebních průzkumů, což samo o sobě stačí, aby se o ni voliči začali zajímat. Netvrdím, že si Budoucnost na své preference připlatila, ale někoho by to napadnout mohlo. Třeba se ale mýlím, třeba se Budoucnost opravdu politickou hvězdou příštích let stane. Řekl bych ale, že spíš ne.

Nicméně jsem začal vysvědčením.  Starostové pro LK, spolu s ČSSD, a před tím se Změnou, dostali dvě čtyřky. Jednu za dopravu a druhou za zdravotnictví.  Budoucnost ústy Pavla Žůra tvrdí, že jsou krajské silnice v horším stavu, než když Starostové, kteří měli jako hlavní téma právě dopravu, krajskou vládu přebírali. „Dnešní situace je však horší než před čtyřmi lety. Padesát procent silnic je v havarijním nebo nevyhovujícím stavu,“ uvedl Žůr.

Nebudu se zastávat Změny ani radního Vladimíra Mastníka, který má dopravu na kraji na starosti, ale pravda je taková, že stav silnic Libereckého kraje, bude ještě mnoho let oblast, v níž se budou lacině sbírat politické body. Stav silnic druhé a třetí třídy se zhoršuje od chvíle, kdy Liberecký kraj vznikl, a pochybuji, že se brzy nějaké krajské vládě tento trend podaří zvrátit.

Druhou čtyřku dostalo zdravotnictví, tělovýchova a sport.  Budoucnost pro Liberecký kraj hodnotí negativně především celý systém. Její představitelé také upozorňují, že ve zdravotnictví došlo k výměně radních, kvůli čemuž se rozpadla koalice Starostů a Změny. „Byla to změna k horšímu. Nechci se Zuzany Kocumové (nahradil ji Petr Tulpa) zastávat, ale nějaké výstupy se snažila udělat. To, co nastartovala, bylo o poznání lepší, než to nicnedělání potom,“ domnívá se Pavel Žůr, první politik mimo Změnu, který práci Kocumové, po jejím ostudném vyhnání z funkce, částečně pochválil.

Každé vysvědčení má známky, za které je třeba žáčka poškoláčka pokárat, nebo mu dát cukrátko. Jedničku dostali Starostové, které personálně zastupuje hejtman Martin Půta, za chování a prezentaci.  „Jejich vystupování bylo velice korektní, reprezentativní. Což u předcházející garnitury se někteří pánové chovali velmi arogantně,“ upřesnil Žůr. 

Obávám se, že tady je hodnocení hodně vedle. Stačí, když si člověk vzpomene, nebo pustí záznam z jednání krajského zastupitelstva, když odvolávalo zmíněnou Zuzanu Kocumovou. Tolik arogance a nenávisti pohromadě se hned tak nevidí. Copak kluci a holky z Budoucnosti zapomněli na fotbalovou aféru, v níž několik lidí letělo s Miroslavem Peltou na zápas Jablonce a pak jako lhali jako malí kluci, že si to platili sami? Copak byl hejtman zbaven svého policejního obvinění? A další a další věci, mezi něž patří hanebné spojení s ČSSD, která byla pro Starosty představitelem všeho špatného, co se na kraji v minulosti dělo.

Otázka proto zní, proč jednička z chování, když se v ostatním hodnocení docela trefili?  (Mimo známky Josefa Jadrného, kterému úředníci Libereckého kraje přezdívají paní Columbová.)

Jediná odpověď,  která mě napadá je, že si to Budoucnost nechce do budoucnosti s budoucím hejtmanem rozházet.

 

Jan Šebelka

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Asi tak před třemi týdny jsem se rozhodl, že si od týdenního psaní feuilletonů na nějakou chvíli odpočinu. Ne, že bych byl unavený, nebo
Vyhříval jsem se dopoledne na chalupě na posledním letním slunci, jasany začínaly pouštět k zemi listy, popíjel jsem kafe a četl knihu Johna Wiliamse Stoner,
Měl jsem před několika měsíci nápad založit politické hnutí, s nímž bychom, kdyby se mi někoho podařilo sehnat, kandidovali v letošních krajských volbách. V noci, když jsem
Dva roky před tzv. sametovou revolucí se začala v pátek scházet  v hrádecké restauraci Lidový dům parta chlapů středního věku: Farář, Ekonom, Učitel, Slavný