nášLiberec

Search

Změna pro Liberec navrhuje zrušení 2/3 heren v Liberci

V roce 1990 byl přijat zákon o loteriích, který umožňoval regulaci hazardu tím, že si obce mohly obecně závaznou vyhláškou stanovit okruh až 100 m od budov pro veřejnost významných, jako jsou školy, zdravotnická zařízení, zařízení poskytující sociální služby, úřady apod., kde tyto aktivity nebudou možné.

Lidé ze Změny pro Liberec a z občanské iniciativy Je čas nemlčet proto zmapovali herny v Liberci s využitím portálu mapyhazardu.cz.

Z výsledku je zcela zřejmé, ve kterých lokalitách je největší koncentrace heren v blízkosti výše uvedených budov. Jana Schlegelová z Je čas nemlčet výsledek práce shrnuje:“Ve městě, kde je provozováno více než 150 heren, jich mohly být více jak 2/3 dávno eliminovány obecně závaznou vyhláškou.”

Vyhlášku, která byla schválena na minulém zasedání zastupitelstva města, považujeme za kosmetickou úpravu stávajícího stavu, která nic zásadního neřeší. Již na samotném jednání ZM zazněla řada výhrad k tomuto opatření od zastupitelů dalších politických klubů. Kateřina Absolonová ze Změny pro Liberec k tomu říká: „Město mělo přijmout vyhlášku, která by určila lokality, kde si herny nepřeje, a v ostatních lokalitách by mělo využít možnosti omezení provozní doby – tak, jako to dělají ostatní města, aby bránila nárůstu sociálně patologických jevů a preventivně bránila sociálnímu vyloučení.“

Změna pro Liberec proto nyní zahájí jednání s dalšími zastupiteli s cílem vytvořit nejméně 20-ti člennou „koalici proti hazardu“, která by do konce tohoto roku umožnila přijmout funkční vyhlášku, která přinese skutečnou regulaci hazardu v našem městě.

O konkrétních místech budeme samozřejmě ještě jednat, náš výchozí návrh je, aby v tomto seznamu byla městská památková zóna, ulice podíl tramvajové trati od Soukenného nám. až na konečnou tramvaje v Horním Hanychově a některá sídliště, zejm. Dobiášova. Podobně otevírací dobu navrhujeme omezit na: 13 – 22 hod, pá a so do 24 hod. Obdobným způsobem začala regulovat hazard již řada dalších měst a obcí v naší zemi.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.
Zachovat kulturní dědictví, pečovat o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností a také prezentovat jejich obnovy veřejnosti. To jsou hlavní cíle memoranda, které
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody bude i v letošním roce pokračovat v ambiciózním projektu výsadeb druhově a věkově rozmanitých lesů na Liberecku. Projekt