nášLiberec

Search

Liberecký kraj musí vracet miliony z dotace. Kvůli smlouvě s firmou politika z ODS.

Liberecký kraj porušil zákon o veřejných zakázkách a musí vracet dotaci ve výši 8,6 milionu korun. Podle nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu Liberecký kraj nedodržel při výběru dodavatele zákon o veřejných zakázkách, když nevyloučil společnost Tomovy parky. Firma Tomovy parky přitom spolupatří členovi ODS Libereckého kraje, který podnikal i s významným manažerem z prostředí S group holding (Syner).

Liberecký kraj získal v roce 2009 z takzvaných norských fondů dotaci  na modernizaci dětských hřišť. Kraj samotný na akci přispěl zhruba dvěma miliony korun z celkové zakázky 10,8 milionu. Nyní musí podle rozhodnutí Nejvyššího kontrolního úřadu vrátit 8,6 milionu korun.

Liberecký kraj měl totiž podle NKÚ vyloučit firmu Tomovy parky. Ta nesplnila základní kvalifikační předpoklady, přesto s ní kraj uzavřel smlouvu o dílo na zmiňovanou zakázku. U všech uchazečů navíc podle Nejvyššího kontrolního úřadu chybělo prohlášení ke spotřební dani.

Firma Tomovy parky spolupatří Lukáši Bělohradskému, členu oblastní rady ODS . Lukáš Bělohradský ještě nedávno figuroval například i ve firmě zabývající se odbornou pomocí na shánění dotací Europ a.s. Zde je předsedou dozorčí rady Jaroslav Mejstřík, někdejší liberecký zastupitel za ODS a vysoký manažer firem navázaných na společnost Syner (Genus TV, S group Sport Facility Management atd..). S Jaroslavem Mejstříkem má zase opět vstřícné vztahy bývalý krajský radní a neúspěšný kandidát na hejtmana a pozdější skandály provázený šéf Pozemkového fondu Radim Zika. Ten zasedl v hodnotící komisi, jejíž rozhodnutí nyní NKÚ kritizuje.

Zastupitelé Libereckého kraje nyní zjišťují, zda členové komisí pochybili a zda za to nesou zodpovědnost. Případnou žalobu na náhradu škody musí podle hejtmana kraj podat do konce května. „V současné době případ sledujeme a pokud nalezneme pochybení, jsme připraveni žalobu podat,“ uvedl hejtman Martin Půta (SLK). Ředitel krajského úřadu jmenoval k prošetření uvedené věci speciální škodní komisi, která nyní zjišťuje okolnosti.

Problematické výběrové řízení proběhlo v roce 2008, kdy na kraji vládla ODS a ČSSD v jedné koalici. Koalice těchto stran není na Liberecku ničím zvláštním. Například v minulosti vládla ČSSD s ODS v koalici ve městě a podle dřívějších vyjádření představitelů ČSSD (např. Zdeněk Bursa) měly obě strany spolu vždy „korektní vztahy“. I nyní na liberecké radnici vládne ČSSD, Liberec občanům, nezávislí (ex-VV) a část USZ s ODS ve velké, tiché, opozičně smluvní koalici. Smlouva s firmou Tomovy parky byla podepsána těsně po krajských volbách 2008, které vyhrála ČSSD.

Seznam hodnotící komise, která se podle NKÚ měla, dopustit porušení zákona o veřejných zakázkách: Radim Zika (ODS), Hana Králíčková (ČSSD), Karel Dolejší (ČSSD), Vladimír Koudelka.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.