nášLiberec

Search

Dluh Liberce – základní fakta

Celkovou výši libereckého dluhu je obtížné přesně určit, je někde mezi 2.4 a 2.8 mld. po započtení dluhu městských společností a krátkodobých úvěrů. Z této částky jsou 2 miliardy v dluhopisech.

Největší část libereckého dluhu města vznikla po roce 2000 a tvoří ji především sportovní stavby (Tipsport aréna 593 mil., Sportovní areál Ještěd 239 mil., Stadion u Nisy 165 mil.), bytové domy v Zeleném údolí (348 mil.) a Nový magistrát (245 mil.).

Dále je zde dluh DPMLJ a LIS. Zvláštní na vzniku dluhu Liberce je to, že převážná část byla v městských společnostech (apod.) mimo oficiální údaje města a do oficiálních čísel se naplno promítl až po schválení dluhopisů r. 2010.

V dluhu Liberce nejsou ještě nijak promítnuty dluhy po mistrovství světa a je možné, že dluh v budoucnosti zvýší případné vracení dotací jak za MS 2009, tak za nesrovnalosti spojené s čerpáním evropských dotací, ať už přímo Libercem nebo DPMLJ.

Jak se dluhy splácí a kdy budou splaceny?

Dluhopis: Každý rok se platí úrok z nominální částky, tj. z 2 mld. Kč. Letos jde cca o 100 mil. Kč jen na úrocích. Vedle toho se ročně se ukládá cca 70 mil. Kč do tzv. amortizačního fondu na splátku 1/2 z dlužné částky roku 2025, kdy je dluhopis splatný.

Druhá polovina dluhu se splatí buď z úspor, které si město vytvoří, nebo, pravděpodobněji, z nového dluhopisu. Proto se odhaduje, že dluh bude splacen nejdříve za 25 let. Na úrocích Liberec r. 2011 zaplatil necelých 100 mil., v roce 2014 se budeme pohybovat okolo 140 mil. Kč. Splátky a úroky tvoří skoro stejnou částku, jakou město platí dopravnímu podniku a tvoří více než 15% daňových příjmů města.

Jak vysoký je úrok na dluhopisu?

Úrok na dluhopisu je pohyblivý a je definován jako součet sazby, za kterou si půjčují banky mezi sebou (PRIBOR 6M) + marže banky 3,3%. V roce 2011 díky nízkým úrokovým sazbám na mezibankovním trhu úroková sazba byla těsně pod 5%, vzhledem k tomu, že jde o pohyblivou úrokovou sazbu, v dalších letech očekáváme její mírný nárůst. Od roku 2014 začne Liberec platit pevnou úrokovou sazbu ve výši 7.69%, díky finančním operacím, které jsou s dluhopisem spojeny, její efektivní výše bude o něco nižší, někde mezi 6.5-7% a postupně bude klesat k cca 5.5-6% v roce 2025.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberec je nejzadluženějším městem v celé České republice, ač v minulosti byl, zejména kvůli nemovitému majetku po odsunutém německém obyvatelstvu, městem z nejbohatších. Jenže kdeže loňské sněhy
Zcela zásadní rozhodnutí čeká Zastupitelstvo našeho města ve vztahu k budoucímu (ne)vlastnictví celé společnosti Technické služby města Liberce, a.s. (dále jen Společnost). Jde o
Na dnešním jednání Zastupitelstva se naplňuje bezmála rok trvající jednání na mezinárodní úrovni, kdy jsem hledal pro město výrazně výhodnější podmínky splácení dluhu. Byla
Ve čtvrtek mají liberečtí zastupitelé hlasovat o největší finanční transakci letošního roku: Dohodě o narovnání s Českou spořitelnou (bod 15). Půjde v ní o