nášLiberec

Search

Starostové pro Liberecký kraj vybrali kandidáta na hejtmana – z korupce obviněného Martina Půtu

Martin Půta získal na sněmu Starostů pro Liberecký kraj drtivou podporu 97% účastníků a stal se lídrem hnutí pro nadcházející krajské volby, které proběhnou v říjnu 2016. Starostové dali současnému hejtmanovi svou podporu i navzdory obvinění z korupce a zneužití pravomoci, kterému hejtman čelí kvůli své nestandardní roli v kauze podezřelého projektu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény. Podporu „svých“ Starostů nezviklaly ani další kontroverzní kroky hejtmana, kterých se za tři roky ve funkci dopustil.

Sněm Starostů pro Liberecký kraj se konal v pondělí 2. listopadu tohoto roku a dal jasný mandát současnému hejtmanovi a jednomu ze zakladatelů hnutí, Martinu Půtovi. Ten v čele Starostů vyhrál krajské volby v roce 2012. Nedlouho poté, ale přestoupil do celostátního hnutí STAN, kde se stal dokonce jeho předsedou. Půta se nikdy netajil svými ambicemi v celorepublikové politice. Po svém policejním obvinění, kdy vyšla najevo jeho role v korupčním skandálu,  ale pozici předsedy STAN opustil, placený hejtmanský post si ovšem ponechal.

„Za takto jednoznačně deklarovanou podporu svým kolegům děkuji, vnímám ji jako ocenění nejenom mojí dosavadní práce, ale především fungování Libereckého kraje v posledních třech letech. Kraj jsme otevřeli pro občany, naše hospodaření je stabilní, mnohem více investujeme do oprav majetku, vloni i letos přes 1 miliardu korun. Dokázali jsme přitom snížit zadlužení kraje o jednu třetinu. To jsou výsledky, na které bych chtěl navázat a pracovat pro Liberecký kraj i v dalších letech“, uvedl Martin Půta v tiskovém prohlášení v reakci na svou podporu coby kandidáta na hejtmana.

Největším Půtovým problémem bude rok staré obvinění ze strany protikorupční policie. Martin Půta měl, dle detektivů, za úplatu zajistit předběžné vyplacení několika desítek milionů pro společnost Metrostav, která rekonstrukci prováděla a nestandardně ji i předem zaplatila. Policie se domnívá, že celá rekonstrukce byla předražená od počátku, při čemž se počítalo i s úplatky z veřejných prostředků pro politiky a úředníky. Martin Půta se coby hlava hodnotitelů z ROP Severovýchod scházel na utajovaných schůzkách po benzínových pumpách s lobbisty Metrostavu a dohadoval, jak schválit vyplacení prostředků. Ve své následné obhajobě se pak dopouštěl prokazatelných lží nebo se podílel na únicích policejních usnesení do médií.

Svou vinu popírá, obvinění označuje za spiknutí a Starostové pro Liberecký kraj za ním pevně stojí. Půtovo odvolání proti postupu policie ale státní zastupitelství v Liberci i Vrchní státní zastupitelství v Praze smetlo ze stolu. Někteří z nich a z TOP 09 sázejí na Martina Půtu mimo jiné pro jeho schůzky s občany, které pravidelně koná po celé volební období. Tomu ale zase vyčítají jeho kritici s tím, že si za peníze Libereckého kraje dělá permanentní volební kampaň.

Kritiku si Půta vysloužil i za svou obhajobu svých kolegů radních, kteří si nechali platit VIP zájezdy od kontroverzního fotbalového bosse Miroslava Pelty, a to v době, kdy rozhodovali o navýšení na sport o 20 milionů. Radní potom zapírali a například předseda Satrostů pro Liberecký kraj Marek Pieter nejprve potvrdil, že mu Pelta vše platil, aby pak přišel s historkou, že si z novinářů dělal legraci a po dvou dnech dodal, spolu s dalším radním ze Starostů Vladimírem Mastníkem, nevyplněný příjmový doklad. Podle Půty se ale Pieter postavil k problému čelem.

Podobného krytí svých kolegů rady se Martin Půta dopustil při kauze trafik na postech ředitelů sociálních zařízení. Po náměstkyní Lenkou Kadlecovou z ČSSD proběhla diskutabilní výběrová řízení, kde se na posty ředitelů domovů důchodců dostali lidé spjatí s politickými stranami. V jednom případě se dokonce jednalo o jasné plagiátorství, když současný ředitel domova důchodců ve Velkých Hamrech předložil jako koncept své práce pouhou jednu stránku okopírovanou z webových stránek jiného zařízení. Martin Půta, přes prvotní mediální pohoršení, nová výběrová řízení nijak neinicioval, vše prý proběhlo v pořádku.

Další kontroverzní stránkou Půtovy politiky je samotný jeho styl při jednání. Během roku 2014 ale dohodnul  za zády svých koaličních partnerů Ze Změny (část Změny se mu povedlo přetáhnout na svou stranu) odvolání své náměstkyně Zuzany Kocumové (přičemž spolupracoval např. i s tehdy opoziční KSČM). Poté byla vytvořena koalice s druhdy nesmiřitelným protivníkem – ČSSD. Boss místní ČSSD, Robert Dušek, je přitom dnes obviněn ze stejného trestného činu jako Martin Půta, když se měl dopouštět korupčního jednání rovněž při čerpání evropských dotací na obskurní projekty.

Na kraji zároveň běží některé kontroverzní smluvní vztahy. Týká se to například zajištění autobusové dopravy, což bylo paradoxně veliké téma Starsotů pro Liberecký kraj, když byli v  opozici proti ČSSD. Nyní, když jsou v koalici, nadále běží vstřícný přístup kraje vůči soukromým dopravcům, ze kterého profituje firma napojená na politické strany zastoupené v krajském zastupitelstvu, včetně Půtových Starostů pro Liberecký kraj.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali