Převod liberecké zoo je opřen o nepodloženou argumentaci jejího ředitele

Je to celou dobu zásadní důvod, proč musí být liberecká zoo zadarmo převedena na kraj. Potřebuje prý investice, jinak jí bude odebrána licence evropských zoologických zahrad. Toto opakované tvrzení ředitele zoo Davida Nejedla se ukázalo jako značně manipulativní.

Takto zní oficiální vyjádření Davida Nejedla zveřejněné na webu zoo, o které se celá transakce převodu městských organizací na kraj opírá:
PROČ POTŘEBUJE ZOO URYCHLENĚ ZMĚNU?

Aby dokázala zareagovat na měnící se legislativní a společenské podmínky, a i nadále si udržela své členství v EAZA. Plnění nových legislativních požadavků na chov ohrožených druhů, které se týkají především rozměrů expozic a které upravuje novela zákona Na ochranu zvířat proti týrání, je i jednou z podmínek k udržení licence k provozu zoologické zahrady.

V roce 2019 Zoo Liberec sice úspěšně prošla poslední kontrolou Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA), ale nebylo to úplně bez výtek. Zahrada byla vysoce hodnocena za aktivity Záchranné stanice a útulku Archa, za terénní projekty, vzdělávací programy ekologického střediska Divizna, za unikátní propojení s kulturně společenským centrem Lidové sady i za kvalitu chovů zvířat. Výtky ale směřovaly k morální a technické zastaralosti některých pavilonů a expozic, především pavilonu opů a šelem.

Další kontrola EAZA čeká libereckou zoo zhruba za tři až pět let a pokud nedojde ke změně, členství si neobhájí a ztratí tím možnost chovat většinu ohrožených druhů zvířat. Bude vyřazena ze všech záchranných chovatelských programů, kam patří většina zvířat, která chová a která jsou také atraktivní pro návštěvníky. V momentě, kdy by zoologická zahrada nemohla chovat ohrožené druhy, ztratila by svůj význam a poslání.

Na základě našeho požadavku nám byl poskytnut oficiální výstup z poslední kontroly EAZA v liberecké zoo a jeho závěry jsou v naprostém rozporu s tím, co tvrdí D. Nejedlo.

„V závěrech kontrolní zprávy je možné se dočíst, že výhrady byly uplatněny pouze k výběhu slonů a bílých tygrů. Vzhledem k úmrtí jednoho ze slonů na jaře a plánovanému ukončení chovu bílých tygrů je třeba tyto výtky hodnotit jako řešitelné. Poměrně obecné závěry a doporučení obsažená v protokolu EAZA bez uvedení jakýchkoliv termínů jsou každopádně v přímém rozporu s tím, jak o celé situaci setrvale informuje ředitel ZOO, David Nejedlo,“ upozorňuje Jindřich Felcman, zastupitel za opoziční Zelené.

Vedení města i veřejnost jsou ze strany ředitele zoo poměrně výrazně manipulovány. Vedle toho je třeba vyslovit pochybnost nad samotným postupem ředitele Nejedla ohledně toho, jak na výstupy kontroly EAZA zareagoval.

„Kontrola EAZA proběhla v srpnu roku 2018. Byly v ní obsaženy dílčí požadavky na úpravu některých výběhů, hlavně na poměrně jednoduché prvky vnitřního vybavení. Namísto toho, aby D. Nejedlo v tomto ohledu učinil nějaká opatření, hrál vše na jednu kartu. Tedy na to, že v pozici zastupitele za vládnoucí Starosty přesvědčí vedení města, aby ZOO předalo kraji. S nadějí, že ten do ní bude investovat více. Údajné ohrožení členství v EAZA používá ředitel Nejedlo jen jako palici, kterou se snaží na sílu prosadit převod na kraj. Reálnou prací ale na tyto výtky neměl potřebu za tři roky zareagovat,“ doplňuje J. Felcman.

Právě tato pozice D. Nejedla vnáší do celé transakce zásadní pochybnosti. Jelikož je zároveň ředitelem ZOO a zároveň zastupitelem města za Starosty, dostává se tím do střetu zájmů. To blíže vysvětluje další opoziční zastupitel ze Zelené, Josef Šedlbauer:

„Pokud by návrh řešení situace ZOO předkládal zastupitel skutečně hájící zájmy Liberečanů, hledal by i jiné alternativy, než je bezúplatný a nezvratný převod ZOO na kraj. Jak vyplývá z protokolu EAZA, mohl to být investiční plán, který se soustředí na vnitřní prostředí v expozicích a využije toho, že chov bílých tygrů a slonů stejně končí. Takový investiční plán by byl ve finančních možnostech města, i kdyby se kraj rozhodl, že nepřispěje ani korunu.“

Celá transakce je nyní postavena jen na „dobrém slovu“ Davida Nejedla. Není zde jediný konkrétní podklad, nezávislý posudek či odborná analýza, ze které by zřetelně vyplývalo, že je třeba do ZOO v příštích letech investovat stovky milionů, jinak bude její provoz zásadně ohrožen.

„Zbavit se městského majetku za miliardy na základě slova jednoho muže, který je v ukázkovém střetu zájmů jako ředitel a zároveň zastupitel za stranu vládnoucí ve městě i na kraji, to bude v dějinách samosprávy unikát. Asi není náhodou, že to bude zase unikát liberecký,“ glosuje celou situaci J. Šedlbauer.

EDIT: Na jednání zastupitelstva jsme jako opozice navrhli odložení materiálu s tím, že ředitel ZOO nejprve připraví investičně realistickou variantu rozvoje ZOO, která by měla požadavkům EAZA dostát. Zastupitelé by v takové situaci nebyli tlačeni ke zdi návrhem pouze jednoho možného řešení. Návrh nebyl akceptován a převod ZOO na kraj byl schválen.

Tisková zpráva Změny pro Liberec/Zelených

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky