Primátor Kittner nakoupil v Praze luxusní nemovitosti od firmy napojené na Syner.

MF Dnes přinesla zajímavou zprávu, kde se uvádí, že liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) je vlastníkem luxusních rezidencí v Praze. Na tom by nebylo zas tak nic překvapivého, kdyby jeho sousedy nebyli vrcholní představitelé firmy Syner, například generální ředitel Syneru, Martin Borovička a jeho zakladatel a majitel, Petr Syrovátko, ale i jiní, vysoce postavení představitelé této firmy. Právě jméno firmy Syner a ve spojení s primátorem Kittnerem je nejčastějším argumentem při kritice libereckých poměrů. V článku je k nahlédnutí fotogalerie obou pražských rezidencí libereckého primátora a šéfů ze Syneru.

Primátor Jiří Kittner, významná postava liberecké ODS, si v Praze koupil hned dva byty. Jeden v luxusní rezidenci nazvané Charles de Gaulle, v Praze – Bubenči (k nahlédnutí zde) a další v pražských Modřanech, v bytovém komplexu Panorama (k nahlédnutí zde).

Zhruba stometrový byt v Praze v Bubenči koupil Jiří Kittner v roce 2007 za více než osm milionů a 670 tisíc. Zhruba 1,3milionu uhradil v hotovosti, na zbytek si vzal hypotéku. Druhý byt 2+kk je v pražské části Modřany. Podle vyjádření primátora Kittnera pro liberecká média stál asi tři miliony a v dokumentech katastrálního úřadu na něm visí zástava 2,5milionu.

Vysokou hypotéku na nakoupené nemovitosti splácí Kittnerovi pravděpodobně nájmy, protože primátorský plat by mu na to zjevně nemohl stačit. Jak uvedl v majetkovém přiznání, výnosy z nájmů mu jen za předloňský rok přinesly částku pohybující se kolem jednoho milionu korun.

Na stejné adrese v Praze – Bubenči jako Jiří Kittner nakupovali byty i majitel Syneru, Petr Syrovátko a současný generální ředitel této stavební společnosti, Martin Borovička. Další členové vedení Syneru jako Miroslav Kot nebo Doni Juras jsou vlastníky bytů pro změnu v pražských Modřan, opět jako liberecký primátor Kittner. V Modřanech dokonce byty komplexu Panorama stavěla přímo firma napojená na liberecký Syner.

Ten, podle svého vyjádření pro libereckou MF Dnes, čekal, zda si těchto majetkových poměrů všimnou média. V nákupu bytů nevidí nic nestandartního ani politicky neobratného, jedná se prý o investici do budoucna. Standartní průběh koupě bytu potvrdil pro média i mluvčí firmy Syner.

Jiří Kittner se ujal funkce v roce 1999, kdy byl dosazen do primátorského křesla na místo vlastní stranou odvolaného primátora Jiřího Ježka. Jiří Ježek musel post opustit, když otevřeně hovořil o tom, jak že se to má s výběrovým řízením na stavbu Tisport arény. Neskrytě tehdy naznačoval, že je vše dopředu dohodnuté pro firmu Syner. Ta poté (když například platila zastupitelům „poznávací výlety“ do zámoří, skutečně zakázku vyhrála a Jiřího Ježka vystřídal Jiří Kittner, do té doby ekonomický ředitel firmy Syner.

Neskrývané přátelské vztahy udržuje Jiří Kittner především se svým pražským sousedem, výše zmíněným majitelem firmy Syner, Petrem Syrovátkem. Dokladem toho je například fakt, že Petr Syrovátko byl Jiřímu Kittnerovi za svědka na svatbě s jeho druhou manželkou.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody