nášLiberec

Search

Povolební politický poker v Liberci

Vítězem víkendových voleb se stala Změna pro Liberec. Získala 25,5 % voličů a přeci jí hrozí, že zasedne znovu v opozičních lavicích. Koalici s ní totiž odmítá dosud zcela neznámý zastupitelský klub ANO vzešlý z mediální popularity ministra financí a miliardáře Andreje Babiše. Další potencionální partner Změny pro Liberec  Starostové pro Liberecký kraj si kladou podmínku 23 hlasů z 39 zastupitelů, což situaci poněkud komplikuje.

 

Jan Korytář a tým Změny pro Liberec možná zažívají pravděpodobně zklamání, protože to na první pohled vypadá, že všichni stojí, možná ne náhodou, na jedné frontové linii proti Změně. Jednání ale nadále probíhají.

Změna pro Liberec si dlouhou dobu, možná naivně, představovala, že jejím partnerem na radnici by mohlo být hnutí ANO. Zástupci politického hnutí Andreje Babiše jsou ale v Liberci velkou neznámou. Nikdy se v Liberci nijak neprojevovali a krom pár nevýrazných politických přeběhlíků v jejich řadách jde o zcela neznámé osobnosti. Rovněž program pro Liberec nemá ANO, až na několik hesel, žádný, a tak je velmi těžké posuzovat jeho současné plány i budoucí kroky.

Kdo ale sleduje politiku přeci jen pečlivě, nemohl si nevšimnout, s jakou až osobní nevraživostí se již v minulosti, například na sociálních sítích, proti Změně a Janu Korytářovi liberecký lídr ANO Tibor Batthyány vyjadřoval. Vyvrcholením bylo jeho prohlášení před volbami, kdy jasně deklaroval, že se Změnou do koalice nepůjde, kvůli její údajné agresivní předvolební kampani.  Přitom sám Batthyány si před volbami nijak servítky nebral a zrovna Změnu bez zaváhání označoval hanlivými názvy (sekta atd.) a podobně.

Nicméně kampaň vedla Změna pro Liberec opravdu ostře a někdy až jízlivě, ale na druhou stranu se nedopouštěla vyslovených manipulací nebo lží. Proti sobě ale stačila poštvat své potencionální partnery, ač cenzurní kroky ze strany odstupujícího vedení města rozhodně nebyly korektní a zpětně mohly Změnu u řady obyvatel i posílit.

Současný vývoj ukazuje, jak se Změna pro Liberec a zejména její lídr Jan Korytář mýlili, když pokládali hnutí ANO za občanský projekt. Těžko říci zda se jednalo o naivitu nebo politický kalkul. Dnes tak zřejmě mohou jen litovat své dnešní rozhádanosti se Starosty pro Liberecký kraj, kteří jsou, oproti ANO daleko stabilnější a čitelnější politickou silou ve městě.

Starostové pro Liberecký kraj jsou dnes hlavním partnerem v jednání se změnou. Problém je ale v minulosti, kdy se v roce 2011, kdy se Změnou vládli na liberecké radnici, dohodli za jejími zády spolu s ČSSD  s opoziční ODS a vytvořili koalici, která vládla doposud  a Změnu pro Liberec pomohli odstranit. Z obou táborů ale dnes zaznívají hlasy, že tyto staré křivdy je třeba zapomenout. Zda to bude stačit na překonání některých osobních sporů a antipatií, není jisté.

Starostům prý rovněž vadí osobní vedení styl politiky, ale dlužno dodat, že jen z jedné strany. Nikdy například nekritizovali například útoky proti Změně či přímo Janu Korytářovi ze strany svého 1. místopředsedy Michaela Canova, které jsou tradičně tím nejhrubším, co liberecká i krajská politika poznala.

Ještě důležitější je ale, alespoň formálně a deklarovaně, podmínka, se kterou přišli Starostové. Ti požadují koalici s nejméně 23 hlasy z 39 místního zastupitelstva. Přitom by mohli dát dohromady koalici se Změnou (12 hlasů), jelikož sami disponují 8 hlasy. Ale i kdyby přibrali jeden z dalších subjektů, které se do zastupitelstva dostali (ODS, KSČM, TOP 09) a které disponují 2 hlasy, nedosáhnou na Starosty požadovaných 23 hlasů.

Vypadá to, že v klidu a v závětří může spokojeně čekat na pozvání do koalice bez Změny ČSSD Roberta Duška, která tak nemusí mít strach, že by ji v takovém případě někdo volal k odpovědnosti za kontroverzní kroky z minulých vlád nebo odstřihnul od trafik, jejíž výrobou je v Liberci pověstná.

Nikoliv nevýraznou úlohu může sehrát i krajský hejtman Martin Půta. Ten na jednu stranu vyjadřuje na sociálních sítích podporu Tiboru Batthyánymu z ANO, na stranu druhou vydal prohlášení, že by členem koalice měl být vítěz, tedy Změna pro Liberec, „téměř za každou cenu“. Jeho politika na kraji se bude muset prolínat s tou Starostů na městě. Buď odstřihnou Změnu úplně a vrátí do hry ČSSD a ODS nebo se budou snažit o kompromis, ovšem na obou úrovních nebo nikde. Díky výsledku voleb je tak město s krajem provázanější než kdy jindy.

Jak skutečně dopadnou volby, se tedy nakonec ještě ukáže. Dnes to tedy vypadá, že se role trochu obrátily. Bojovně naladěná Změna otupuje ostří a na barikády radikálních postojů se staví její protivníci, kteří jakoby přejímali její předchozí rétoriku.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web