nášLiberec

Search

Dobré srdce Radima Ziky – z daní občanů platí milenku kamaráda i její maminku

Uběhlo sotva pár dní, když se provalilo, že někdejší neúspěšný kandidát na hejtmana a vysoký funkcionář liberecké ODS Radim Zika nechává proplácet dvaadvacetiletou milenku Lucii Placzkovou svého kamaráda, hokejového trenéra Aloise Hadamczika (59 – oba na obrázku zde).

Lucie Placzkovou, hostesku a čerstvou majitelku e-shopu se sportovním vybavením, zaměstnal na Pozemkovém úřadě jako ekonomickou poradkyni. Stálo to 270 tisíc korun. 

Zika si ale nechává radit i od její maminky. A také ne za málo. Hadamczik trénuje kromě české reprezentace také hokejový tým Northern stars, kde hrají vedle Ziky i kandidáti liberecké ODS a TOP 09 spolu s manažery i vlastníky známé liberecké firmy Syner.

Radim Zika jako by ani nebyl z ODS. Ta na jedné straně prosazuje razantní škrty v sociální oblasti, které dopadají zejména na důchodce, ale i absolventy. Ne ale toliko Radim Zika. Čerstvý magistr ze soukromé vysoké školy a šéf důležitého úřadu, který disponuje miliardovým státním majetkem, umí být velice štědrý. Milence svého kamaráda, trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika, zařídil skvělé místo na Pozemkovém úřadě. Daňové poplatníky to ovšem už stálo 270 tisíc korun.

Nyní přinesly jako první Hospodářské noviny zprávu, že Zika zaměstnal jako poradkyni i matku slečny Placzkové, Stanislavu. Rovněž jako poradkyni. Její angažmá na Pozemkovém fondu přišlo české daňové poplatníky zatím (jak ukazují dokumenty, které má redakce hospodářských novin k dispozici) na necelých 85 tisíc. Ani v případě Lucie Plackové, ani v případě její matky, nesdělil státní úředník a člen liberecké ODS Radim Zika, za co jim byly peníze vyplaceny.

Radim Zika se zná s Aloisem Hadamczikem mimo jiné i z prostředí hokejového klubu a stejnojmenného sdružení Norhern stars. Zde vedle Hadamczika a Ziky figurují i další politici a podnikatelé. Jmenujme například majitele firmy Syner Petra Syrovátka, manažery této společnosti Martina Borovičku a Petra Myšku, který byl nedávno zároveň kandidátem liberecké ODS, za jabloneckou ODS nastupuje šéf jabloneckého i celého českého fotbalu Miroslav Pelta. Častým návštěvníkem akcí Northern stars je i dnešní (spíše už bývalý) kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka. Za tým ovšem hraje i někdejší ředitel liberecké nemocnice a kandidát na primátora za TOP 09 Luděk Nečesaný.

Již v minulosti se ukázalo, jak dokáže Radim Zika za peníze svých spoluobčanů zaměstnávat své kamarády, spolustraníky a koaliční partnery. Místo poradce se smlouvou na tento rok za 420 tisíc podepsal v minulosti i bývalý liberecký primátor Jiří Kittner nebo Zikův kamarád z mládí a rovněž člen liberecké ODS Petr Židek (480 tisíc korun). Náměstka Zikovi pak šel dělat i Bohuslav Kabátek z libereckých Věcí veřejných, který před volbami garantoval, že bude prosazovat zákaz nepotismu a dosazování kamarádíčků ve funkcích. Více o personální politice Pozemkového fondu pod Radimem Zikou se dočtete v jiném článku.

Zika měl rovněž zajímavý výběr na své podřízené úředníky. Z Liberce přišel na Pozemkový fond i Michal Frydrych, který šéfoval sekci poradenství. Ten musel odejít z Pozemkového fondu v Liberci, když dopustil prodej pozemku ve Vesci za 128 tisíc Kč spekulantovi z liberecké ČSSD Lukáši Plechatému a jeho společníku. Ti na něm pár měsíců na to vydělali na úkor města téměř 9 milionů a 5 domů v centru. Frydrycha prošetřovala policie kvůli nákupům rozsáhlých pozemků jeho rodinnými příslušníky. Radim Zika si je poté na vedení Pozemkového fondu do Prahy povolal jako odborníka. Michal Frydrich minulý pátek podal rezignaci, když vyšlo najevo, kolik sobě a svému otci prodal pozemků.

Zajímavá (a pro státní kasu katastrofální) je i Zikova politika na poli obchodu s pozemky, tedy hlavní náplň jeho funkce. Nedávno se ukázalo, že Zika svým podpisem vyměnil devět státních hektarů v lyžařském letovisku Bedřichov za ornou půdu na Liberecku a na Třebíčsku. Přitom některé bedřichovské pozemky jsou už dnes vedené jako stavební, a pokud se takhle změní všechny, nový vlastník na nich může vydělat až 90 milionů.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký přední představitel ODS a chráněnec prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky Radim Zika musel odejít z čela Pozemkového fondu a nakonec i z kandidátky do
Radim Zika, který musel odejít z čela Pozemkového fondu, když ho dostihli skandály s podezřelými prodeji pozemků a podivnou personální politikou, má zase co
Radim Zika, někdejší kandidát na hejtmana Libereckého kraje za ODS, musel rezignovat na svou funkci. Ač se v oficiálním prohlášení píše, že je to
Policie se v posledních dnech začala zabývat dvěma případy, které souvisí s libereckou politickou scénou. Jedním z nich je směna nemovitostí, kterou na Pozemkovém