nášLiberec

Search

Dojde dnes k odvolání náměstkyně Zuzany Kocumové?

AKTUALIZACE! Zuzana Kocumová má být dnes na návrh SLK odvolána! Více na konci článku. Dnes bude zasedat Zastupitelstvo Libereckého kraje. Již celkem veřejně se diskutuje o tom, zda dojde k odvolání populární náměstkyně Zuzany Kocumové ze Změny. Náš server přináší informace, které ukazují, že hejtman Martin Půta, nyní obviněný protikorupční  policií z úplatkářství, mohl o odvolání Kocumové jednat s opozicí dávno před krajskými volbami. Hejtman ale takovou interpretaci své návštěvy opozičních klubů popírá.

 

Hejtman Půta chce přijít po dvouletém fungování krajské vlády, kde figuruje koalice Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj, s jejím zhodnocením a požádáním o novou důvěru. Víc než co jiného tak může jít o záminku reorganizace krajského vedení a zbavení se nepohodlných koaličních partnerů, zejména Zuzany Kocumové.

Kocumová je dnes de facto jedinou náměstkyní za Změnu pro Liberecký kraj. Její kolegyně a kolega, Ivana Hujerová (ta už i vystoupila ze zastupitelského klubu Změny), Alena Losová i Josef Jadrný většinou stojí při vnitrokoaličních sporech po boku hejtmana Půty, někdy i navzdory vlastnímu klubu. Josef Jadrný dokonce v minulosti uvažoval o vypovězení koaliční smlouvy a nahrazení současné koalice tandemem Starostové-Zelení, kde je sám předsedou. S těmito praktikami ale narazil i u hejtmana Půty.

Podle výpovědi zdroje ze zastupitelského klubu KSČM (redakce jeho jméno zná) přišel hejtman Martin Půta dohadovat podmínky odvolání Zuzany Kocumové již na konci srpna. Hejtman měl přesvědčovat komunisty (jimž jinak nemůže z ideologických důvodů přijít na jméno), aby se s odvoláním Kocumové počkalo až po komunálních volbách. Hejtman se, podle vyjádření zástupců KSČM, bál „vytváření mučedníků“ a „demonstrací na náměstí“, které by jistě Starostům před komunálními volbami nepomohly.

Ač komunisté mají na Zuzanu Kocumovou spadeno, pro její spory s bývalým ředitelem záchranky Stanislavem Mackovíkem, nakonec hejtmanův návrh přijali. Obrátili jsme s dotazem na hejtmana Martina Půtu, který nakonec (po několika urgencích) odpověděl a tvrzení zdroje z KSČM popřel:

„Před srpnovým zastupitelstvem jsem byl na všech klubech vyvracet spekulace, které někdo šířil a které se týkaly toho, že bude na začátku jednání Zastupitelstva klubem SLK nebo některým jeho členem navrženo hlasování o odvolání některého ze členů Rady kraje. Informoval jsem o stanovisku klubu SLK, který ctí uzavřené smlouvy a problémy uvnitř koalice řeší v souladu s uzavřenou koaliční smlouvou.
Jednotlivé výroky účastníků schůzky si nepamatuji, z jednání nebyl pořizování zápis, alespoň jsem o tom nebyl informován. Mohu si vybavit pouze svoje slova a vylučují, že bych použil slovni spojeni která uvádíte. Naopak jsem informoval o tom, že Změna chce řešit personální otázky až po komunálních volbách, což byl závěr jednání koalice z července 2014.
Tolik odpověď na Váš dotaz, stejně si na stranickém webu Změny napíšete v rámci předvolební kampaně placené z veřejných zdrojů a peněz donátorů co budete chtít…“

Spory mezi hejtmanem Půtou a náměstkyní Kocumovou vyeskalovaly v posledních měsících. Ještě před dvěma lety nacházeli hejtman Půta i náměstkyně Kocumová společnou řeč.  Zuzana Kocumová dokázala snížit o 30% předraženou zakázku na zateplení českolipské nemocnice, kterou měla realizovat dceřinka Syneru, později se hejtman Kocumové zastal i ve sporu s bývalým ředitelem záchranky Stanislavem Mackovíkem (poslaneckou asistentku mu dělá krajská šéfová komunistů Dana Lysáková), kde nechala Kocumová udělat audit, který ukazoval na obrovské plýtvání a podivné zakázky během Mackovíkova působení na záchrance.

Spory ale nastaly ohledně zakázky na zajištění autobusové zakázky v kraji, kde se Kocumová odmítla postavit za většinu v krajské radě a přiklonila se kritikům celého projektu, který od začátku vykazuje mnoho otazníků i jasných ukazatelů manipulace.

Dnešní obvinění hejtmana Půty z korupce může ovšem celou situací náležitě zamíchat.

AKTUALIZACE 16.30: Nezamíchá. Zuzana Kocumová má být dnes skutečně odvolána: včera jí to podle jejích slov sdělili její koaliční partneři. Podivná je zde přitom role předsedy zastupitelského klubu Josefa Jadrného, který měl o chystaném odvolání populární náměstkyně vědět již týden a nejen že nic nesdělil svým zastupitelskám kolegům ze Změny, ale podle jejich vyjádření dokonce lhal, že se na jednání klubů odvolání Zuzany Kocumové neprobíralo, což nebyla pravda.

Zuzana Kocumová se pro NL vyjádřila: „Nevím, co si o tom mám myslet, důvody mého odvolání mi přijdou skutečně mlhavé. Dozvěděla jsem se to dnes. Bylo to v rámci námi svolaného koaličního jednání ve věci obvinění hejtmana pro podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci a poté, co jsme koaličnímu partnerovi slíbili, že případný návrh opozice na odvolání hejtmana nepodpoříme, dokud se věc nevyjasní v rámci koaličních jednání. Na to, jak má vypadat politická kultura, máme evidentně jiné názory.

Stále se opakuje, že koalice nefuguje atd..přitom si pamatuji zhruba tři mkoaliční spory, které byly zažehnány. někdy mi přijde, že mezi radními panuje takový úzus, že cokoliv řekne hejtman Martin Půta je svaté, nesmí se o tom pochybovat nebo nedej bože mít vlastní názor.“

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali