nášLiberec

Search

Pravý zastupitel – několik otázek

Také jste dostali minulý týden do schránek Pravého zastupitele? Také Vás překvapila na jedné straně jeho jasná politická orientace spojená s propagandistickou vyhraněností a na straně druhé jeho anonymita, tajnůstkářství či rétorika?

Počkali jsme si na mediální odpovědi těch, kteří za vydáváním listu stojí a přinášíme Vám pohled na existenci tohoto předvolebního plátku v příslušných souvislostech, které možná leccos objasní.

Jelikož je ale otázek kolem nového fenoménu na liberecké mediální scéně více, rozhodli jsme se věnovat mu malý seriál, věříme, že si získá své čtenáře.

Nové médium, pyšnící se honosným názvem Pravý zastupitel pro pravé Liberečany, dostalo během uplynulého týdne zdarma do schránek něco okolo čyřiceti tisíc domácností. Tak alespoň uvedl liberecký primátor Jiří Kittner (ODS), který se v místním tisku posléze k vydávání „přiznal“. Oficiálním vydavatelem Pravého zastupitele je ovšem občanské sdružení Pravý zastupitel.

Mezi jeho členy patří, vedle primátora, zřejmě i další spoluautoři, které Jiří Kittner zmínil. Jsou jimi majitel tiskárny Geoprint, zakládající člen liberecké ODS i její zdejší rady Jiří Bílek a dále bývalý tiskový mluvčí nechvalně proslulého MS v klasickém lyžování, Zdeněk Soudný. Ostatně jistá křečovitost obhajoby neobhajitelného je pro Pravého zastupitele typická a podobná nejen v souvislosti s referencemi vedení města o proběhlém mistrovství světa v tunelování veřejných prostředků.

Finanční prostředky

Adresa občanského sdružení Pravý zastupitel je totožná s adresou tiskárny Geoprint Jiřího Bílka. Neméně důležité je i prohlášení primátora Kittnera, které uvedl pro Liberecký deník: „Pravý zastupitel nemá nic společného s městem. Vydáváme jej sami a za vlastní peníze.“ Kolik ale skutečně stojí vydávání Pravého zastupitele, odmítl pan primátor sdělit s tím, že do toho nikomu nic není.

Podívejme se trochu do nedávné minulosti. V dubnu roku 2008 pracovníci našeho projektu přišli se zajímavým odhalením. Týkal se tisku Zpravodaje liberecké radnice, které, rovněž jako Pravý zastupitel, chodí zadarmo do libereckých schránek, v podobném rozsahu i zpracování. Jedno takové číslo přijde městskou kasu zhruba na sto tisíc korun. Roční náklady na realizaci Zpravodaje se pak pohybují kolem jednoho milionu korun. Bylo tomu ale tak vždy?

Po celé roky vyhrávala výběrové řízení na tisk Zpravodaje liberecké radnice liberecká tiskárna Geoprint, s.r.o Jiřího Bílka, zasloužilého člena místní ODS a jediného člověka, který se pod články v Pravém zastupiteli podepsal. Nicméně nejméně po dobu pěti let (možná i více – starší údaje jsme z městského archivu nedostali) před rokem 2008 byla její nabídka pokaždé zhruba o 100% vyšší než jsou nabídky ostatních tiskáren. Rozdíl se pohyboval vždy kolem jednoho milionu korun. O tento milion byla každoročně městská pokladna chudší.

Dali jsme si práci a oslovili přes deset tiskáren (většinu libereckých nebo sídlem v Libereckém kraji) a dozvěděli jsme zajímavé skutečnosti. Vedle toho, že všechny tiskárny měly nabídky na tisk média totožného rozsahem, nákladem, grafickým i barevným zpracováním o oněch zhruba 100% nižší(zaslali jsme každé! tiskárně číslo Zpravodaje liberecké radnice jako model), většina tiskařů, zejména těch libereckých, byla se situací na radnici seznámena. Bylo jim jasné, pro koho je napsané výběrové řízení (de iure v pořádku, jen jaksi „na míru“ vypracované) a na soutěž dávno rezignovala.

Nehodlali jsme se s tímto smířit a věc náležitě medializovali. A světe div se, situace se změnila! Poté, co se okolnostmi výběrového řízení začal zabývat náš tým a poté, co bylo na podivnou situaci okolo „konkurenčního boje“ na zakázku tisku Zpravodaje liberecké radnice upozorněno na posledním zasedání zastupitelstva roku 2007, proběhlo výběrové řízení, kdy sice opět vyhrála firma Geoprint, a dokonce získala smlouvu na 4 roky dopředu, nicméně s podstatným rozdílem. Tentokrát byla vítězná nabídka firmy Geoprint srovnatelná s nabídkami ostatních tiskáren. Liberec a jeho obyvatelé tak ušetřili ročně milion korun. Více jsme Vás o případu podivného výběrového řízení informovali v jiném článku. K případu jsme vydali i zvláštní bulletin, který celou záležitost podrobně dokumentuje a je k nahlédnutí i stažení zde.

Zajímavé je, že tuto „maličkost“ přehlíželi zejména představitelé ODS, jejichž ideologií je minimalizace státu a volná soutěž. Ještě úsměvnějším se pak jeví, že majitel Geoprintu, vyznamenaný při letošním výročí Sametové revoluce, zakládající člen ODS a člen její liberecké rady, Jiří Bílek, uvádí na stránkách liberecké stranické pobočky jako své zájmy nejen propagaci (tomu věřme), ale i ideologii.

Kolik stojí vydávání Pravého zastupitele jsme se od jeho autorů nedozvěděli, ale o kolik léta přicházelo město Liberec ve prospěch firmy Geoprint, si spočítat lze…

Vraťme se ještě k primátorovu tvrzení, že Pravý zastupitel nemá s městem nic společného a že si vše hradí z vlastní kapsy. I při nejlepší vůli všemu věřit a přehlédnout, že vedle pomluv opozice a sebechvály v listu nic jiného není, nezbývá se čtenáři ptát – proč tedy drtivá většina obrazového materiálu pochází z magistrátu? Proč jsou články, které velebí vedení města v krocích o inovaci Liberce (články o proměně Lidových sadů, renovaci městských lázní, investic do ZŠ Lesní, instalace Neptunovy kašny před radnicí i nové podobě Soukenného náměstí), doprovázeny fotografiemi či vizualizacemi, za které jistě musel magistrát, v rámci zpracování projektů (např. IPRM), zaplatit?

Neuplatňoval by liberecký magistrát copyright i v případě, že by se podobný měsíčník rozhodl vydávat někdo jiný, než narychlo vzniklé sdružení kolem zdejšího primátora?

Pravý zastupitel je a bude i do budoucna velké a kontroverzní téma. Možná věští rostoucí sebevědomí, možná projevující se křeč. O tom druhém by svědčila drtivá většina reakcí v libereckých médiích i těch, které nám chodí do redakce. Ať je to tak či onak, ještě o něm jistě uslyšíme…

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,