nášLiberec

Search

Reakce na prohlášení města a náměstka Šolce

Vedení radnice mi ústy své tiskové mluvčí vzkázalo, že poškozuji dobré jméno města. Marně přemýšlím, čím. Jméno města podl mě dobré není. Naopak, Liberec se během uplynulých dvaceti let stal synonymem pro spojení politiky a stavební lobby.

Jaké důsledky to má, víme všichni: mezi ty hlavní patří díra v centru města, dvoumiliardový dluh a čelné místo v žebříčku Czech Credit Bureau (CCB) nejzadluženějších obcí Česka. A to CCB neví o všech dluzích, které Liberec má.

V dopisu tiskové mluvčí radnice i dopisu náměstka pro ekonomiku Jiřího Šolce je řada mých výroků uvedena nepřesně a oba na několika místech reagují na něco, co jsem neřekl, na jiných místech zase uvádí informace, které jsou v rozporu s fakty.

  1. Prý jsem řekl, že radnice poskytuje finance hokejovému klubu na provoz. Nic takového jsem nenapsal. Přesto je na příkladu libereckého hokeje vidět, že je možné někoho podporovat desítkami milionů, a přitom mu nedat ani korunu.
  2. Zastupitelé prý mají možnost zjistit, na co se peníze v SAL používají. Ano, mají. Mohou se ptát, dožadovat, prosit, hledat, vyjednávat, shánět, pídit se, telefonovat, mohou dělat spoustu dalších věcí. Z výroční zprávy a z jiných snadno a veřejně dostupných materiálů by ale mělo být na první pohled každému občanovi zřejmé, za co se utrácí městské peníze. Nic víc, nic míň. Chápu, že uplatnění této zásady, by vedlo k revoluci, které se zatím vedení města brání. Nešlo by o nic menšího než o zveřejňování faktur a smluv.
  3. Děkuji za rozklíčování výdajů společnosti SAL. Z 5 mil., které v ní končí, jde přes 3 mil. na investice v areálu, který město na 20 let předalo do správy S-group sport facility mangement. Využití pro město? Paběrky. 11 hodin denně na jednom ze sportovišť a 0 přímo v aréně. Ironií je, když pak ekonomický náměstek města, který by měl hájit zájmy občanů, obhajuje z těchto nákladů leasing rolby na úpravu ledu. Pevně doufám, že rolba je používaná jen a jen pro veřejné bruslení a nikde jinde v areálu.
  4. Vedení města tvrdí, že SAL vznikl jako „samostatná organizace na základě požadavku konsorcia tří bank, které poskytovaly úvěr na financování výstavby multifunkčního areálu.“ Prý to z běžně dostupných materiálů mohu vědět. Z běžně dostupných materiálů, je možné zjistit, že město si tuto společnost koupilo od Syneru. Nevznikla jen tak. Z dalších, běžně nedostupných materiálů, je také zřejmé, že nešlo o požadavek bank, ale o volbu města.
  5. Náměstek Šolc byl roku 2009 jedním z těch, kdo smlouvu o provozování areálu za městské peníze hodnotil a kdo se podílel na výběrovém řízení. Na zastupitelstvu při jejím schvalování r. 2009 prohlásil, že je v pořádku. Chápu, že je těžké připustit vlastní chybu.

Jaromír Baxa, městský zastupitel za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
K článku zveřejněnému dne 13. 6. 2024 na webu s názvem „náš Liberec“ (k nalezení na adrese https://www.nasliberec.cz), provozovaném spolkem Revue Sever, z.s., s názvem
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou si je vědomé toho, že cena za pozemky u přehrady v lokalitě Tajvan je vysoká. V této výši ji majitel pozemků
Náš Liberec přináší znění dopisu historika umění a architektury Pavla Karouse, kterým se obrací na zastupitele města Liberec ve věci výstavy Socha a město