nášLiberec

Search

Policie zatýká v budově ROP Severozápad

V sousedním Ústeckém kraji se naplno rozjelo policejní tažení ohledně zneužívání evropských dotací různými podnikateli a s nimi svázanými politiky. Dnes v ranních hodinách vstoupili policisté do budovy dotačního úřadu Regionální rady Severozápad (ROP) v Ústí nad Labem, aby zatkli hned několik lidí podezřelých ze zneužití evropských dotací a pravomocí úřední osoby. Problémy a otazníky visí nad evropskými dotacemi i v Libereckém kraji.

Policisté v Ústeckém kraji začali konat na základě auditu, který zadalo ministerstvo financí. Audit našel u 35 projektů řadu pochybení a minimálně v jednom případě výraznější předražení zakázky. Byla to rekonstrukce silnice zadaná Ústeckým krajem.

Do sídla ROP Severozápad nevstoupila policie poprvé. Již počátkem června prohledávali detektivové sídlo ROP Severozápad téměř 24 hodin. Loni v březnu pátrala v kancelářích úřadu po důkazech v souvislosti se zadržením jeho ředitele Petra Kušnierze. Ten v současné době čelí obžalobě z přijímání úplatků; společně se třemi kamarády si podle žalobce říkal o provize výměnou za bezproblémové vyřízení dotací. Tentokrát provedl zásah policejní útvar zaměřený na organizovaný zločin. Jeho mluvčí to potvrdil, podávání informací si však vyhradila státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

V Ústeckém kraji vládne koalice ODS a ČSSD, podobně jako mezi lety 2000 – 2008 v kraji Libereckém. Ústecký kraj, stejně jako ten náš, proslul napojením politiků na zdejší firmy. Jmenujme například stavební společnost Viamont, která patřila bývalému ministrovi dopravy za ODS. V Liberci samotném je známé zase spojení ODS (a menších stran – jako například Demokratické regionální strany) se stavební a investorskou lobby kolem firem Syner a Investorsko inženýrská.

Evropské dotace ale kalí politické vody i v Liberci. Kritizovanými zakázkami jsou například stavba bazénu a rekonstrukce libereckých lázní, které připravili úředníci a právníci vzešlí z prostředí Syneru a Investorsko inženýrské. Syner poté vyhrál zakázku na stavbu bazénu, na lázních se podílí jako subdodavatel.

Libereckému zastupitelstvu, ale ani samotné ROP Severovýchod (kam Liberec spadá) zase vůbec nevadí, že desítky milionů z evropských dotací čerpá podnikatel/politik zastupující anonymní firmu (na opravu jejíhož majetku dotace jdou pod záminkou podivného projektu), navíc odsouzený (nepravomocně) za úplatkářství. Více se dozvíte v reportáži České televize.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali