Rychlé zprávy z jednání zastupitelstva města Liberce aneb klid před volbami

Opět přinášíme, po zasedání zastupitelstva města Liberce, přehled těch nejzajímavějších bodů, které se zde projednávaly. Stejně tak chceme upozornit na výroky a proslovy účastníků zasedání, které by neměly utéct pozornosti veřejnosti. Tato rubrika má, spíše než cokoliv jiného, motivovat k většímu zájmu o konkrétní kroky zdejší radnice i o politiku obecně a liberecký veřejný život jako takový. Ač bylo zajímavých bodů k projednání dost, bylo dubnové zastupitelstvo překvapivě klidné a rychlé.

Dokonce i v místních novinách se diskutoval bod jednání dubnového zastupitelstva, ve kterém město připravilo směnu pozemků s firmou FM Real Plus, kterou zakládal bývalý šéf libereckého Pozemkového fondu Michal Frydrych (roč. 1973, vymazán z FM Real Plus jako společník 4.5. 2009), ale nyní je zapsaným jednatelem Jiří Frydrych (ročník 1944, zapsán jako společník 4.5.2009), hodlá s městem směnit pozemek za pozemek.

Původní pozemek FM Real Plus ( 8.841 m2) se nachází v zóně u liberecké Nisy a výměnou za něj byl nabídnut pozemek v Machníně cca 14x větší (125.283 m2). Zástupci radniční koalice tuto směnu odůvodnili strategičností pozemku a potřebou rozvoje sportovního zázemí v místě.

Menší diskuse poté proběhla například k bodu o rozšíření lanovky na Ještědu. Zástupci opozice chtěli slyšet, zda bylo toto rozšíření prodiskutováno s libereckou veřejností. Primátor města Jiří Kittner se poté k názoru o potřebnosti komunikace s veřejností, přiklonil.

Větší diskuze nastala ohledně bodů, které se týkaly Integrovaného plánu rozvoje (IPRM) – zóna Lidové sady. Evropské dotace mají zajistit i administrativní zajištění IPRM. Samotná administrativa má stát 7 milionů korun. Opozici zajímalo, zda bude na IPRM administrovat samo město či do tohoto budou vpuštěny soukromé subjekty. Tato cesta může skýtat úskalí a hrozby potencionálního zneužití evropských, tedy veřejných prostředků, v čemž má Liberec smutnou tradici a slávu. Proto byl na vedení města vyžádán seznam dotčených firem, které se o zakázky budou ucházet.

Poměrně ostrá výměna názorů mezi opozicí (Jan K. – SZ) a náměstkem Milanem Šírem se strhla ohledně pokácené zeleně na Aloisině výšině a plnění požadavků, který dotyčný zastupitel vznesl minulý měsíc. Jakým způsobem bylo ze strany vedení radnice odpovězeno, to zavdalo samotnou příčinu k hádce mezi oběma zastupiteli. Zatímco Jan K. citoval zákon o obcích o povinnostech členů vedení města, pan náměstek se ohradil, že „nemusí psát žádné domácí úkoly pro pana Korytáře“.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Měsíc Datum Dokumenty ke stažení Související Leden 28.01.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Únor 25.02.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Březen 25.03.2010 zápis hlasování
Kdyby někdo ještě před dvěma měsíci tvrdil, že se novým libereckým primátorem stane Jan Korytář nebo že náměstkem primátora pro ekonomiku bude Jaromír Baxa
Ve čtvrtek 25.listopadu 2010 v 17 hodin začne první zasedání libereckého zastupitelstva zvoleného v letošních komunálních volbách. Liberečtí občané rozhodli o tom, že po
Poslední zasedání zastupitelstva města Liberce před komunálními volbami bylo více než bouřlivé. Vládnoucí koalici nevyšly její plány na prodej libereckého letiště, kterým chtěla vyplnit