Podpisy nasbírány, referendu o hazardu už nic nebrání

V pondělí 18. září došlo na jablonecké radnici k předání návrhu na vyhlášení referenda o ukončení provozu hracích automatů v Jablonci nad Nisou. Za pět měsíců ho svým podpisem podpořilo 4 666 Jablonečanů, kteří požadují vyhlášení referenda na termín 1. kola volby prezidenta 12. a 13. ledna 2018. Přípravný výbor přitom potřebuje jen zhruba 3 600 podpisů, takže i při chybovosti více než 20 % by jich měl mít dostatek.

Předmětem referenda je úplný zákaz provozu všech druhů hracích automatů na území města. Automaty představují nejproblematičtější formu hazardu, která generuje dvě třetiny patologických hráčů v léčbě. Organizátoři referenda nepožadují omezení živé hry v kasinech (ruleta, poker, blackjack, kostky aj.), která oproti automatům generuje jen 6 % léčených hráčů a nepředstavuje tak enormní riziko. Omezení by se nevztahovalo ani na turnaje malého rozsahu, kurzové sázky, loterie, bingo a tombolu. Nešlo by tedy o hazardní prohibici, ale o nulovou toleranci hracích automatů. Přesné znění otázky, o které by se mělo hlasovat při prezidentských volbách, najdete v příloze. Oficiální návrh na vyhlášení referenda najdete v samostatném dokumentu zaslaném společně s tiskovou zprávou.

„Přes tři roky se snažíme jednat s vedením města o skutečně účinné regulaci heren a kasin. Bohužel všechny naše argumenty jsou dlouhodobě přehlíženy a zcela ignorovány. Mezi občany tak sílí názor, že situace v oblasti nejtvrdšího hazardu je neutěšená a vedení města nehájí zájmy jeho občanů. Proto jsme usoudili, že jedinou cestou, jak zjistit a prosadit názor občanů, je uspořádat místní referendum,“ vysvětluje Anna Strnadová, zmocněnkyně přípravného výboru a členka iniciativy Jablonec bez hazardu.

Podle zákona o místním referendu je při jeho vyhlašování hlavním kritériem zajištění co nejvyšší účasti občanů na hlasování. V souladu s tím je navrženo konání referenda společně s prvním kolem prezidentských voleb, aby voliči ušetřili další cestu do volebních místností, zvýšila se účast na hlasování a tím také reprezentativnost rozhodnutí. Konání referenda společně s volbami je pro jeho úspěch totiž zcela klíčové. Jakékoli snahy o konání mimo termín voleb je třeba vnímat jako snahu bojkotovat samotný institut referenda a potlačit vůli voličů.

Zákonem požadovaná účast na hlasování v referendu, aby byl jeho výsledek platný, je totiž 35 % voličů a historicky jí bylo dosaženo ve městech nad 10 tisíc obyvatel výhradně při souběhu referenda právě s prezidentskými volbami (referenda v Plzni proti výstavbě obřího obchodního domu v centru města a na Praze 7 za nepředraženou novou radnici). Snahy měst o konání referend odděleně od termínu voleb byly mnohokrát předmětem soudních sporů, přičemž soudy doposud vždy ctily smysl a logiku zákona o místním referendu a vyhlásily hlasování současně s volbami.

Podle dosavadní soudní praxe je klíčová co nejvyšší účast na hlasování, která má přednost před ostatními kritérii. „Podle nejnovější judikatury je možné a dokonce vítané konat referendum souběžně s volbami a pořádat volby i referendum v jedné místnosti. Důvod je prostý. Vyžaduje-li zákon pro platnost referenda 35% účast na hlasování, bylo by nehospodárné a navíc jen hrou na přímou demokracii pořádat hlasování v referendu odděleně od konání voleb,“ konstatuje právník a člen přípravného výboru Jaroslav Šída (Česká pirátská strana).

Pokud přípravný výbor dodal potřebný počet podpisů a splnil všechny podmínky zákona o místním referendu, bude zastupitelstvo povinno referendum vyhlásit na požadovaný termín. Na cestě k referendu však může dojít ještě k mnoha obstrukcím, jako je bezdůvodné neuznání podpisů, odmítnutí vyhlášení referenda zastupiteli, nevyhlášení referenda na požadovaný termín či umístění hlasovacích místností daleko od volebních. Zastupitel za Změnu pro Jablonec a člen přípravného výboru Jakub Macek dodává: „Věřím, že kvůli možným obstrukcím ze strany radnice nebude muset referendum v termínu prezidentských voleb vyhlásit soud. Pro celostátně ostře sledovaný plebiscit by to byla dobrá reklama, nicméně společným cílem všech zastupitelů by měla být co nejvyšší účast na hlasování.“

