nášLiberec

Search

Jiří Zeronik spolupracuje s policií: zakázka na Máří Magdalénu byla účelově předražená

Důležitý zvrat přináší jedna z největších současných korupčních kauz, ve které je obviněn i liberecký hejtman Martin Půta (STAN/SLK). Celá zakázka na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény byla od začátku záměrně nadhodnocená. Řekl to policii Jiří Zeronik (ex-ODS), klíčová osoba celé kauzy. Ten se rozhodl spolupracovat s policií a (aspoň částečně) odkrýt pozadí kontroverzní zakázky i celého systému čerpání dotací s účastí velkých stavebních firem.

Vrásky na čele se udělaly zase o něco hlubší nejen hejtmanovi Martinovi Půtovi, ale i dalším obviněným z celé korupční kauzy, na kterou upozorňuje naše sdružení od jejího vzniku v roce 2009. Klíčová osoba celého obskurního projektu „Centra geotermální energie pro občany“ Jiří Zeronik se, dle MF Dnes, rozhodl vypovídat a spolupracovat s policií. A co víc – potvrdil část jejího obvinění, tedy, že zakázka dotovaná z veřejných zdrojů byla účelově a podvodně navyšována. Podle policie tomu mohlo být až cca 24 milionů korun, z čehož část měla jít na úplatky pro politiky a úředníky.

Možné důvody spolupráce

Proč se Jiří Zeronik rozhodl spolupracovat s policií, není oficiálně známo, ale důvodů může být více. Předně je již jednou pravomocně odsouzen za korupci, když se pokoušel se svými kolegy podplatit asistenta poslance Věcí Veřejných, nahlíželo by se tedy na něj jako na recidivistu a trest by měl vyšší. Naopak spolupráce mu dává naději na snížení trestu.

Dalším možným důvodem je, že zároveň figuruje v kauze tunelování městského majetku skrze společnost Sportovní areál Ještěd, kde mu hrozí rovněž vysoké tresty, a to spolu s jeho nadřízeným, někdejším náměstkem primátora Jiřího Kittnera, Pavlem Krenkem (oba ODS). O Krenkovi se často rovněž také hovoří jako o muži, který má skutečně stát za majetkem anonymními akciemi kryté společnosti Iberus, které patří právě kostel sv. Máří Magdalény.

Svou roli mohl sehrát i fakt, že na pozici jednatele narychlo založené obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany figurovala i dlouholetá manželka Jiřího Zeronika, Lucie Zeroniková. To jí rovněž mohlo přinést problémy se zákonem a policií.

Tlak Metrostavu a role politiků a úředníků

Po odsouzení Zeronika z korupce došlo k horečnému a zbrklému nominování dalších, nových lidí do správních orgánů společnosti GEPO. Často se jednalo o lidi, kteří o ničem neměli ani tušení, jako příklad slouží příklad známého libereckého rockera, který „usedl“ do dozorčí rady GEPO, aniž by měl o jejím fungování větší znalosti. Důvodem byla snaha za každou cenu pokračovat v projektu, což Zeronikovo odsouzení kazilo (ten dokonce od projektu odstoupil a stáhl žádost o dotaci).

Jiří Zeronik má vypovídat o lidech, kteří se kolem zakázky podíleli, politicích, úřednících i manažerech a lobbistech z firmy Metrostav, která zakázku realizovala. Právě Metrostav zakázku dokonce nestandardně celou předem zafinancoval ze svého – to do značné míry může vysvětlovat její plánované předražení i budoucí tlak Metrostavu na urychlené vyplacení dotace.

Tomu právě podlehl i liberecký hejtman Martin Půta, který se s lobbisty Metrostavu scházel na benzínových pumpách a připravoval s nimi scénáře pro své kolegy hodnotitele z Regionální rady ROP Severovýchod, které předsedal a která o dotaci rozhodovala.

Nakonec, ve spolupráci s dalším obviněným – ředitelem liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořkem Machatým také obejití dříve přijatých pravidel pro kontrolu projektu a vyplacení peněz pro Metrostav na radě prosadil. Později se svou roli snažil bagatelizovat a vyloženě o ní před novináři lhal. Tato iniciativa mu ale přinesla policejní obvinění ze zneužití pravomoci a měl se, dle detektivů, dopustit i přijímání úplatku, podobně jako i Bořek Machatý.

Na podezřelé okolnosti, na účelově ukrývanou majetkovou strukturu firem, na jejichž zhodnocení majetku se žádá dotace, na problematické osoby a spoustu dalších indicí kolem této kauzy, ukazuje náš web dlouhodobě.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.