nášLiberec

Search

Proč referendum se složitými otázkami?

Proč nejsou jednoduše na prodat/neprodat a obsahují ještě spoustu těch věcí o zástavách, pronájmech a podobně?
Naše zkušenost je bohužel taková, že vedení našeho města neustále hledá skulinky v tom, co může, aby dosáhlo toho, co chce. Zakázat jednoduše prodej proto nestačí – radnice by si našla jiné způsoby, jak majetek fakticky zprivatizovat bez ohledu na to, jak by nějaké referendum rozhodlo.

Šlo jim o prodej letiště, ale když narazili na odpor, začali řešit, jak letiště vložit do společného podniku s někým dalším a tím podmínku prodeje omezit. Jednou z variant bylo, že by po vložení letiště do společné firmy město dostalo půjčku, kterou by nesplácelo – a letiště by po určité době automaticky a jaksi mimochodem přešlo na nového vlastníka. Radnice prakticky chtěla občany obelstít.

Tvářili se, že chtějí prodat technické služby, ale přitom zadali ocenění všech městských společností a vím minimálně o jedné další, kde byly provedeny i další kroky k její skryté privatizaci. Opět potichu, bez zastupitelstva, bez diskuse.

Tvrdí, že zapojují veřejnost do tvorby nového územního plánu, ale přitom se snaží na sílu protlačit výraznou změnu stávajícího u několika strategických pozemků, které vlastní město. Důvod? Chtějí je prodat a je jim jedno, že prodejem fakticky rezignují na budoucí podobu i celých čtvrtí.

Naše radnice takto funguje dlouhodobě. Jednou šlo o to, aby dostala plakátovací plochy ke spřátelené firmě a udělali to bez výběrka přes technické služby. Jindy šlo o úvěr a neváhali dát do zástavy budovu Základní umělecké školy. To, že je na nějakém seznamu neprivatizovatelného majetku, by v případě nesplacení úvěru nemělo vůbec žádný význam. Jindy, ještě za bývalého vedení, se za smlouvu o pronájmu veřejného osvětlení schoval úvěr přes sto milionů na jeho obnovu. Proč? Snadněji se tak dala zakázka dát jedné firmě a ještě nemuselo o smlouvě rozhodovat zastupitelstvo.

Nemám žádnou radost z toho, že referendum nemá otázky jasnější a uchopitelnější. Ale pokud bylo cílem zabránit privatizaci městského majetku, dosavadní způsoby radnice nedávaly organizátorům referenda jinou možnost.

A že případný úspěch omezí možnosti města v nakládání se svým majetkem? Vlastně to není špatně. V podstatě by byl Liberec po letech konečně donucen se o svůj majetek opravdu starat a rozvíjet jej.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Včera zastupitelstvo schválilo fond na dotace pro majitele cenných historických domů – jenže to má háček. Dotace se vztahují na domy v památkové zóně,
Libereckým facebookem hýbe rozhodnutí rady města prosazené především I. Langrem (SLK) a T. Kyselou (ex-ANO) vyměnit členy správní rady, tj. vyhodit J. Korytáře a
Krajské zastupitelstvo včera udělalo malý krok k nákupu ČSAD Liberec a vzniku nového krajského dopravního podniku. V diskusi zazněla celá řada poznámek, které stojí
(Pokračování zamýšlení nad politikou v Liberci) V minulém příspěvku jsem popsal paralýzu v libereckém zastupitelstvu způsobenou tím, že ani po konci koalice tu není