Evropská komise dává Transparency za pravdu: Andrej Babiš je ve střetu zájmů

Na střet zájmů poprvé upozornila česká protikorupční organizace Transparency International, a to v červnu 2018. Informace obsažené ve slovenském rejstříku Partnerů veřejného sektoru dokazují, že je Babiš jediným beneficientem obou svěřenských fondů, které vlastní 100 % skupiny Agrofert. Jako předseda vlády je také zapojený do vyjednávání o evropských dotacích směřujících do členských států EU.

Finální znění zprávy potvrzuje podle médií předběžné závěry Evropské komise z června tohoto roku. Výsledkem je, že Agrofert neměl nárok na nezemědělské dotace minimálně od února 2017. Součástí reportu má být i 100% korekce poskytnutých dotací. Společnost získává obecně na dotacích kolem 2 miliard korun ročně.

„Jedná se o významný okamžik v boji proti nepřátelskému převzetí státu,” říká David Ondráčka, ředitel Transparency International Česká republika.

„Instituce kontrolované hnutím ANO vydaly rozhodnutí, že premiér není ve střetu zájmů, což je fackou do tváře veřejně dohledatelným faktům. Teď už nemohou ignorovat zprávu Evropské komise. Agrofert obdržel nejenom evropské dotace, ale také i ty národní. Dokud se nevyřeší jeho střet zájmů na české i evropské úrovni, premiér Babiš by měl odstoupit a zamezit tak dalšímu poškozování České republiky,“ dodává.

Političtí oligarchové užívající financování EU pro svůj osobní zisk naprosto podkopávají jednu ze základních myšlenek společného evropského projektu,” vysvětluje Michiel van Hulten, ředitel Transparency International EU.

„Evropská unie musí být daleko důslednější ve vymáhání a prevenci střetu zájmů. Nastavení silnějších kontrolních mechanismů je jedinou cestou, jak zajistit, že prostředky EU budou použity k jejich původnímu záměru,“ apeluje.

Transparency International Česká republika také podala v červenci tohoto roku žalobu na premiéra Babiše pro poškozování našeho roky budovaného dobrého jména.

„I přes útoky na naší organizaci ze strany premiéra je jasné, že jsme jednali ve veřejném zájmu. Zákony se mají dodržovat, ne obcházet,“ dodává David Ondráčka.

Delia Ferreira Rubio, předsedkyně globální Správní rady Transparency International, doplňuje: „Země s větší mírou korupce ve veřejném sektoru jsou současně prostředím, kde občanské organizace čelí více výhružkám a překážkám, a to od dehonestačních kampaní až po fyzické útoky nebo právní šikanu. Případ v Česku jasně ilustruje nenahraditelnou roli občanské společnosti v odhalování korupce a ochrany veřejných rozpočtů ve prospěch široké veřejnosti a občanů.“

Finální verze auditu o střetu zájmů Andreje Babiše od auditorů Evropské komise

Tisková zpráva Transparency International

Subscribe
Upozornit na
39 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky