Památkáři představí dvorního architekta Liebiegů Jakoba Schmeißnera

Zajímají Vás dějiny Liberce i podnikatelského impéria rodiny Liebiegů? 7. září 2021 se v Krajské vědecké knihovně v Liberci můžete těšit na vyprávění Petry Šternové z libereckého Národního památkového ústavu, která představí osobnost a tvorbu architekta Jakoba Schmeißnera. Přednáška se koná za prezenční účasti v sálu Krajské vědecké knihovny od 18 hodin.

Tvorbu norimberského architekta v Libereckém kraji představí Mgr. Petra Šternová z Národního památkového ústavu, prostřednictvím jeho vlastních nedávno publikovaných vzpomínek. Architekt Jakob Schmeißner (1874—1955), absolvent mnichovské Technické univerzity, zanechal svébytnou stopu na tváři architektury Libereckého kraje. Jeho realizace byly svázány zejména s rodinou průmyslníků Liebiegů, a to především Theodorem Liebiegem ml. (např. v Liberci přístavba vily Theodora Liebiega ml. nebo zaměstnanecké sídliště Liebiegovo město) a jemu spřízněnou Helenou Schmittovou v Českém Dubu. Tyto a mnohé další, méně známé stavby, budou představeny slovem i obrazem.

Přednáška čerpá z publikace JAKOB SCHMEISSNER. Z mého života a tvorby, která zvítězila v letošním roce v soutěži „Kniha roku Libereckého kraje“ v kategorii umělecká monografie a výtvarná publikace.

Během září a října se mohou diváci také těšit na přednášky kastelánů ze severočeských zámeckých a hradních objektů, pořádané územní památkovou správou na Sychrově ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci. 30. září 2021 se představí hrad Grabštejn pod taktovkou nové kastelánky Mgr. Věry Ozogánové. A 26. října 2021 uvede královský hrad Bezděz jeho kastelán Bc. Kamil Seidl. Přednášky, plánované s prezenční účastí, se uskuteční v sálu Krajské vědecké knihovny od 18 hodin.

Přednáška se uskuteční ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci v rámci přednáškového cyklu Památky kolem nás. Mediální partnerem je server PROPAMÁTKY.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci spolupracuje od roku 2009 s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci na přednáškovém cyklu Památky kolem nás. V jeho rámci jsme připravili více než šest desítek přednášek věnovaných architektuře, movitým památkám a rozličným dalším hmotným pramenům historie regionu.

Tisková zpráva Národního památkového ústavu

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky