Dlouhá,leč věcná diskuze nad budoucností cen tepla – říjnové zastupitelstvo

Jak se dalo očekávat, tak říjnovému zastupitelstvu dominovala diskuse kolem cen tepla z liberecké teplárny. Trvala zhruba dvě a půl hodiny, ale je dlužno říci, že až na posledních pár minut se jednalo o kultivovanou a věcnou diskusi mezi koalicí a opozicí. Zajímavý konec bude mít zřejmě kauzy pokuty za rekonstrukci bazénu. A kdo čekal na žertovné momenty, tak i ten se dočkal.

Vládnoucí koalici Změny pro Liberec a ANO se tentokrát podařilo prosadit vše, s čím na zastupitelstvo přišla, což vzhledem k maličké převaze, kterou má nad zbytkem zastupitelstva nebývá v posledních měsících pravidlem.

Přes dvě a půl hodiny trvala bitva o to, zda má město do místní teplárny (kde drží 30% vlastnictví) vložit svůj majetek, za který nyní od většinové společnosti vybírá nájem, čímž se po dohodě s většinovým vlastníkem dojde k celkem znatelnému snížení tepla. A to nejen pro liberecké domácnosti, ale i pro cca mětsských 50 objektů, které jsou takto vytápěny.

V Liberci se platí roky nejdražší teplo v celé republice a peníze byly ze společného podniku vyváděny i skrze nestandardně navýšený nájem, které město získávalo. Ke cti součané koalice slouží to, že se konečně, jako první městská vláda, rozhodla s tímto stavem něco dělat. Předchozí vlády ODS, ČSSD,ale i Starostů (ve kterých figrovaly i nejrůznější strany, které si z drahého tepla udělaly předvolební hit -jako například VV) nikdy neudělaly nic. Přes všechny řeči a sliby.

Čest i důstojenství opozice (zejména dnešních Starostů – zastupitelů Hrona a Zámečníka) byla zase v tom, že přišla s precizně vypracovaným protinávrhem a důležitými a věcnými  argumenty, které měly svou váhu. Opoziční zastupitelé argumentovali především tím, že město tak ztratí nad svým někdejším majetkem kontrolu a že lepší variantou by bylo prosté snížení nájmu, které by i ta vedlo ke snížení tepla pro domácnosti i město. Otevřená je i otázka odpojování se jednotlivých domů od teplárny, což je sílící trend.  

Ale nakonec neměla opozice své vize a plány sílu prosadit, byť se jí podařilo vybojovat dílčí úspěchy, které v případě možného negativního vývoje, před kterým varuje, pomohou městu zatáhnout za záchrannou brzdu.

Debata to byla dlouhá, ale potřebná a věcná. Rozhodně je takový styl rozhodování nejvyššího městského orgánu, tedy zastupitelstva, přínosnější, než v nedávné a nejbližší minulosti, kdy vše odmávalo za pár minut, ale důsledky si Liberec nese na desetiletí dopředu.

O co více je potřeba ocenit práci Starostů u teplárny, o to působila jejich snaha strašit občany (a Jiří Šolc ze Starostů s Jan Čmuchálek z ČSSD je už po domech obcházejí – aneb volby se blíží), že jim město převede stavební parcely na městskou zeleň, směšněji a je to každé zastupitelstvo stejné. Územní plán holt není silnou stránkou liberecké opozice a stále se opakující se dotazy na totéž od zastupitelů Jana Marka nebo Antonína Ferdana (oba Starostové pro Liberecký kraj), na které dostávají stále stejné odpovědi, že to tak není a nemůže ani být, protože ještě nejsou vymezeny konkrétní parcely, se stávají únavným koloritem.

Zajímavá byla i debata ohledně vratky zhruba pěti milionů, které vedení města muselo vrátit poskytovateli dotace v případě rekonstrukce bazénu, kterou prováděla společnost Syner. Opět se opakoval již klasický scénář: Michal Hron a jeho Starostové, zaštítěni vlastní odborností, varovali město, že postupovalo v rozporu se zákonem a že peníze vracet nemělo, že to byla chyba z největších. Proto byly vypracovány odborné posudky, přizváni byli externí odborníci.

A opět se ukázalo, že Starostové neměli pravdu. Externí advokátní kancelář z Prahy, vedoucí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti ROP Severovýchod, tedy poskytovala dotace a dokonce i liberecká společnost daňových poradců KODAP, kde je zaměstnán Michal Hron, potvrdili městu Liberec, respektive ekonomickému náměstku Janu Korytářovi, že při vracení postupoval správně, protože se jednalo o nezpůsobilý výdaj, dokonce (dle ROP Severovýchod) vykazující znaky podvodného jednání. Zvolený postupem pak město dokonce předešlo obřímu penále 24 tisíc korun denně.

To se jesice další krutá rána pro Starosty a jejich tolik hlasitě proklamovanou odbornost a neomylnost, ale zejména pro město, kterému se tak rozplynula šance že vrácené peníze mohou být poslány zpět. Možná se ale otevírá prostor pro žalobu na toho,kdo takovou škodu městu způsobil a je za ní odpovědný. Je tedy možné očekávat zajímavé rozuzlení této kauzy.

Pobavení přítomným zastupitelům i posluchačům zařídil opět zastupitel za TOP 09 František Gábor, když se nejdříve domáhal přerušení zastupitelstva kvůli oslavám státního svátku,který byl den předem. Nakonec se sám demonstrativně vydal na oslavy a předávání cen hejtmana. Když se vrátil občerstven z vlasteneckého večírku kolem 22 hodiny,na samý konec zastupitelstva, začal se sérií interpelací,ze kterých bylo cítit jeho zastupitelské nováčkovství. K radosti mnohých ho nakonec primátor Tibor Batthyány utnul a těsně před 23 hodinou noční nastal i na liberecké radnici klid a mír.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,