nášLiberec

Search

Starostové se rozhodli. Na radnici bude koalice bez Změny pro Liberec

V Liberci vznikne koalice ANO, ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj a TOP 09. Bylo tak rozhodnuto na nedělní schůzce, kde se k ní přiklonili zástupci Starostů pro Liberecký kraj, kde převládl postoj skupiny lidí kolem Michala Hrona. Končí tak dlouhodobé povolební vyjednávání, kde nerozhodoval vítěz, ale dohody ostatních stran. Změna pro Liberec, ač suverénně vyhrála volby, opět míří do opozičních lavic.

 

Tři týdny po volbách je jasno a trochu se tak opakuje scénář z libereckého jara 2011. Ač Změna pro Liberec vyhrála s téměř 26% (12 mandátů) hlasů volby a své soupeře nechala daleko za sebou, opět zasedne v opozici. Trumfy v povolebních vyjednáváních totiž ve finále drželi jiní. Dosud zcela neznámé ANO (18%, 9 mandátů)) a v posledních dnech zejména Starostové pro Liberecký kraj (téměř 17%, 8 mandátů).

ANO již před volbami deklarovalo, že se Změnou do koalice nepůjde. Naopak po volbách se velice rychle dohodlo s ČSSD a TOP 09. Poslední týdny tak měli zásadní slovo Starostové pro Liberecký kraj. Zde existovala veliká polarita názorů s kým do koalice jít. Skupina kolem lídra Michala Hrona prosazovala koalici bez Změny s ANO, ČSSD a TOP 09. Skupina druhá, jejíž názory nejvíce prezentoval Jaroslav Zámečník, zase chtěla koalici s vítězem voleb. Nakonec zvítězila varianta první.

Nastávající koalice bude mít ve 39 členném zastupitelstvu 23 hlasů, což byl i původní požadavek, který zazněl od Michala Hrona a který koalici se Změnou pro Liberec již od začátku de facto vylučoval. Celá povolební vyjednávání ovlivňovaly více než programové priority a hledání řešení osobní antipatie a nevraživosti.

Teprve nyní se tak valstně začne debatovat o programech, například nejsilnější člen nové koalice – ANO, dosud žádný nepředstavilo. Nová koalice chce nyní pracovat na koaliční smlouvě a programovém prohlášení. Základní verzi by chtěla mít koalice do 10. listopadu.

Změna pro Liberec bude opět v opozici, ač volby vyhrála již podruhé. V roce 2010 zvítězila s 21%, ale několik měsíců poté ji z radnice sesadili vlastní koaliční partneři (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD a část USZ), kteří v zákulisí dohodli opozičně-smluvn koalici s ODS, když primátor Jan Korytář odmítl podepsat dvě kontroverzní zakázky na přestavbu lázní a bazénu za stovky milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali