nášLiberec

Search

Rekonstrukce kavárny v kině Varšava získala prestižní cenu Grand Prix Obce architektů

Grand Prix Obce architektů v kategorii „Architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře“. 

Autory návrhu jsou členové spolku Zachraňme kino Varšava – Petr Hubáček, Zuzana Koňasová, Ondřej Pleštil, Jiří Žid.

„Dík patří všem lidem, kteří se na této práci podílejí. Nejde zde jen o architekturu, ale o celé klima ve městě, které se tímto počinem snažíme zlepšit“, řekl architekt Ondřej Pleštil při slavnostním vyhlášení dne 19. 5. ve Veletržním paláci v Praze. Rekonstrukce foyer na kavárnu je teprve první etapou v celém velkorysém projektu.

Spolek Zachraňme kino Varšava provedl rekonstrukci netradičním způsobem. Finance od města alokované z prodeje horní části budovy nestačily ani na úplnou rekonstrukci foyer, a tak bylo nutné hledat prostředky jinde. Pomohl Liberecký kraj, nadšení spolku  sdílelo mnoho libereckých firem, díky nimž spolek ušetřil zhruba 400 tis. Kč., dále spolek investoval ze svých úspor a z veřejné sbírky od občanů dalších 300 tis. Kč. Nakonec ještě přidalo město Liberec.

„Dramatické bylo, že to vše probíhalo již během stavby a tak jsme často museli vzít zodpovědnost na sebe a práce objednat, aniž bychom věděli, že na ně budeme mít. Nakonec jsme však řádně zaplatili všechny faktury a kavárnu se podařilo otevřít “, říká Jiří Žid. Rekonstrukce nakonec stála 3,2 mil. Kč.

Do rekonstrukce se zapojilo také mnoho dobrovolníků, kteří pomáhali čtyři měsíce při brigádách, během nichž se udělalo velké množství práce svépomocí a ušetřilo na stavebních pracích. Zuzana Koňasová podotýká: „K původnímu interiéru jsme přistupovali velmi citlivě, ctili jsme původní hodnoty architektury budovy a nové prvky jsme navrhovali sebevědomé, solidní s tím, aby vytvořili vyrovnaný celek s původním art-decovým interiérem. Děkujeme také lidem, jejichž rady a zkušenosti nám hodně pomohly, stejně tak zhotovitelům, kteří sdíleli naše nadšení a práce provedli ve výborné kvalitě.“

Kromě zrekonstruování zbytku budovy má spolek i velké ambice v tvorbě kultury v Liberci. „Máme tu trochu pokřivené vnímání městského života. Hraje v tom asi svou roli i to, že jsme byli vždy sportovní město, ne kulturní. Základem je přesvědčit lidi, aby na náš program rádi chodili. To bude oříšek. Liberečané nemají moc zájem, život z centra tu kdysi vymizel, což je pochopitelné – je to tam neútulné, není si ani kam sednout, kam jít „, shrnuje Petr Hubáček.  

Ať kavárna Kino káva i s kinem Varšava vzkvétá!

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Společně pro biodiverzitu bude liberecký spolek Čmelák realizovat spolu s německým partnerem Naturschutzzentrum Erzgebirge GmbH, který působí v Krušných horách. Cílem projektu je
Připravili jsme pokračování projektu na výsadbu 60 tisíc sazenic pro zvýšení druhové i věkové rozmanitosti místních lesů. Ty budou díky tomu stabilnější, přirozenější, zdravější
V červnu projednávalo liberecké zastupitelstvo dopis hejtmana Půty, ve kterém obviňoval město Liberec a jeho územní plán za zdržení přístavby Gymnázia F. X. Šaldy.
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.