nášLiberec

Search

Zuzana Kocumová ustála další pokus o své odvolání

Náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová musel včera na jednání krajského zastupitelstva čelit dalšímu pokusu o své odvolání, který opět předložili zástupci KSČM. Ti svou neskrývanou averzi ke Kocumové zhmotnili v návrhu, kde jí vyčítají zejména neodbornost a manažerská pochybení. Kocumová naopak deklaruje, že za tím vším je skutečnost, že se jí podařilo, alespoň částečně zpřetrhat klientelistické sítě, kde svou roli hráli a hrají i komunisté.

 

Bod, ve kterém se mělo jednat o odvolání Zuzany Kocumové (Změna pro Liberecký kraj), byl na jednání zařazen i přes to, že se na jeho schválení odmítla podílet Změna pro Liberecký kraj. Zařazení bodu naopak podpořila veškerá krajská opozice, ale i zástupců Starostů pro Liberecký kraj. Nakonec se k odpůrcům odvolání Kocumové z postu náměstka nepřidal v tajném hlasování i jeden hlas z opozice. Pro odvolání Kocumové tak hlasovalo 21 zastupitelů. Jednalo se již o třetí pokus o její odvolání.

A co klub KSČM náměstkyni pro zdravotnictví vyčítá? Trnem v oku jim je zřejmě nejvíce odvolání někdejšího ředitele liberecké záchranky, nyní poslance za KSČM, Stanislava Mackovíka. Je pravda, že ten díky Kocumové přišel o aureolu nezávislého a úspěšného odborníka, kterého komunisté dlouhodobě stavěli proti „neodbornici“ Kocumové. Zuzana Kocumová nechala loni udělat na liberecké záchranné službě nezávislý audit, který přinesl nemálo skandálních a podezřelých poznatků.

Ukázalo se, že za ředitele Mackovíka docházelo na liberecké záchrance k zaměstnávání vlivných sociálních demokratů i jejich příbuzných, a to v době, kdy na kraji vládla ČSSD opřená právě o KSČM. Rovněž hospodaření liberecké záchranky nepotvrdilo budovanou Mackovíkovu image odborníka a profesionála. Naopak.

Jak uvedla Zuzana Kocumová, po jeho odvolání a dosazení managementu z řad lékařů se hospodaření záchranky výrazně zlepšilo a dokonce došlo k úspoře téměř deseti milionů. Do budoucna se počítá s dalšími úsporami. Liberecká záchranka paptřila v minulosti k nejnákladnějším v celé republice.

Další zásadní věcí, kterou komunisté shodně s ČSSD a ODS náměstkyni Kocumové vyčítají je absence zdravotnické koncepce. Kocumová ale naopak ukazuje, že musel řešit reálné problémy, jako například s hospodařením liberecké záchranky nebo se zateplením českolipské nemocnice, kde se kraji podařilo na veřejné zakázce ušetřit téměř 20 milionů korun. Zakázku na zateplení vyhrála dceřiná společnost známé liberecké firmy Syner.

Dalším problémem bylo podle Kocumové obsazování politiků, zejména z ČSSD a ODS, do orgánů nemocnic v České Lípě a Liberci, které jim následně vyneslo policejní stíhání a žalobu u soudu. Nicméně i tak se, dle Kocumové, hospodaření nemocnic po personálních obměnách skokově zlepšilo. Kocumová navíc argumentuje, že pokud je jí vyčítána absence zdravotnické koncepce, kterou nevypracovala za rok a půl, pak je nasnadě otázka, co například dělala ČSSD, která byla v krajské vládě osm let. Jednou v koalici s ODS a podruhé opřena právě o KSČM.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali