nášLiberec

Search

Kontroverzní projekt známého dietologa podpořený krajem skončil fiaskem

Mediálně známý sportovec a dietolog, přítel mnoha známých osobností i politiků Vít Chaloupka, musel v Hrádku nad Nisou zavřít krám. Respektive westernové městečko, které vzniklo před dvěma lety a bylo za vlády ČSSD na kraji (opírající se o KSČM) podpořeno částkou zhruba 2,2 miliony korun. Chaloupka se v minulosti stal známým i sérií velice drahých kurzů pro státní zaměstnance, které provozoval na Pozemkovém fondu, když mu šéfoval kontroverzní Radim Zika z liberecké ODS.

Westernové a indiánské městečko, příznačně pojmenované Westernov Indiánov, u hrádecké Kristýny končí. Jeho provozovatel Vít Chaloupka  již nemohl ani unést výši nájmu. Nicméně areál se nezruší, bude jej provozovat správce Kristýny a předá jej k využití jiné volnočasové společnosti. Jako první přinesla informaci Mladá fronta Dnes.

Před dvěma lety přitom na tento Chaloupkův novátorský projekt získal celkem tučnou dotaci zhruba 2,2 miliony korun z často kritizovaného krajského programu G-99. Stalo se tak za tichého krajského souvládí ČSSD a KSČM, blahosklonně tolerovaného ODS. V kritizovaném programu tehdy dostávaly štědré dotace i jiné firmy napojené na významné krajské politiky, například na jabloneckého Miroslava Peltu z ODS nebo firmy blízké liberecké ČSSD.

Podporu z veřejných peněz si ale Vítek Chaloupka dokázal zajistit i jinde. Mezi jeho přátele již roky patří někdejší neúspěšný kandidát na hejtmana za ODS a pozdější šéf Pozemkového fondu Radim Zika. A byl to on, který schválil, a to v době, kdy pravicová vláda Petra Nečase omlouvala nutností šetřit rozsáhlé sociální škrty, dvouhodinové školení o obezitě pro 22 zaměstnanců fondu, které za 30 tisíc korun prováděl právě Vítek Chaloupka.

Sám Radim Zika poté musel opustit úřad Pozemkového fondu s nemalou ostudou, když se na veřejnost dostala série podivných vytváření pracovních míst pro jeho stranické kolegy (Jiří Kittner), přátele (Petr Židek, rovněž z ODS, liberecký zastupitel za nezávislé/VV Bohuslav Kabátek) či dokonce milenky svých kamarádů (přítelkyně hokejového trenéra Aloise Hadamczika). Policie se v současné době rovněž zajímá o některé směny a obchody, které Zika za svou dobu vedené Pozemkového fondu realizoval. Více o Zikově správě a hospodaření na Pozemkovém fondu zde.

Radim Zika oficiálně politiku opustil, nicméně se s aktivními politiky napříč politickými stranami (až na výjimky) schází dál.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali