Kdo a jak vydělal na jámě na libereckém Perštýně 200 miliónů?

Pro aktuálnost tématu přetiskujeme jeden loňský článek. Málo co Liberečanům dnes vadí tak, jako obrovskou dírou znetvořené dolní centrum. Vedení liberecké radnice opakovaně tvrdí, že v tomto případě nemohlo ničemu zabránit, jelikož jde o spor dvou soukromých investorů a pozemky, na kterých dnes zeje obří jáma, jsou rovněž v soukromých rukou. Přinášíme Vám historii celé kauzy, která tato tvrzení postaví do jiného světla a minimálně vyvolává několik závažných otázek.

Jak se nám podařilo zjistit, i na obyčejné díře do země lze vydělat velké peníze a někomu jeho záměr vyšel. Jedná se zejména o pana Petra Turka a firmu Integra a pravděpodobně také o některé liberecké politiky. Na této transakci, přesto, že zde žádné centrum dosud nestojí, totiž někdo již dnes vydělal přes 200 milionů Kč.

Pan Turek přitom nabízel ještě minulý rok městu za pozemky na letišti 100 milionů Kč. Rozruch vyvolalo jeho pozdější rozhodnutí odstoupit coby zájemce od koupě libereckého letiště. Někdejší primátor Kittner se u toho rozčiloval, protoře tak padla možnost zalepit stomilionovou díru, kterou si do rozpočtu vládnoucí koalice (ODS,ČSSD, USZ), za pomoci opozice (SOS/Liberec občanům), prohlasovala. Nicméně rozhodnutí Petra Turka může mít i pozitivní dopad. Neboť se opět mohlo stát, že by se zastupitelé opět stali nechtěnými spoluúčastníky pro město nevýhodného obchodu, na kterém někdo jiný pohádkově zbohatne a město nebude moci v budoucnu dění na těchto pozemcích opět nijak ovlivnit.

Jáma na Perštýně dnes patří firmě patřící do investorské a developerské skupiny ECE. Nebylo tomu tak ale vždy. Většinu pozemků o rozloze cca 40 tisíc m2. koupila v roce 1995 od státu společnost Perštýn Plus, a. s. Klíčové jsou ale jiné parcely č. 1334, 1340, 1341, 1343, 1345/1,1357 v k.ú. Liberec o rozloze 1960 m2, které tehdy zůstaly státu a které později získalo město Liberec. Rozlohou jsou malé, zato ale strategicky významné, neboť leží právě uprostřed této lokality. Bez jejich vlastnictví by zde žádné obchodní centrum nemohlo nikdy vyrůst.

Tyto pozemky směnil v lednu 2006 s městem (které je získalo v rámci směny od státu) známý liberecký podnikatel Petr Turek, majitel společnosti Integra, za pozemek ve Svárově u Stráže nad Nisou, který byl klíčový pro výstavbu křižovatky a napojení na Průmyslovou zónu Sever. Pozemek ve Svárově koupil za cca 2 miliony korun Petr Turek v roce 2003, ač bylo minimálně od roku 2001 jasné, kde a jak bude křižovatka vymezena.

Ponechme stranou, že při této směně město nerespektovalo ani vlastní zásady pro privatizaci pozemků a vlastní pozemky ocenilo níže, než mělo. V závěrečném výsledku je to jen zanedbatelná částka. Proč si ale město za dva roky nebylo schopno pozemek ve Svárově vykoupit samo a čekalo, až to udělá pan Turek, aby jej pak s ním směnilo?

Po té, co klíčové pozemky na Perštýně získala Integra, oslovili vedení města zástupci developerské a investorské skupiny ECE ve věci výstavby nákupní galerie, současně se žádostí o změnu územního plánu, na níž se neprodleně začalo pracovat.

Malý zádrhel však nastal v prosinci 2006, kdy tehdy nově zvolené zastupitelstvo neschválilo tuto změnu územního plánu, čímž celý plán padal. Zatímco koalice v čele s primátorem tuto změnu prosazovala, někteří opoziční zastupitelé argumentovali tím, že ve chvíli, kdy se v centru staví dvě obří nákupní centra, není budování třetího ani vhodné, ani nutné a pro změnu se nakonec nezvedlo dost rukou.

Perštýn tak mohl být dodnes kopcem porostlým zelení, připraveným na park či bytovou výstavbu. Ovšem již na dalším zastupitelstvu v lednu 2007 někteří opoziční zastupitelé (SOS/Liberec občanům)překvapivě změnili názor a město tak ztratilo poslední nástroj, kterým mohlo do příští podoby této lokality mluvit. A to ve chvíli, kdy se již dvě obchodní centra ve středu města stavěla.

