nášLiberec

Search

Z korupce obviněný ředitel nemocnice převádí do bezpečí svůj majetek

Ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný převádí majetek na sobě blízké osoby. Jak zjistila Mladá fronta Dnes, Nečesaný převedl vilu v libereckých Rochlicích na svého syna Lukáše. Ten sice čelí vážnému obvinění z pokusu o vraždu v Hořicích, kde měl dle žaloby surovým způsobem málem ubít kadeřnici, ale i v případě jeho odsouzení by mu nebyl zabaven majetek. Narozdíl od svého otce obviněného z korupce.

Vila v libereckých Rochlicích donedávna patřila manželům Šárce a Luďkovi Nečesaným. Nyní ji vlastní jejich syn Lukáš. Po jejich obvinění z loňského června, kde je ředitel KNL Nečesaný obviněný z úplatkářství a jeho žena z praní špinavých peněz, jim policie zakázala disponovat majetkem, o kterém se domnívá, že byl nabyt skrze prostředky pocházející z ilegální činnosti. S takto obstaveným majetkem nesmějí manželé nijak nakládat.

Jedná se o dva činžovní domy v Liberci a jeden rodinný dům ve Stráži nad Nisou. K nim rodina Nečesaných získala i další činžovní dům v liberecké Frýdlantské ulici, na který loni upozornilo Krajské protikorupční pracoviště (KPKP) a který v seznamu policií zablokovaných nemovitostí chyběl.

Manželé Nečesaní poté převedli ale zbývající rochlickou vilu na syna Lukáše, a to skrze darovací smlouvu, kde ale věcné břemeno říká, že ji mohou nadále užívat. I v případě odsouzení Lukáše Nečesaného z pokusu o vraždu, tento nabytý dům by mu zůstal. V případě odsouzených manželů Nečesaných za korupci a praní špinavých peněz je možné, že by jim byl zabaven. Luděk Nečesaný se v kauze svého syna silně angažuje.

Za jeho obhajobu utratil, dle svého vyjádření zhruba tři miliony korun a najal elitní právníky, jako například bývalého státního zástupce Vlastimila Rampulu, který proslul svými styky s pražskými kmotry. Ve prospěch Nečesaného juniora intervenovala u tehdejší ministryně spravedlnosti i dlouhboletá Nečesaného kolegyně, nyní poslankyně za hnutí ANO Jana Pastuchová.

Obchody s nemocnicí

Na konci června 2015 obvinila protikorupční policie v Ústí nad Labem ředitele KNL Luďka Nečesaného z přijímání úplatku a podplácení na základě trestního oznámení, které na něj bylo anonymně podáno zhruba před třemi lety lety. Nečesanému hrozí až dvanáct let vězení.

Spolu s ním policie obvinila i jeho ženu Šárku. Za praní špinavých peněz jí hrozí až osm let. Šárka Nečesaná založila v roce 2009 poradenskou firmu Sarmed, spol. s.r.o. (Sarmed), do které za období zhruba dvou let doputovalo od firem B. Braun Medicla s.r.o., MedicCor a.s., Medtronic Czechia s.r.o. a NT Medica,a.s. přes 23 milionů korun. Tyto firmy dodávaly zboží do Krajské nemocnice Liberec a policie má nyní za to, že se jednalo o úplatky pro Nečesaného.

Policie navíc tvrdí, že Šárka Nečesaná skrze firmu Sarmed ve skutečnosti nikdy za žádné poradenství výše zmíněným firmám nefakturovala, ale zároveň si vytvořila fiktivní nárok na svoji mzdu i na mzdu svého manžela za údajnou práci pro firmu Sarmed.

Tato fiktivní mzda (podle účetních uzávěrek zhruba ve výši zhruba 19 milionů) korun za údajnou práci od srpna 2009 do března 2011 potom skončila na účtech Šárky Nečesané a Luďka Nečesaného. Ti za ně nakoupili akcie, pořídili další investiční nástroje a nakoupili také tři domy (jeden rodinný a dva činžovní) v Liberci zhruba za 17 milionů korun. 

Nákupy nemovitostí

KPKP již v létě 2015 přineslo zprávu o podivných obchodech s činžovním domem ve Frýdlantské ulici, který za zhruba 6 milionů nakoupili rovněž přes firmu Sarmed manželé Nečesaní, prodali jej spolu s firmou Sarmed za pouhých 200 tisíc korun, aby dům nakonec doputoval skrze tchána Luďka Nečesaného zpět do jejich rodiny.

Součet částek za tyto nemovitosti – tedy  dva činžovní domy v Liberci a jeden rodinný dům ve Stráži nad Nisou a domu ve Frýdlantské ulici – poté odpovídá zhruba výši sumy, kterou na účet firmy Sarmed zaslaly výše zmíněné společnosti (tedy zhruba 23 milionů korun), které dodávaly pro krajskou nemocnici v Liberci, kde Nečesaný dělal a znovu dělá ředitele.

Politická podpora

Luděk Nečesaný měl problémy se střetem zájmů již v minulosti. V letech 2003/2004 působil v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi, odkud byl ale Radou Středočeského kraje odvolán. Důvodem měly být ale vazby na farmaceutické firmy v čele s B.Braun Medical. Nečesaný ale takovou kritiku odmítal s tím, že jeho odvolání je důsledek změn, který jako ředitel nemocnice prosadil.

Přes všechna podezření i policejní obvinění, které potvrdil i dozorující státní zástupce, který zamítl Nečesaného stížnost, zůstává Luděk Nečesaný ředitelem KNL. Svou podporu mu opakovaně vyjádřil například liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO) i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který je sám obviněn v další korupční kauze.

Po svém obvinění Luděk Nečesaný nabídl svůj post k dispozici, ale dozorčí rada KNL složená ze zástupců politických stran jeho rezignaci nepřijala. Dozorčí rada má toto složení: Dozorčí rada KNL: Tibor Batthyány(ANO), nominován za město Liberec, MUDr. Pavel Buchvald, nominován za zaměstnance KNL, Ing. Tomáš Hocke (Nez. blok), nominován za město Turnov, Ing. Jaroslav Knížek (ANO), nominován za město Turnov, Bc. Zuzana Kocumová (Změna pro Liberec), nominována za město Liberec, Lena Mlejnková (SLK), nominována za Liberecký kraj, Ing. Vladimír Opatrný (zvolen za Změnu pro Liberecký kraj), nominován za Liberecký kraj, Ing. František Pešek (KSČM), nominován za Liberecký kraj, Mgr. Petra Plašková, nominována za zaměstnance KNL, MUDr. Jaroslav Porš, nominován za zaměstnance KNL, MUDr. Vladimír Šámal (ODS), nominován za Liberecký kraj

 

Jaroslav Tauchman

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali