Kolegové Hron a Zámečník ze Starostů nemluví o teplárně pravdu

Jednání s Teplárnou nebyla jednoduchá. I díky přístupu hlavní opoziční strany, libereckých Starostů. Jednu malou ukázku z toho, jak prezentují své jednání a jaká je realita, bych rád ukázal na posledním případu.

Pan Hron v diskusi na webu nasliberec.cz píše: „ …., že obcházíme vedení města? Opak je pravdou. Pan Zámečník si návrh dohody podrobně prostudoval a konzultoval ji s odborníky. Na základě toho došel k závěru, že by bylo dobré ji v některých bodech změnit. Proto vyzval zástupce druhé strany k jednání a pozval na ně všechny zástupce klubů, tj. i pana Korytáře. Během hodiny a půl se dohodly některé důležité změny ve prospěch města.

Výše uvedené vypadá jako odpovědná opoziční práce. Jaká je ale skutečnost?

Návrh finální dohody (prováděcí ujednání) měli všichni zastupitelé k dispozici již od 24. ledna. Ze strany pana Zámečníka od té doby žádný návrh na její úpravy či vylepšení nepřišel. Ve středu 31. ledna, den před jednáním zastupitelstva, si pan Zámečník zcela bez vědomí všech ostatních chtěl dojednat separátní schůzku s MVV. 

Ve čtvrtek 1. února v 8.29 jsem dostal tuto informaci od člena vyjednávacího týmu za MVV. Zástupci MVV logicky neměli zájem na tom, abych byl v závěru náročných jednání jako hlavní vyjednavač města někým obcházen. O aktivitě pana Zámečníka jsem nevěděl a vyjádřil jsem zájem na schůzce být. Teprve v 10:45, dvě hodiny před samotným jednáním, rozeslal pan Zámečník od Starostů některým zastupitelům email, ve kterém je o této plánované schůzce informuje. V tu chvíli šlo již jen o alibismus, neboť se dozvěděl, že na schůzce budu tak jako tak přítomen. 

Na schůzce se navíc Starostům jejich hlavní požadavek, aby smlouva trvala jen tři roky, nepodařilo prosadit. Proto jsem přímo na jednání navrhl možnost města smlouvu vypovědět po třech letech, pokud nebudou splněné některé podmínky. To MVV akceptovalo. SLK  museli vědět, že na zkrácení smlouvy na tři roky MVV nepřistoupí, když se zde má realizovat investice za stovky milionů. Podle mého názoru šlo jen o manévr, jak celou věc „shodit ze stolu“ s klasickým zdůvodněním Starostů, že se ještě musí jednat a že nemají dost informací (rozuměj, aby se ukázalo, že to Korytář opět nezvládl).

Řeknu to otevřeně – poté, co se Starostům v čele s panem Zámečníkem nepodařilo mě v prosinci odvolat z čela vyjednávacího týmu, tak se pan Zámečník pokusil, stejně jako v jednáních s TMR o Ještědu, na poslední chvíli do jednání vpáčit, aby výslednou dohodu mohl vydávat jako svůj velký úspěch.

Starostové mi šli po krku již delší dobu

Jednání s MVV a Teplárnou bylo více než „výživné“. Na jedné straně jsme se snažili s kolegy Galnorem  a Petrovským hájit zájmy města a odběratelů tepla z teplárny, na druhé jsme museli celou dobu bojovat se Starosty, kteří nám okopávali kotníky, jak jen to šlo. Interní semináře pro zastupitele, kde jsme vysvětlovali náš postup i strategii, k ničemu nevedly. Když jsme v závěrečných fázích jednání, zcela podle dlouhodobého plánu, přitvrdili, byli to právě Starostové, kteří nám svým prohlášením, jak se říká, podtrhli židli a druhá strana jen mohla s podivem sledovat, jak se hádáme sami mezi sebou.

Zatímco jsme vyvíjeli na MVV tlak, Starostové nám takto „pomohli“ svým veřejným prohlášením: „Starostové pro Liberecký kraj (SLK) jsou nuceni se od dopisu náměstka Korytáře, distancovat, neboť vyhrožuje jeho adresátům trestním stíháním, velkými finančními postihy a soudními spory, aniž by alespoň naznačil, čeho se má touto konfrontací v jednání se skupinou MVV dosáhnout.“ Politický boj byl zkrátka více než zájem města. Starostové, ke kterým se přidal bohužel i náš bývalý kolega Ivan Langr, nepokrytě usilovali o mé odvolání z vyjednávacího týmu.

Korytář cenu tepla prý neovlivní… Skutečně??

V listopadu 2017 předseda klubu zastupitelů SLK Zámečník napsal: „Město v důsledku jednání Jana Korytáře nezíská žádnou výhodu a zbude mu na krku jen řada nekončících soudních sporů, které budou stát město nemalé peníze. Proto je na místě otázka, proč to Korytář dělá. Odpověď je asi prostá – blíží se komunální volby 2018 a Jan Korytář spustil volební kampaň. O prospěch města ani odběratelů tepla mu vůbec nejde. Chce o sobě pouze vytvořit dojem nekompromisního bojovníka za snížení ceny tepla. Jde mu ale jen o ten obraz, nikoliv o cenu tepla, neboť moc dobře ví, že on cenu tepla neovlivní a válkou s MVV už vůbec ne.“

A realita? Dohoda, kterou schválilo zastupitelstvo 31. ledna, přináší – další pokles ceny na příští rok na pevnou částku 650 Kč/GJ, obrat u MVV, které již nezpochybňuje cenu 550 Kč jako nesmyslnou, ale naopak deklaruje, že k ní společně směřujeme, dále způsob zastavení aktuálních soudních sporů a nově také průlom v důležité oblasti – garanci přístupu ke všem informacím spojeným s hospodařením Teplárny pro zástupce města.

Shrnuto podtrženo – za čtyři roky 2011 – 2014, kdy byli v orgánech TEPLÁRNY zástupci ODS, ČSSD a Starostů, se nic zásadního nezměnilo. Člen představenstva měl tehdy 35 tisíc měsíčně. Po posledních komunálních volbách, kdy je vystřídali zástupci Změny a ex-ANO (již za 15 tisíc měsíčně), došlo k poklesu ceny z 900 na aktuálně 650 Kč/GJ, Teplárna získala dotaci 70 mil. Kč a na jaře se může rozeběhnout přeměna první větve parovodu na efektivnější horkovod, včetně jeho vymístění z koryta Nisy.

Tři roky jsem nepovažoval za nutné o podobných věcech mluvit, tři roky jsem pracoval na desítkách projektů a snažil se udržet Změnu v nesnadné koalici a prosadit co nejvíce z našeho programu. I proto jsem o mnoha věcech nemohl mluvit a přecházel je. Toto období ale už skončilo. Chci dovést Změnu i potřetí k volebnímu vítězství a k tomu je nutné otevřeně mluvit i o tom, jak to na radnici funguje.

 

Jan Korytář

Náměstek pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace

Subscribe
Upozornit na
74 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou si je vědomé toho, že cena za pozemky u přehrady v lokalitě Tajvan je vysoká. V této výši ji majitel pozemků
Náš Liberec přináší znění dopisu historika umění a architektury Pavla Karouse, kterým se obrací na zastupitele města Liberec ve věci výstavy Socha a město
Vážená redakce „Náš Liberec“, vážení čtenáři, dne 25.5.2021 jste uveřejnili na Vašich stránkách rozhovor s Ing. Miloslavou Pošvářovou. Člověk, který se danou problematikou nezabývá,