V červnu 2007 pak prodala společnost Integra zmíněných 1960 m2 na Perštýně společnosti T7I ze skupiny ECE. Kupní cena byla dohodnuta na 79 181 EUR, což odpovídá zhruba dvěma milionům korun. Hlavní pointa celé kauzy je skryta v nenápadném ustanovení kupní smlouvy, kterou máme k dispozici a které říká, že aby mohly být pozemky převedeny do vlastnictví firmy T7I ze skupiny ECE, musela společnost T7I ještě nakoupit akcie firmy Helier Trading Limited, se sídlem v Nicosii, v Kyperské republice. A to akcie ve výši 7 757 000 EUR, což odpovídá zhruba 217 milionům korun. Firma Helier Trading Limited podle obchodního rejstříku v České republice vůbec nepodniká a její vlastníci nejsou známi. Není tudíž ani známo, ke komu všemu těchto 217 mil Kč nakonec doputovalo.

Otázky, které se nabízejí:

  • Proč si město Liberec nepohlídalo strategický pozemek ve Svárově, ač minimálně dva roky před jeho nakoupením P.Turkem byl jeho význam znám? Město by se tak nemuselo nechat vmanipulovat do nevýhodné směny.
  • Proč při této směně vedení města nerespektovalo vlastní zásady privatizace pozemků, tedy minimální ceny za m2?
  • Proč se 40.000 m2 nevrátilo zpět státu, když nebyla naplněna podmínka výstavby bytových domů, díky níž 1m2 stál pouhých 50 Kč?
  • Proč 1960 m2 nebylo prodáno až po změně územního plánu za mnohem vyšší cenu?
  • Ke komu všemu doputovalo zmíněných 200 milionů Kč?

Stručný chronologický přehled kauzy Perštýn

  • Česká republika prodala firmě Perštýn Plus a.s. 41.292 m2 v této lokalitě za 2.076.453 Kč, tj. za pouhých 50 Kč/m2 s podmínkou, že do 31.12.1996 bude zahájena výstavba domů pro bydlení – tato podmínka nebyla nikdy splněna.
  • 2003 – Ing. Turek získal pozemky ve Svárově klíčové pro křižovatku I 35 – průmyslová zóna Sever a stal se členem představenstva a.s. Perštýn plus
  • 2004 – Pozemkový fond ČR je ze strany města požádán o bezúplatné převedení zbývajících pozemků o rozloze 1960 m2, ležících přímo uprostřed lokality Perštýn
  • Leden 2006 – město směnilo manželům Turkovým pozemky o výměře 1960 m2 za 1.219.470 Kč, tj. za 622 Kč/m2
  • březen 2006 schváleno zahájení prací na přípravě změny územního plánu
  • prosinec 2006 připravená změna územního plánu zastupitelstvem nebyla schválena
  • 25. ledna 2007 ta samá změna územního plánu zastupitelstvem schválena již byla
  • 7. června 2007 – společnost Integra prodala firmě Tschechien 7 Immobilienkomanditgesellschaft, k.s 1.960m2 za 79.181 EUR – 2.219.000Kč – 1132 Kč m2 , ale zejména tento převod podmínila koupí akcií firmy Helier Trading Limited za 7.757.000 EUR = 217 mil Kč. – tj.cca 5.250/m2 – to je 5.000 m2 + 5% daň z převodu nemovitostí.

Dnes hrozí České republice arbitráž v níž chce původní investor zamýšleného obchodního centra – firma ECE po českém státu 70 milionů eur (cca 1,7 miliardy Kč) za zmařenou investici. Firma tvrdí, že stavební úřad v Liberci neustále brzdil vydání stavebního povolení a protahoval územní rozhodnutí, aby potenciální nájemníci odešli ke konkurenci a nákupní centrum se nikdy nepostavilo.

Zásadní měrou se na případu podílel i bývalý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL). Spor se totiž tehdy dostal až na jeho ministerstvo. Rozkladová komise ministra, v níž usedl devítičlenný tým expertů, souhlasila s tím, aby se obchodní komplex na Perštýně postavil. Jenže ministr Čunek ji neposlechl a překvapivě rozhodl opačně. Až později to změnil, jenže to už bylo podle firmy ECE pozdě. Poradcem Jiřího Čunka byl v letech 2008 – 2009 současný liberecký náměstek pro školství a kulturu za Liberec občanům, Kamil Jan Svoboda.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody