nášLiberec

Search

Lázně budou stát nejméně o 42 milionů více

Pamatujete se, když byl odvoláván primátor Jan Korytář, jak se řešily veřejné zakázky na přestavbu městských lázní a bazénu, které odmítl podepsat?

Jistě si pamatujete hysterii ze strany médií firmy Syner (tato firma provádí rekonstrukci bazénu), od opoziční ODS, ale zejména od tehdejších zástupců ČSSD a Liberce občanům, kteří pak v rámci normalizace poměrů s velkou slávou podepsaly s firmami smlouvy za hlasitého ubezpečování veřejnosti, že cena zakázek je konečná a že nic nehrozí?

Tak to prostě nebyla pravda. Vinou „chytrácky“ napsané smlouvy, kterou pro její nevýhodnost pro město odmítl primátor Korytář podepsat a kterou podepsala až primátorka Rosenbergová, budou lázně stát kapsy Liberečáků minimálně o 42 milionů korun více.

Hlavním důvodem prodražení městských lázní je skutečnost, že ve smlouvě na revitalizaci městských lázní na galerijní objekt není zahrnuta cena realizace interiéru. Výběrové řízení na projekty interiérů lázní nyní musel vypsat Liberecký kraj, pod který má město dokončenou galerii, na níž se lázně mají přeměnit, převést na město. Nicméně právě město akci financuje prostřednictvím evropských dotací skrze Integrovaný plán rozvoje města (IPRM). Podle MF Dnes, která se zprávou přišla jako první, přijdou interiéry na zhruba 42 milionů korun, které zaplatí Liberecký kraj, ale posléze je bude chtít po městu, které se po vládě ODS topí v dluzích.

Nezahrnutí interiérů je přitom starou známou fintou firem ucházejících se o veřejné zakázky, jak ponížit své nabídky. Podle městských opozičních politiků k tomu dochází celkem pravidelně, za podezřelé nevšímavosti minulých i stávajících garnitur. Dělo se tomu prý například u Tipsport arény nebo Botanické zahrady.

Revitalizace městských lázní na galerijní objekt přitom měla stát 380 milionů korun, při čemž 85% má být uhrazeno z fondů Evropské unie skrze IPRM, 7,5 % uhradí kraj, 7,5 % město. Nyní se ale ukazuje, že dojde k zásadnímu navýšení. Přitom absence ohlídání si navýšení více prací byl jeden z největších argumentů primátora Korytáře, který odmítl smlouvu na lázně (ale i bazén) podepsat.

Jan Korytář nechal vypracovat dva nezávislé právní posudky, jeden od Tranpsarency International, druhý od právní kanceláře Hany Marvanové. Oba posudky se v podstatných bodech shodovaly a ukazovaly na zřejmou nevýhodnost smluv pro město. „Celkově jsou tyto smlouvy nevyvážené a pro město nevýhodné, a to zejména v souvislosti s možným navyšováním ceny staveb formou tzv. víceprací a jejich nedostatečnou kontrolou,“ uvedla například ve svém posudku právní kancelář Hany Marvanové. I toto stanovisko podpořila svým posudkem mezinárodní organizace bojující proti korupci Transparency International.

Dalším argumentem byla například identita firmy, která má pro město stavbu dozorovat. Její Investing CZ, který dnes čelí několika žalobám, kdy měl v rámci příprav na MS v lyžování přihrávat miliony z veřejné kasy pro dodavatele, kterého tradičně pro veřejné instituce „hlídá“ firmu Syner. 

Ovšem ani tyto posudky někdejším koaličním partnerům (ČSSD, Liberec občanům) nestačily. ČSSD si dokonce narychlo nechala udělat právní rozbor u kanceláře Mariána Čalfy, který naopak tvrdil, že všechny smlouvy jsou v pořádku. To potvrdil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pro úplnost je ovšem třeba dodat, že tak učinil v rekordně krátkém čase a že úřad tradičně patří do sféry vlivu ČSSD (jeho nynějším šéfem je Petr Rafaj z ČSSD).

Další skutečností, které varovně vyčnívala z obou smluv, byla i personální detektivka ohledně těch, kteří je politicky odsouhlasili (vedení města za Jiřího Kittnera z ODS, někdejšího zaměstnance Syneru a blízkého kamaráda jeho majitelů), tehdejších úředníků odpovědných za realizaci smluv (nynější předseda liberecké ODS a někdejší manažer dceřinky Syneru Investorsko inženýrské Tomáš Hampl a úředník/politik kandidující za neznámé prostředky proti vlastní kandidátce ČSSD Michal Vereščák, tolik obhajovaný Jiřím Kittnerem) či právníků, kteří smlouvy na lázně a bazén vypracovali a zároveň je i kontrolovali (Zdeněk Holásek, člen ODS Libereckého kraje, druhdy působící v orgánech společnosti Palác Syner a Investorsko inženýrská a Hana Potůčková, působící v minulosti rovněž v orgánech Investorsko inženýrské).

Současné vedení města zaujalo pozici „já nic, já muzikant.“ Že prý na radnici, když se projekt připravoval, nebyli. To je sice pravda, projekt připravilo někdejší vedení s primátorem Kittnerem v čele, ale nebylo za poslední roky detailněji probíranějších veřejných zakázek, než jsou ty na lázně a bazén. Navíc, jak bylo zmíněno, si ČSSD nechala udělat vlastní posudek. Liberec občanům se rozhodl dát zakázku k ÚOHS a s výtkami k oběma smlouvám byli politici, kteří jsou dnes ve vedení opakovaně seznámeni na zastupitelstvu. Během podpisu smlouvy pak politici s odpovědnými úředníci ujišťovali veřejnost, že částka se nebude navyšovat a že cena je konečná. Neuběhl ani rok, aby se ukázalo, že to nebyla pravda.

Podle vyjádření, které vydalo vedení města dnes odpoledne, nemá být odpovědné město, ale Liberecký kraj: „Statutární město Liberec si stojí za tím, že k žádnému prodražení přestavby lázní nedojde. Projekt byl vypracováván v koordinaci s Libereckým krajem, který jej připomínkoval, a to ve spolupráci s budoucím uživatelem objektu, libereckou galerií. Projekt byl odsouhlasen bez připomínek.

Od samého počátku projektu měl partner (Liberecký kraj) k dispozici všechny potřebné informace, včetně rozpočtu projektu. I z něj bylo zcela jasně patrné, že vybavení interiéru, které má sloužit ke galerijním účelům, nebylo jeho součástí. Liberecký kraj v té době nijak vybavení nepožadoval, projekt byl vypracován na základě zadání, které vzešlo právě od Libereckého kraje. V současné době, kdy Liberecký kraj vnímá potřebu interiérového vybavení, probíhají jednání mezi ním a Statutárním městem Liberec.“

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kontroverzní zakázka na revitalizaci městských lázní se opět vrací do hry. Ministerstvo financí udělilo městu Liberec pokutu ve výši necelých 7,2 milionu za to,
Po necelých třech letech se veřejnost dočkala dokončení konverze někdejších městských lázní pro potřeby Oblastní galerie v Liberci. Ambiciózní projekt od ateliéru SIAL pod
Policie v Pardubicích obvinila na konci minulého týdne osm lidí. Ve spolupráci s nejvyšší státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou je viní ze sjednání výhody a
Kontrola dotací na revitalizaci městských lázní, která proběhla na náš podnět (Jana Korytáře a Jaromíra Baxy), provází zásadní pochybnosti. První dva posudky, které nechal