nášLiberec

Search

Korytářův rok na kraji

Sleduji libereckou politiku již několik let, včetně jejího enfant terrible Jana Korytáře. Pojďme se podívat na roční působení tohoto kontroverzního libereckého politika a lídra Změny.

 

 

 

 Zisk 17% a 10 nových zastupitelů pro Změnu pro Liberecký kraj bylo jedno z velkých překvapení posledních krajských voleb. Korytářovi se zpětně viděno povedl husarský kousek. Po velmi dobrém výsledku se mu podařilo dojednat i současnou koalici Starostů a Změny a vyšachovat ODS.

Starostové původně  a dlouho prosazovali koalici  s ODS a zkoušeli různé metody, jak ji prosadit. Korytář vydržel s tváří pokerového hráče a tuto hru dovedl do úspěšného konce. Držel se i svého riskantního předvolebního slibu, že s ODS, ČSSD ani KSČM Změna koalici neudělá.  Věděl, že SLK se nemůže opřít o komunisty, a jen těžko o tehdy zprofanované sociální demokraty a že Půtovi víceméně nic jiného nezbývá, šlo jen o to, kdo vydrží ve své pozici déle. 

Další překvapení přišlo, když se Korytář nestal náměstkem hejtmana. Těžko říct, jaké důvody ho k tomu vedly, sám uváděl, že se chce věnovat budování hnutí  a kandidovat na primátora. Budování hnutí se mu zatím moc nedaří, neuspěl ani v parlamentních volbách, ale nyní má volné ruce proto, aby se vrátil se do křesla libereckého primátora.

Pokud se mu to povede, může slavit velký comeback. I vzhledem k jeho urputnosti, se kterou jde za svými cíli, lze předpokládat, že pro to udělá maximum, i když musí nyní o pozici ve Změně zápasit s Jaromírem Baxou, který na funkci primátora aspiruje také. 

Do hry mu bude hrát i fakt, že se nevyplnili předpovědi, že s Korytářem a Změnou se nedá vládnout, protože koalice na kraji stále existuje a přes některé dílčí spory se zdá, že funguje dobře.

Změna sice na kraji není mediálně tolik vidět jako Starostové, ale přesto už několik úspěchů má. Mezi jeden z hlavních patří to, že se podařilo z vedení krajské nemocnice odvolat ředitele Veselku a zejména jeho dlouholetého rivala Jiřího Kittnera z funkce náměstka ředitele. Korytář tak napravil jednu z chyb, které se jako primátor Liberce dopustil a zejména odstranění v Liberci neoblíbeného Kittnera jistě využije i v komunálních volbách. Korytář kritizoval i průběh dopravní megazakázky, připravené radním za SLK Mastníkem, ale zdá se, že se již poučil. Jeho kritika nebyla takových rozměrů jako u rekonstrukce libereckých Lázní, aby ohrozila fungování koalice. 

Co se Korytářovi nepodařilo? Jeho spor s hejtmanem o výši odměn pro zastupitele se vyhrát nedal a nakonec skončil nemastným kompromisem. I když lze s Korytářem věcně souhlasit a hejtman v této otázce vystupoval dosti populisticky (zastupitelům odměny snížil, na sebe však zapomněl), toto si mohl jako zkušený politik odpustit. Stejně tak jeho pracně vydupovaná krajská protikorupčnní komise nemá žádné výsledky a pokud v nejbližších měsících s žádnými nepřijde, mělo by se začít uvažovat o jejím zrušení. 

Korytář nyní hraje o hodně, pokud se stane primátorem, neúspěchy budou zapomenuty a jeho Hnutí Změna získá impuls pro další rozvoj. Pokud neuspěje, v politice nejspíš skončí. Bude nyní zajímavé sledovat, zda Změnu nepotká stejný osud jako druhdy také úspěšnou Stranu pro otevřenou společnost, kterou vedl kdysi podobně jako Korytář kontroverzní Petr Pávek, který ale nedovedl pozici ve straně udržet v souboji s pragmatičtěji uvažujícími řadovými členy a funkcionáři. SOS je dnes v troskách, jaký osud čeká Změnu, napoví letošní komunální volby.
 
Matěj Medek
nezávislý politolog

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou