nášLiberec

Search

Liberečtí politici stojí vesměs za obviněným hejtmanem

Liberecká krajská politická scéna, nebo alespoň její část, stojí vesměs za hejtman Půtou, který byl tento týden obviněn protikorupční policií z přijetí úplatku a zneužití pravomocí úřední osoby. V kauze, kde s největší pravděpodobností budou klíčovými důkazy odposlechy, měl Půta zřejmě dopomoci tomu, aby se dotace dostaly co nejrychleji společnosti Metrostav. S Půtou je obviněno dalších devět lidí, vysoké úředníky či manažery Metrostavu nevyjímaje.

 

Jasně se za Martina Půtu postavily jeho kolegové z Rady Libereckého kraje. Svým podpisem mu vyjádřili podporu. jedinou, kdo podpis nepřipojil byla náměstkyně za Změnu Zuzana Kocumová, která byla zároveň jednou členkou Regionální rady ROP Severovýchod, které se letos nelíbil Půtův návrh (který se dnes hejtman snaží zlehčovat či přímo zakrýt) na změnu financování kontroverzního projektu rekonstrukce kapucínského konventu v liberecké Jungmannově ulici (kostel sv. Máří Magdalény). Radní hejtmana podpořili otevřeným dopisem:

„Vážený pane hejtmane,
 my, níže podepsaní radní Libereckého kraje, jako Vaši nejbližší spolupracovníci, Vám tímto vyjadřujeme plnou důvěru a jsme připraveni Vás podporovat až do úplného objasnění Vašeho obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdaleny v Liberci.“

Radní za  SLK: Marek  Pieter, Lenka Maierová, Vladimír Mastník, Petr Tulpa,  radní ZLK: Ivana Hujerová, Alena Losová, Josef Jadrný.

Svou solidaritu s obviněným hejtmanem vyjádřilo i politické hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Starosta Chrastavy a první místopředseda SLK, kontroverzní Michael Canov, dokonce, zejména na sociálních sítích, opět přispěchal s divokými konspiračními teoriemi plnými urážek. Nicméně klub SLK se vyjádřil seriózněji, jeho předseda Marek Pieter a předsedkyně zastupitelského klubu Lena Mlejnková v něm píší:

„Klub zastupitelů SLK stojí pevně za hejtmanem Martinem Půtou a vyslovuje mu plnou podporu a důvěru. Pan Martin Půta je nejen naším dlouholetým kolegou, ale i vzorem a čestným člověkem, který vždy hledá to nejlepší řešení pro občany Libereckého kraje. Má za sebou obrovský kus práce v komunální i krajské politice. Tato práce je pro nás dostatečným dokladem jeho kvalit. Bezprecedentní pokus o jeho skandalizaci a očernění je znevážením jeho dosavadní činnosti v boji s korupcí a nečistými metodami v politice i veřejném životě.

Ještě důraznější podporu projevil Martinu Půtovi lídr libereckých Starostů Michal Hron, Půta byl vedle Hrona tahounem nedávné předvolební kampaně Starostů v Liberci:

„Zastupitelé zvolení do libereckého zastupitelstva za Starosty pro Liberecký kraj vyjadřují svoji podporu Martinovi Půtovi. Jsou přesvědčeni, že následující poctivě vedené řízení povede ke zrušení obvinění Martina Půty a také ke zveřejnění všech okolností, které k němu vedly.

„Martina Půtu znám snad od počátku jeho politického působení. Vždy prosazoval transparentní veřejnou správu a potírání korupce bylo jeho prioritním politickým cílem. Proto o jeho bezúhonnosti nepochybuji. Obvinění, neobvinění, Martin Půta je pro mě nezkorumpovatelný,“ doplnil svůj osobní postoj Michal Hron.

Lídr koaličního partnera SLK v Libereckém kraji Jan Korytář nechtěl na citlivou problematiku obvinění hejtmana ze závažných kriminálních deliktů příliš komentovat.

„Až do doby, než proběhne koaliční jednání, se k této věci nechci vyjadřovat,“ řekl Korytář. Na otázku jak vnímá obvinění ze strany Michaela Canova, doplnil: „Jedná se o jeho názor, nepovažuji za nutné na něj reagovat. Myslím, že komunikace mezi koaličními partnery by měla probíhat jinou formou.“

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali