Liberci hrozí nucená správa

Situace města se stává kritickou. Příští rok bude městu chybět až čtvrt miliardy a může se stát, že město spadne do platební neschopnosti.

Nedostatek peněz vedení města dlouho řešilo jen tím, že platby za stavby a za úvěry dlouhodobě odkládalo a někdy neplatilo vůbec. Naplno se to projeví v polovině roku 2013 a z čeho město nahromaděné splátky zaplatí, nikdo z vedení města neví.

Pokud vedení města nezmění svůj způsob hospodaření bez dlouhodobější vize, nezmění nevýhodné smlouvy, kudy odtékají veřejné peníze, a nezmění investiční politiku, obáváme se, že městu hrozí černý scénář v podobě nucené správy a bankrotu města.

Až 200 milionů na odložených splátkách

Během první poloviny roku město bude muset zaplatit podle našeho odhadu mezi 150 až 200 miliony korun na odložené splátky faktur z letošního roku a na jeden z úvěrů, který má. Jde o úvěrový rámec (revolving) používaný na placení investic z fondů EU, který měl být splacen z dotací. Město jej ale v minulosti několikrát použilo i na platby nekryté dotacemi a nevrací se ani peníze za zřejmě předraženou rekonstrukci lázní. Tento úvěr se ale musí splatit v červnu 2013 a město tyto peníze musí složit v termínu z vlastního bez ohledu na to, jestli městu část dotace nakonec přijde či nikoliv. O schodku min. 50 mil. se přitom ví nejméně od poloviny roku 2011.

Vedle těchto až 200 milionů musí město splácet dalších 180 milionů na dluhopis, ve dvou splátkách během roku. Zjednodušeně se dá říct, že zhruba každá třetí koruna z daní padne na splátky dluhů. Na tak vysoké splátky město nemá, má problémy vyjít i letos se zhruba poloviční splátkou. Přesto vedení města dosud nepředložilo žádný plán, jak vše splatit. Víme jen, že opět uvažuje o prodeji letiště a také o prodeji některé městské společnosti.

Klíčové kroky k nápravě

Město už jen těžko může znovu splatit všechny své úvěry nějakým novým a větším úvěrem tak, jako to udělalo za J. Kittnera v roce 2010. Za klíčové prvky k nápravě považujeme tyto kroky:

  1. Přehodnotit některé smlouvy, především v městských společnostech. Není možné, aby celou tíhu úspor nesly školy, divadla, zahrady a další městské organizace a v dopravním podniku utíkaly každoročně desítky milionů na nevýhodných smlouvách. Myslíme si, že by se na smlouvách města a jeho společností dalo ušetřit možná i přes 50 milionů.
  2. Změnit současný způsob řízení města. Jednou z příčin problémů je, že se o výdajích často rozhoduje bez ohledu na budoucí příjmy města a že mnoho informací o rozpočtu (mj. o odložených platbách) je skryto i zastupitelům. Bez jasné představy o hospodaření na více let dopředu se město řídit nedá a není možné ani zhodnotit, jak velké úspory jsou potřeba. Loni jsme navrhovali úpravu pravidel hospodaření, která by k hospodaření s delším výhledem nabádala, ale během jednání jsme zjistili, že k přijetí přísnějších pravidel hospodaření nenalezneme politickou podporu.
  3. Přehodnotit investiční politiku města. Investice typu muzea tramvají si město nemůže dovolit.

Díky dřívějšímu nezodpovědnému rozhazování ale městu chybí tolik peněz, že ani výpověď nevýhodných smluv už nemusí stačit a je možné, že dojde i ke zrušení některé z městských organizací a omezení služeb pro občany. Bez zásadní změny v přístupu k hospodaření ale městu nepomohou sebevětší úspory a sebevětší oběti, stejně jako nepomohlo zvýšení daně z nemovitosti.

Příčiny problémů

  • Splátky dvoumiliardového dluhu
  • Posouvání splatnosti faktur (Soukenné náměstí a další)
  • Odsouvání splácení úvěrů (schodek na revolvingu znám už r. 2011)
  • Nerealisticky nastavený rozpočet na rok 2012 (příjmy z prodeje letiště a dalších nemovitostí nenaplněny)
  • Zastavené dotace na lázně
  • Pokračování nevýhodných smluv (Busline, Tipsportaréna) + klesající daňové příjmy díky hosp. situaci

Kolik chybí v rozpočtu? Odhadem 200 – 250 mil. Kč oproti roku 2012.

Jak to chce radnice řešit?

  • Prodej letiště
  • Prodej městské společnosti

Co městu ještě hrozí?

  • Vracení dotací za lázně a eventuálně i za jiné projekty financované z EU (50 mil. a více)
  • Pokuta za neoprávněnou zástavu Uranu (18 mil. + úroky)
  • Vyrovnání s firmou Eltodo-Citelum
  • Pokuty a případné vracení dotací za MS 2009

Hrozí Liberci nucená správa?

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky