nášLiberec

Search

Politická oběť nebo smutný hrdina bývalé koaliční frašky?

Ke jmenování pana Stanislava Mackovíka ředitelem krajské záchranné služby jsme si v roce 2010 mohli přečíst následující zprávy: „Původní ředitel Zdeněk Kubr, který záchranku léta vedl, byl odvolán loni v srpnu pro podezření ze špatného hospodaření. Kubr byl členem opoziční ODS a za svým odvoláním vidí jen politické důvody. Pochybení, z nichž byl obviněn, odmítá. Krajské vedení ale podalo v prosinci trestní oznámení, protože audit údajně odhalil, že záchrance chybí majetek za více než milion korun.“ Výsledek trestního oznámení jsme se už nikdy nedozvěděli.

Ředitele Kubra vystřídal ředitel Havlíček, který dříve řídil záchrannou službu v západní části Středočeského kraje, ve funkci ho potvrdilo i výběrové řízení, které vyhrál. Za několik měsíců, světe div se, bylo vypsáno nové výběrové řízení, ve kterém nebyly kvalifikační předpoklady vysokoškolského vzdělání a ředitelem se stal pan Stanislav Mackovík, který VŠ vzdělání postrádá. Zlí jazykové tvrdili, že jde o politickou trafiku.

Nový pan ředitel Mackovík, který byl současně zastupitelem Libereckého kraje, se vybodl na voliče, kteří ho zvolili, a na funkci zastupitele rezignoval, protože obě funkce jsou neslučitelné.

V loňských volbách pan Mackovík zahrál s voliči KSČM stejné divadlo jako v roce 2010. Nastoupil do čela kandidátky za KSČM, přestože už věděl, že nemůže vykonávat obě funkce současně. Takže zafungoval jako vějička na voliče a pak se opět vzdal mandátu, aby si zachoval post ředitele.

Krajské záchranné službě v roce 2009 kraj přispěl 155 miliony korun. V roce 2010 bylo v rozpočtu pro záchranku o pětinu méně financí, celkem 123 milionů korun. Tehdejší vedení kraje slíbilo, že ji během roku dofinancuje.

Volby trhly oranžovou oponou a na kraji jsou noví vládcové. „V letošním roce Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje dostane na zajištění provozu od Libereckého kraje 140 milionů korun, je to o 17 procent méně než loni. Stejně jako ostatní krajské organizace musí záchranka šetřit. Pokud se ukáže, že není možné najít úspory, je kraj připraven případně z přebytku loňského hospodaření rozpočet záchranky posílit“ slíbila náměstkyně Zuzana Kocumová.

Ačkoliv se snížení rozpočtů dotýká všech resortů, okolo snížení rozpočtu na záchrance už začátkem roku vypukla hysterie, přestože přidělený rozpočet je vyšší, než byl rozpočet přidělený ČSSD na rok 2010. Pan Mackovík opakovaně a urážlivě napadá náměstkyni Zuzanu Kocumovou od samého počátku jejího jmenování do funkce, což je v podřízené pozici vůči ní zcela bezprecedentní. Okamžikem, kdy si vybral post ředitele a zavrhl post zastupitele je pouze a jen podřízeným, a takovéto chování by si v žádné firmě vůči nadřízenému nemohl dovolit, aniž by si nevykoledoval okamžitý vyhazov.

Po provedené kontrole, která objevila nedostatky v hospodaření hysterie dosáhla neuvěřitelných vrcholů a vyjádření pana Mackovíka pro média jen dosvědčuje do jakých politických her se dostala záchranná činnost v našem kraji. Pan Mackovík už asi zapomněl, že k funkci jako slepý k houslím přišel jen díky oranžovým dobrodincům, kteří ve své krajské menšině potřebovali rudou podporu. Neslyšela jsem, že by se pozastavil nad způsobem odvoláním svého předchůdce Kubra, ale nyní se on sám cítí politickou obětí a za kontrolou hospodaření, která je zcela běžným nástrojem zřizovatele k zajištění hospodárnosti se svěřenými prostředky, vidí politické pronásledování.

Místo aby pan Mackovík vysvětlil vytýkané kontrolní nálezy, pustil se do nechutného obviňování nového vedení kraje z nekompetentnosti a publikuje pamflety a polosmyšlené drby, které se záchrankou vůbec nesouvisí. Ale o tom, proč, na jakých funkcích a za kolik zaměstnával protekční synky nebo oranžové kandidátky, což je to, co je mu vyčítáno především, jsme se nedozvěděli ani slovo.

Milý pane Mackovíku, vaše vyjádření v TVLK je opravdu velký hnus, ale podstatnou informaci neobsahuje ani jednu. Váš článek vypovídá pouze o vašem zbytnělém egu a neskutečné drzosti. Chybí v něm, kdo z nezdravotnických pracovníků byl tak nepostradatelný, že měl maximálně možné osobní ohodnocení (jaké nikdo z mých kolegů ve státní správě doposud neviděl), proč záchranka potřebuje archiváře (neznám finanční úřad na kterém by takováto funkce samostatně existovala, a že je na úřadech co archivovat). 
Zaštiťujete se záchranou lidských životů, ale je to vůči pacientům nefér hra, když se pod touto záštitou pokoušíte skrývat různé kulišárny a malé oranžové domů. Chybí mi vaše vyjádření, co vykonávali pro záchranu lidských životů synové pana Duška a pana Kypty a neznámá referentka Rosenbergová, která v době, kdy měla usilovně pracovat na záchrance, objížděla volební mítinky. Doufám, že se místo sprostého veřejného napadání nadřízené náměstkyně dostane veřejnosti vysvětlení, jak je to s tím placením politických trafikantů doopravdy.

Rozvážný přístup pana hejtmana Půty oceňuji, ale v dané situaci se domnívám, že je sice dobré zklidňovat vášně, ale omlouvat se neměl, protože vy si to vzhledem ke svému jednání nezasloužíte. Závěrem chci uvést, že si velmi vážím práce poctivých a obětavých záchranářů a ze srdce jim děkuji za všechny zachráněné lidské životy.

Alena Dvořáčková, Občanské sdružení Staré Město Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
ZŠ Lesní v Liberci bude ve školním roce 2016-2017 otevírat 2 třídy pro celkem 56 dětí. K zápisu jich ale přišlo 92, z toho „spádových“ bylo 82. Počet dětí, které
Tak nám silné ročníky dětí z mateřských škol začínají přicházet k zápisům do prvních tříd základních škol a s tím se rozbujel nešvar známý jako „spádová
Tak jsme se dozvěděli, že naši bývalí liberečtí politici Kittner, Krenk a Zeronik jsou nevinní, a jejich úmysly při správě města byly čisté jako
 Ve čtvrtek 26. září probíhaly v Liberci dvě politické akce, ze kterých se voliči mohli velmi poučit. Na ČT byla vysílána debata kandidátů vybraných