nášLiberec

Search

Vybrané body, které se budou probírat na zastupitelstvu 31.1. 2013

První letošní zasedání městského zastupitelstva v Liberci se tváří, jako by mělo být nezáživné, nudné a že se rychle půjde domů. Nepůjde. Město chce po státu vydat historický majetek, možná proto, aby jej mohlo zpeněžit. Stejně tak se rovněž a opět pokouší o schválení prodeje kina Varšava. Na druhou stranu bude vracet dotace, které neumí vyčerpat, ale třeba se snad Liberečtí dočkají delegace zástupce na valnou hromadu liberecké nemocnice a možná se pod tíhou argumentů uzná nutnost více zatočit s hernami.

Bod č. 3 – Program prevence kriminality na rok 2013

Poslední týdny přinesly Liberci nelichotivou vizitku. Nejen, že je nejzadluženějším městem v republice, ale zároveň je i městem s druhým nejvyšším výskytem kriminality. Hůř je na tom z celé republiky s kriminalitou už jenom Ostrava, a to ji v mnohých odvětvích zločinu Liberec i předčí. Svůj nepopiratelný vliv na to má i enormní výskyt heren ve městě, který je dalším dědictvím po dvaceti letech vlády ODS. Současné vedení města sice deklaruje, že s hazardem bojuje, ale podle aktivistů místních i celorepublikových připomíná tento boj liberecké radnici spíše Potěmkinovu vesnici. Více zde.

Bod č. 6 – Majetkoprávní operace

Náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům) přichází se zajímavou novinkou – předkládá návrh prodeje kina Varšava, ač je proti tomu samotná rada města, jejímž je členem. Naštěstí jsou ve hře dvě varianty – prodej celého objektu nebo její části – současné restaurace Maškovka, o který její majitele dlouhodobě usiluje. Secesní kino Varšava, jeden z kdysi nejoblíbenějších objektů v centru města, dnes chátrá a je v dezolátním stavu. V minulosti se totiž radnice odmítla o svá kina starat, jak tomu je například v sousedním Jablonci. Nicméně i v Liberci vznikla iniciativa na záchranu objektu pomocí evropských dotací. Návrh města na prodej Varšavy zde.

Body č. 7 až 10 – Vydání historického majetku města

Liberec se po státu domáhá nemalých nemovitostí, které mu v minulosti náležely. Pravděpodobně se skrze jejich následný prodej bude snažit přilepšit zruinované městské kase. Nicméně důvody a plány s požadovaným majetkem vedení města ještě představí. Více v bodech 7-10 zde.

Bod č. 20 – Aktualizace indikativního plánu IPRM – Lidové sady

Město Liberec musí „vrátit“ zhruba 37 milionů z částky, které mohlo od Evropské unie získat. Jelikož se vypustil projekt na revitalizaci areálu někdejších LVT a město nebylo schopno za něj najít náhradu, bude tato částka z celkové sumy, kterou mohlo získat, ponížena. Více zde.

Bod č. 21 – Vyhlášení výzvy k předkládání projektových záměrů do IPRM – Atraktivní a kvalitní život v Liberci

Zájemci o podporu svých projektů z prostředků Evropské unie, naleznou podmínky zde.

Bod č. 23 – Delegace zástupce města na valnou hromadu liberecké nemocnice

Co nemohlo jít před Vánoci, už snad půjde v novém roce. Město vyšle svého zástupce (radní Petr Černý – nezařazený, původně VV) na valnou hromadu Krajské nemocnice Liberec. Ta bude svolána 1. února a bude mít na programu zejména odvolání starých a jmenování nových členů dozorčí rady. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město