Loučení s úzkorozchodnou tramvají v Jablonci i v České republice

Na území dnešní České republiky vzniklo postupně v letech 1895 – 1911 10 tramvajových provozů a systémů na rozchodu kolejí 1000 mm. Jablonecké tramvaje se rozjezdily 7. 2. 1900, v sousedním Liberci vyjely slavnostně již 25. srpna 1897 a 1. 1. 1955 došlo k propojení obou měst zprovozněním trati Liberec – Jablonec nad Nisou úzkorozchodnými tramvajemi linky č.11. Legendární meziměstská trať a linka č. 11 v těchto dnech ukončuje éru pravidelného provozu úzkorozchodných metrových tramvají v České republice po 126 letech, v samotném Jablonci po 121 letech a samotného meziměstského spojení po 66 letech.

17. 7. 2021 je posledním dnem pravidelného provozu úzkorozchodných tramvají a 18. 7. proběhne rozloučení odpoledním nasazením historických vozidel, přičemž souběžně už bude probíhat náhradní autobusová doprava.

V neděli 18. 7. 2021 pořádají Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s., a Boveraclub, z.s., ve spolupráci se Spolkem pro obnovu kolejových drah a Dopravním výborem, z.s. „Rozloučení s metrovkou“.

V době od 12 do 18 hodin proběhnou mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou jízdy historických a současných tramvají (celkem 7 vlaků) podle zvláštního jízdního řádu a tarifu. Od 18. hodiny se všechny tramvaje postupně sjedou na jablonecké tramvajové konečné a večer proběhne společná jízda všech tramvají v konvoji z Jablonce n. N. s předpokládaným odjezdem v 19:00 přes Vratislavice (19:30) do Liberce (20:00).

Na tramvajové konečné v Jablonci nad Nisou bude od 12 do 19 hodin zajištěno občerstvení. Partnerem rozloučení je Pivovar Konrad z Vratislavic nad Nisou, díky kterému je na tramvajové trati zastávka Vratislavice pivovar a k tramvajové trati neodmyslitelně patří. Býval dokonce napojen na koleje železniční vlečkou, která křížila tramvajovou trať ve Vratislavicích U lékárny. Vratislavický pivovar představí rozlučkovou Vratislavickou tramvajovou jedenáctku, která se bude točit na jablonecké konečné a k dispozici bude speciální edice lahvových piv s tramvajemi a nálepkami Vratislavické tramvajové jedenáctky.

Speciální tramvajová vína připravilo pro rozlučku také AnnoVíno Lednice. Před odjezdem konvoje tramvají, které uzavřou éru úzkorozchodného tramvajového provozu, bude představena první sabráž na světě tramvajovou klikou a tágem.

Další podrobnosti a jízdní řády jsou na webu Boveraclubu www.boveraclub.com

http://www.boveraclub.com/1221/19-7-2021-konec-metrovky-v-cechach/

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky