Liberec je město nápadů a inspirací

Liberec se mění, a na této změně mají podíl zejména jednotlivci, nebo skupiny osob, kteří se nebojí realizovat své sny a nápady. Každý z nás narazil na mozaikové kočky, někteří sledujeme aktivity Živá kultura – Živý Liberec, jiní zase bedlivě sledují, jak se daří kinu Varšava, nebo si občas přečtete blog Jizerské ticho. Za všemi těmito nápady stojí osoby, které mohou být inspirací pro mnohé z nás, mohou změnit naše město k lepšímu. Proto se LOS a Dobrá čajovna domluvili a organizují pravidelná setkání s těmito osobnostmi nad šálkem čaje, jež romanticky nazvali Čajování.

,,Základní myšlenkou Čajování jsou setkání s osobnostmi, které jsou iniciátory libereckého dění, dělají pro obyvatele města jedinečné projekty a oživili město konkrétními činy,” dodává Martina Lisková, jedna z realizátorek setkávání. Čajovaní je tedy setkávání s lidmi, kteří mění Liberec a okolí, a s nimiž si bude mít možnost každý návštěvník výměnit zkušenosti a znalosti, nebo se dozvědět o možnostech, které přináší dobrovolnictví.

První čajovaní se konalo již 6. 8., a hostem byla Kasia Szewczyk, Polka, která bydlí v Liberci již půl roku v ramci projektu Evropská Dobrovolná Služba. ,,Každy, kdo navštivil Dobrou čajovnu, se mohl dozvědet o vyměné knih, kterou spoluorganizuji. Funguje to tak, že každý, kdo donese knihu, si muže vybrat jednu z knih, která je připravena v knihovničce u vchodu do Dobré čajovny. Hlavím tématem hovoru však byla Evropská Dobrovolná Služba, a vše, co je spojené s pobytem v zahraničí. Zájem byl také o to, jak se žije Polce v Česku, a o historii Polska,” upřesňuje Kasia Szewczyk.

Už  20.8 v 18.00 hodin se bude konat další „Čajovaní”, tentokrát se zasupci Kina Varšava. ,,Setkala jsem se skupinou z Kina Varšava na festivalu Nisa, který se konal tento roku, a byla jsem mile překvapená nadšením a napády těchto mladých lidí, kteří mají plán oživit myšlenky kina Varšava, ale i celý Liberec,” dodává Kinga Grzanka, jedna z organizátorek „Čajovaní”

Organizátoři plánují do konce roku 2014 realizovat nejméně patnáct takových setkání s lidmi z Liberce. Pokud znáte osoby, kteří by tam měli být, kontaktujte organizátory. ,,Základní podmínkou je pouze to, že dotyční dělají něco pro Liberec, dělají to dobrovolně, a dělají to dobře. S každým pozvaným hostem navíc děláme rozhovor, který pak zpracujeme do videodokumentu Liberec inspiruje – Liberec žije,” nastiňuje další plány Antonín Ferdan, jeden z organizátorů.

Čajování probíhá pravidelně každých čtrnáct dní ve středu. Aktuální hosty můžete sledovat na facebookových stránkách Občanské knihovny v Liberci, nebo v Dobré čajovně. Vstup je zcela zdarma.  

Více informací:
www.vzdelanineboli.cz ; tel.: 720131725; email:info@losonline.eu

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky