Další mistrovská dohra – Liberci hrozí obrovské pokuty

Další pěknou sumu může, více jak půl rok po svém skončení, vytáhnout z kapes občanů málokým chtěnné mistrovství světa v klasickém lyžování, které se letos konalo v Liberci. Jak se ukazuje, do puntíku měli pravdu jeho odpůrci, kteří tvrdili, že půjde o sport až na posledním místě a důvodem pořádání jsou tučné státní dotace. nyní Antimonopolní úřad hrozí Liberci milionovými pokutami. Podle úřadu mělo město účelově rozdělit veřejné zakázky tak, aby je podle zákona mohlo zadávat v méně přísném režimu a zákon tak schválně obcházet.

Úřad zahájil proti Liberci jedenáct správních řízení, především kvůli tzv.salámové metodě, to jest porcování zakázek, jejichž cena se vyšplhala na částku 980 milionů korun. Správní Řízení byla zahájena poté, co bylo od března prověřeno šest desítek veřejných zakázek a 22 výběrových řízení na projektové práce, inženýrskou činnost a technický dozor. Zásadním zjištěním bylo účelové rozdělení předmětu veřejné zakázky tak, aby zadavatel mohl rozdělené části zadávat v méně přísném režimu zákona. Jednalo se, podle pracovníků Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, například o stavební práce v areálech Ještěd a Vesec či nákup sněžných pásových vozidel.

Vedení radnice, s primátorem Kittnerem a náměstkem Červinkou v čele, odmítlo vyjádření úřadu buď jako spekulace nebo je odmítlo komentovat, že se nejedná zatím o konečnou zprávu. Rovněž politickou odpovědnost pro sebe i pro náměstka Červinku, který má sport na starosti, primátor Kittner odmítl. Přitom politici právě z liberecké ODS, včetně (a hlavně) primátora patřili k největším propagátorům mistrovství. Poslanec za ODS a zdejší bývalý primátorův náměstek, Tomáš Hasil si například své angažmá vládního zmocněnce pro mistrovství nechal moc dobře zaplatit (cca čtvrt milionu ročně).

Ostatně dělení zakázek označil jako nejčastější chybu zejména v případě města i Národní kontrolní úřad již letos na jaře. Tímto nezákonným způsobem měly získat zakázky v řádu desítek milionů především liberecké společnosti Valbek nebo Investing cz, jejíž majitel, Josef Nadrchal se „proslavil“ již spoluprací s firmou Syner při stavbě zdejší Tipsport arény, kter se také řádně prodražila. Nyní měl Syner dostat nadhodnocennou zakázku při renovaci harcovských kolejí.

Rovněž fiaskem skončilo i samotné hospodaření organizátorů v čele s bývalou lyžařkou Kateřinou Neumannovou. Podle posledních zpráv totiž její tým dluží nejméně 81,3 milionů korun. Částku už ověřil auditor. Jenom stát, včetně dotací na infrastrukturu, už přispěl k dobru libereckého MS v klasickém lyžování částkou přes 1,7 miliardy. Ale asi to, vzhledem k dluhům a možným žalobám není pro daňové poplatníky poslední cifra.

Na organizační tým podala již řada věřitelů žaloby. Věřitelé se mohou hlásit až do 12. listopadu Audit nyní ministerstvo studuje. Pořadatelé jej nepředložili včas, ministerstvo proto nemohlo do konce října pro neúplnost podkladů předložit vládě závěrečnou zprávu. Nový termín na to dává ministerstvu čas do konce roku.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Převolební zákony v Libereckém kraji jsou skutečně železné. Na posledním předvolebním jednání zastupitelstva schválili politici Libereckého kraje nákup horského hotelu na Ještědu. Podobný slib
Náš Liberec v týdnu informoval o podmínkách, za jakých si město pronajímá od SYNER Group prostory pro úředníky v jejím sídle S Tower. Ačkoliv
Příležitost, jak shánět evropské peníze a opravovat a stavět z nich městské byty pro Liberečany, za posledních let trošku usnula. O nápravu se nyní
Liberecký kraj znovu deklaruje svou snahu o záchranu horského hotelu a vysílače na Ještědu. Nicméně se tak děje zpravidla před volbami a výsledek