nášLiberec

Search

Občané o evropských milionech

Včera v podvečer se zaplnil sál Krajské vědecké knihovny lidmi, které zajímá osud evropských dotací směřujících do Liberce. Zhruba sedmdesátku občanů přivítalo občanské sdružení Změna pro Liberec, které debatní setkání zorganizovalo.

Podle vyjádření samotných organizátorů supluje tato aktivita práci vedení města, které s občany o evropských dotacích buď nekomunikuje vůbec nebo nedostatečným způsobem.

Před občany si sedli představitelé občanského sdružení Změna pro Liberec Zuzana Kocumová a Jaromír Baxa, pozvání přijal i úředník magistrátu odpovědný za realizaci samotného Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM) Michal Vereščák. Moderování večera se ujal bývalý primátor Jan Korytář.

Celému večeru byl vymezen čas dvou hodin, konkrétně od 17. do 19. hodin. V první hodině setkání byl veřejnosti představen samotný koncept IPRM jakožto nástroje pro čerpání evropských dotací. Byl představen seznam projektů, které se o dotace uchází a připravena anketa (formou anketních lístků), kde občané mohli zakroužkovat, které projekty považují za prospěšné a hodné podpory.

V rámci tématického IPRM nazvaného „Atraktivní a kvalitní život v Liberci“ má do Liberce doputovat celkem 540 milionů a o ně se uchází na 45 projektů, které byly rámcově představeny včetně stanoviska sdružení Změna pro Liberec k jednotlivým z nich. Drtivou většinu z nich liberecká veřejnost ani nezná, za což sklidilo vedení města ostrou kritiku.

Některým z projektů byla, podle vyjádření organizátorů, dokonce dána přednost a jsou již definitivně odsouhlaseny – jako například vybudování kongresového centra za 60 milionů (celkem ovšem 120 milionů z evropských peněz) v objektu kostela sv. Máří Magdalény, který patří anonymní firmě Iberus a kterou zastupuje vícekrát stíhaný exzastupitel za ODS Jiří Zeronik.

Následovala hodinová debata s občany, která se nesla ve věcném a nikterak konfrontačním duchu. Výjimkou bylo hned v úvodu nesouhlasné vyjádření zástupců Bovera klubu, který má ve spolupráci s městem realizovat muzeum tramvajové dopravy za zhruba 90 milionů korun (včetně daně). Zástupci o.s. Změna pro Liberec s tímto projektem nesouhlasí (s jednou vyjímkou), nikoliv prý pro jeho špatné připravení, ale pro to, že se jedná zhruba pětinu už tak upřednostněnými projekty očesané částky evropských dotací. Místo toho jsou pro menší projekty (např.opravu hřišť a školních provozoven) ve větším počtu.

Častým leitmotivem dotazů občanů byla obava, aby evropské peníze, které mohou pomoci vylepšit život ve městě, nebyly rozkradeny a neskončily v předem určených kapsách. Z vedení města, přes pozvání organizátorů, nedorazil nikdo.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Krajské protikorupční pracoviště /dříve Čmelák – Společnost přátel přírody / již od roku 2009 systematicky upozorňuje libereckou veřejnost a zároveň odpovědné politiky na problémy
Ačkoliv Ministerstvo práce a sociálních věcí i nadále bude ostřížím zrakem sledovat Regionální operační program (ROP) Severovýchod, začnou se skrze něj po čtvrt roce,
Zástupci Regionální rady ROP Severovýchod tvrdí, že zatýkání ze strany protikorupční policie na její liberecké pobočce z minulého týdne dotace pro celý region neohrozí. 
Minulý týden se stal jedním z hlavních témat regionálního zpravodajství zásah protikorupční policie v liberecké pobočce Regionálního operačního programu Severovýchod. Konečně, chtělo by se