Nedojde-li v citlivém období před sněmovními volbami (20. a 21. října) k obstrukcím ze strany vedení města, měli by zastupitelé referendum vyhlásit již 19. října. „Pevně doufáme, že se představitelé města postaví k požadavku občanů čelem a zajistí bezproblémový průběh referenda v termínu, o který si signatáři petice jejím prostřednictvím řekli, tedy současně s prvním kolem volby prezidenta. Jedině tak bude v této problematice rozhodnuto podle toho, co si skutečně přejí občané Jablonce nad Nisou,“ říká Jakub Strnad z iniciativy Jablonec bez hazardu. „Děkujeme všem, kteří podepsali petici či myšlenku referenda podporují, a zvláště těm, kteří se aktivně zapojili do sběru podpisů. Je skvělé vidět, že občanům není osud města lhostejný, dokáží se semknout a společně prosazovat to, co považují za správné,“ uzavírá zmocněnkyně přípravného výboru Anna Strnadová.

Kontakty:
Bc. Anna Strnadová, zmocněnkyně přípravného výboru (členka iniciativy Jablonec bez hazardu), tel. 721 145 563
Ing. Jakub Macek, člen přípravného výboru (zastupitel města za Změnu pro Jablonec), tel. 736 244 101
Mgr. Jaroslav Šída, člen přípravného výboru (Česká pirátská strana), tel. 739 520 176
Ing. Jakub Strnad, člen organizačního týmu (člen iniciativy Jablonec bez hazardu), tel. 733 611 242

Příloha 1 – přesné znění referendové otázky
Souhlasíte s tím, aby město Jablonec nad Nisou, z důvodu ochrany veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti ve městě, učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu výherních hracích přístrojů, interaktivních videoloterních terminálů, centrálních a lokálních loterních systémů a dalších loterií uvedených v § 2 písm. e), g), j), l), m) bod 2 a n) a § 50 odst. 3 zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, a totalizátorových her a technických her uvedených v § 3 odst. 2 písm. c) a e) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách? ANO / NE

Příloha 2 – Vývoj postoje města Jablonce nad Nisou k hazardu – základní milníky
Květen 2014 (období před volbami do zastupitelstva města) – Jablonečtí zastupitelé projednali petici iniciativy Jablonec bez hazardu s podpisy 944 občanů města a jednohlasně schválili, aby do Strategického plánu města bylo zakotveno ustanovení, že Jablonec nad Nisou je město bez hazardu.
Červen 2014 Zastupitelstvo odmítlo vyhlásit referendum z vůle zastupitelstva, což navrhovala iniciativa Jablonec bez hazardu, Jakub Macek a někteří tehdejší zastupitelé, kteří později hlasovali pro opětovné povolení kasin.
Leden 2015 nabývá účinnosti dlouho očekávaná vyhláška, která zakazuje provoz heren a kasin. Herny a kasina z města začínají postupně mizet podle toho, jak jim na základě vyhlášky ruší licence město a Ministerstvo financí.
Duben 2015 primátor Beitl předkládá vyhlášku, která by 2 kasina opět povolila. Pro mnohé je to překvapující zvrat. Primátor nakonec na nátlak médií a některých zastupitelských klubů svůj návrh stahuje.
Červen 2015 primátor Beitl znovu předkládá vyhlášku tentokrát nově povolující již 3 kasina. Opoziční zastupitelé protestují, ale koalice je jednotná a nepřipouští žádné protiargumenty. Automaty jsou v Jablonci opět povoleny. Iniciativa Jablonec bez hazardu a zastupitelé Změny pro Jablonec varují, že 3 kasina nebude konečné číslo.
Září 2015 magistrát obdržel dalších 9 žádostí o povolení kasina a na cestě jsou další. Zastupitelé jsou vysokým zájmem zaskočeni a zřizují komisi, která má nastavit přísná pravidla pro provoz kasin a tím jejich počet omezit.
Únor 2016 primátor Beitl předkládá úpravu vyhlášky povolující dalších 8 kasin. Jejich počet tím se zvyšuje na 11. Současnost v 11 kasinech je evidováno 395 hracích automatů – nejvíce v historii města. Pro zajímavost, v Jablonci nad Nisou je 11 základních škol, stejně jako kasin.

Příloha 3 Návrh na vyhlášení referenda (v samostatné dokumentu)

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky