nášLiberec

Search

Nejvyšší soud se bude zabývat kauzou bývalého libereckého policejního ředitele

Bývalý šéf liberecké krajské policie Miroslav Dvořák se dovolal k Nejvyššímu soudu. Nesouhlasí  s rozhodnutím krajského soudu, který ho potrestal podmínkou za zneužití pravomoci úřední osoby. Ten pravomocně rozhodl, že Dvořák, coby ředitel policie, smazal dopravní přestupek tehdejšímu krajskému radnímu za ČSSD Martinu Seppovi a poskytoval v rozporu se zákonem informace bossovi místní ČSSD Robertu Duškovi.

Miroslav Dvořák odsouzený i za to, že si pro soukromé účely nechal zjišťovat soukromá telefonní čísla tvrdí, že byl proces s ním zmanipulovaný a že například odposlechy, které ho usvědčily, byly účelově sestříhány, nejsou jako důkazy použitelné nebo jde o přímou provokaci inspekce ministerstva vnitra.

Dvořák byl původně odsouzen dokonce ke čtyřem letům vězení, později mu soud ale trest zmírnil na rok a půl vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Ani s tímto rozsudkem se ale Dvořák nehodlá smířit.

Zneužití pravomoci veřejného činitele se Miroslav Dvořák dopustil, když nařídil vedoucímu dopravní policie, aby se postaral o smazání přestupku tehdejšího náměstka libereckého hejtmana Martina Seppa z ČSSD. Sepp na Silvestra 2008 výrazně překročil rychlost a policisté podle obžaloby na Dvořákův skartovali záznam, že jel v obci rychlostí 109 kilometrů za hodinu.

Seppova komunikace s Dvořákem přes mobilní telefon již vešla do dějin. Nejvíce legendární je Seppova věta z policejních odposlechů (když se dozvěděl, že mu Dvořák zajistil smazání přestupku): „Supr, jsi zlato!“ Soud Dvořákovi neuvěřil, že se Seppem mluvil o fotkách ze soukromé akce.

Paradoxně Sepp, kterému Dvořák zajistil smazání dopravního přestupku byl  krajským náměstkem za ČSSD přes dopravu. Informací kolem Seppova přestupku se měl, díky důvěrnému vztahu s Dvořákem, domáhat i krajský šéf ČSSD, europoslanec a muž s největším vlivem v této straně, Robert Dušek. Ten tyto informace potřeboval z politických důvodů, Dvořák mu vyhověl a i to mu přitížilo, neboť tak porušil zákon.

U soudu již v před dvěma lety rovněž zaznělo, že se Dvořák, který byl známý i svými styky na významné liberecké podnikatele, choval ke svým podřízeným jako středověký feudál. Tak jej označil přímo státní zástupce a soud mu dal tehdy za pravdu. Dvořák podle soudu využíval služební vozy pro soukromé potřeby – přepravu stavebního materiálu a piva. Pracovníky údržby z ekonomického odboru policie využil při stavebních pracích na svém domě a v rekreačním středisku policie ve Starých Splavech.

Nástupcem Miroslava Dvořáka ve funkci krajského libereckého ředitele polcie se stal bývalý policjení prezident Vladislav Husák.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali