nášLiberec

Search

Účast na besedě o korupci stála političku hlavu

Do účtování s některými nepohodlnými členy se nyní pustila liberecká sociální demokracie. V ní má rozhodující slovo křídlo, řízené „kakaovým králem“ Michalem Krausem. Je paradoxní, že jednou z čerstvě vyhozených členek strany je Marie Pavlová, známá tím, že se často jako jediná městská zastupitelka bila za obyčejné občany. Pavlové klade vedení strany za vinu především to, že si dovolila zúčastnit se naší říjnové besedy o korupci.

Všichni tehdejší zastupitelé za ČSSD totiž účast na besedě odmítli (podobně jako celá vládnoucí koalice na radnici) s tím, že jde o předvolební akci Strany zelených. Jediná Marie Pavlová byla ochotná s občany diskutovat o některých kauzách. Nyní ji okresní konference zbavila členství, a to i přesto, že okresní předseda a novopečený náměstek Milan Šír se v médiích dušoval, že nikdo nechce Marii Pavlovou ze strany vyloučit, že po ní okresní výbor zatím žádá jenom vysvětlení některých jejích kroků před volbami.



Vedení liberecké sociální demokracie ale už dávno před volbami i besedou o korupci dalo upřímně najevo, že s Marií Pavlovou nadále nepočítá, neboť jí na kandidátce strany přidělilo až patnáctou nevolitelnou příčku. Preferenční hlasy voličů, kterých nakonec Pavlová získala přes čtyři a půl tisíce, jí ale ke skoku z patnáctého místa do čela kandidátky nestačilo.



„Hlasy pro mne podpořily i celou stranu, pomohly tedy také těm, kteří mne po volbách zbavili členství. S mým vyloučením jsem počítala. Ti sociální demokraté, kteří mají v Liberci převahu, nepotřebují ve svých řadách někoho, kdo něco dělá pro lidi. Byla to msta – zřejmě především za to, že jsem překazila privatizaci obecního domu v Machníně. Účast na besedě v knihovně byla jenom záminkou,“ podotkla dvaašedesátiletá politička, která v libereckém zastupitelstvu pracovala od roku 1998 až do letošních voleb.



Kromě Pavlové vyloučila okresní konference ze strany také Janu Němcovou, manželku exposlance Oldřicha Němce. Exposlanec stačil z ČSSD odejít sám. „Sociálním demokratem zůstávám svým založením dál, i když bez stranické legitimace. Odešel jsem z ČSSD proto, že se přece nenechám vyhodit takovými gaunery, jací nyní na Liberecku straně vládnou. Taky jsem si chtěl nechat pootevřená dvířka k tomu, abych se mohl někdy do ČSSD vrátit,“ vysvětlil Oldřich Němec.



Marie Pavlová se stala v Liberci známá tím, že pomohla přestěhovat z centra města slévárnu hliníkových slitin Ernst Bröer, která vyráběla ve vilové čtvrti bez potřebného stavebního povolení, a obyvatele z okolí sužovala nadměrným hlukem, prachem a puchem. Bývalá městská zastupitelka také například sehnala potřebné miliony i nutné stavební podklady k rekonstrukci školní tělocvičny na ulici 5. května, a zasloužila se o přepracování městské vyhlášky o odpadech, podle níž by měli obyvatelé platit za odvoz odpadu jen jednou, i když na území města vlastní další nemovitost, třeba chatu. Změnu vyhlášky musí ještě schválit nové zastupitelstvo.



„Ptal jsem se na konferenci náměstka Šíra, jak to, že se navrhuje vyloučení Marie Pavlové ze strany, když v novinách on jako okresní předseda tvrdil opak. On na to do mikrofonu prohlásil, že do novin schválně lhal, protože špinavé prádlo si vypereme sami a nepotřebujeme k tomu média. Konference je nahraná na magnetofonový záznam, každý si může jeho slova poslechnout znovu,“ řekl jeden z účastníků okresní konference Václav Smrkovský. „Podle mne už to zařazení Pavlové na 15. místo kandidátky bylo na objednávku. Vedení liberecké ČSSD se bojí konkurence, nechce, aby se dopředu dostal někdo, kdo je lepší a hlavně známější než oni. Každý rozumný politik by naopak využil zásluh a popularity Marie Pavlové pro celou stranu, tady je to obráceně. Jim nevadí, že prohrávají volby, protože těch pár hlasů voličů, které je vynesou na místa náměstků, seženou vždycky,“ dodal.



Milan Šír nezvedal včera svůj mobilní telefon, a nevysvětlil tak, jestli vědomě lhal médiím opravdu z těch důvodů, které veřejně prohlásil na konferenci.

(zum)

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj