Nezávidím krajským zastupitelům, s kým budou sdílet rozhodování o kraji

 Skutečně nezávidím svým kolegům z libereckého krajského zastupitelstva, že nyní budou rozhodovat s člověkem, který je podezřelý z týrání politických vězňů v době hluboké totality. KSČM opakovaně tvrdí, že se s vlastní minulostí již vyrovnala a odtrhla se od ní. Právě tím, že na svou kandidátku před volbami umístili Josefa Vondrušku, který nyní zaujme uvolněné místo v krajském zastupitelstvu, ale komunisté dokázali, že opak je pravdou.

Jakkoli ctím demokratickou volbu a fakt, že díky ní se pan Vondruška nyní stane krajským zastupitelem, vyjadřuji s tím tímto svůj hlasitý nesouhlas a odpor. 
Je to jako facka hozená všem politickým vězňům, všem slušným lidem nejen v Libereckém kraji, ale v celé České republice, když člověk, podezřelý z mučení politických vězňů ve věznici v Minkovicích, ozdoba totalitního režimu, který porušoval základní lidská práva a svobody, se stává v těchto dnech krajským zastupitelem.

Opravdu tak rychle zapomínáme? Opravdu jsme jako národ připraveni na takové plivance do vlastní tváře?
Připomeňme si, co o Josefu Vondruškovi řekl jeden z jeho přímých pamětníků ve věznici v Minkovicích, disident a občanský aktivista John Bok:

Dobrý den,
rád bych se vás zeptal, jestli jste ten Vondruška, který se choval k politickým vězňům tak, že by měl být za to zavřený a měl by chodit kanálama. A taky proto, abych nikomu nenadával omylem do komunistických zločinců a úchylných sadistů.
Vy se teď možná smějete a myslíte si, jak jste vyzrál nad svými oběťmi a nad osudem.
Jiří Gruntorád, Jiří Wolf, Pavel Wonka, Vladimír Hučín, pan Hartman a nespočet jiných politických i nepolitických vězňů jsou věrohodnými svědky vaší bestiality. I prokurátora Urválka nakonec dohnalo jeho svědomí a zbaběle utekl před zodpovědností a oběsil se. Sebevražda však nikdy nemůže sejmout se zločince jeho vinu. Věřím, že přijde den a vy se budete zodpovídat za své zločiny, podlost a zbabělost. Vaše zhovadilost je demonstrována navíc tím, že máte tu drzost být zákonodárcem. Být vámi bál bych se, že někdo z těch, které jste mučil a trýznil vykoná svojí spravedlnost. Nebylo by se co divit neboť když selže právo a spravedlnost, bezmoc nutí oběti brát zákon do svých rukou.
John Bok, v Praze 5. 9. 2006

Ve světle současného dění se obávám, že John Bok měl tehdy pravdu, jen nevěděl jak smutnou. Josef Vondruška, zdá se, skutečně vítězí nad svými obětmi i osudem. Jen český národ by z této výhry neměl mít velkou radost, protože je jeho vlastní prohrou. Nevzdejme se a vyjadřujeme svůj nesouhlas s tímto děním. Dejme KSČM jasně najevo, co si o jejich rozhodnutí myslíme. Nebuďme tiše. Buďme slyšet!

Nemohu dnes, bohužel, být přítomen setkání těch, kterým toto není jedno přímo před budovou Libereckého kraje. Ale takto na dálku, vzkazuji vám všem – děkuji za váš zájem, děkuji za to, že nemlčíte. Nemlčím s vámi!

 Václav Horáček, poslanec Parlamentu ČR za TOP 09

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky