Náměstek hejtmana za ČSSD měl nabízet úplatek

Liberečtí sociální demokraté mají před volbami problém. Někdejší ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje Robert Gamba podal trestní oznámení na náměstka hejtmana Libereckého kraje Radka Cikla (ČSSD) pro školství kvůli údajné Ciklově snaze uplatit jej. Radek Cikl měl Gambovi nabízet celých 200 000 korun z veřejných prostředků, pokud odstoupí ze své funkce. Spory vedl náměstek Cikl nejen s Robertem Gambou. Kraj se nyní musí kvůli své školské politice soudit i s řediteli sklářské školy v Kamenickém Šenově nebo jilemnického gymnázia.

Robert Gamba tvrdí, že se jej Radek Cikl snažil vyštvat z místa dlouhodobě. „Náměstek Cikl mě několik měsíců loni na jaře a v létě šikanoval. Byly to neustálé kontroly po telefonu, nesmyslné úkoly. Mělo to úplně stejný průběh, jako když odvolával Jiřího Šorma z postu ředitele jilemnického gymnázia a ředitele sklářské školy Františka Janáka. Oba se dodnes s Libereckým krajem soudí o neplatnost svých výpovědí,“ uvedl Gamba pro libereckou MF Dnes.

Následně na to mělo vedení kraje, reprezentované Radkem Ciklem, nabídnout Robertu Gambovi vysokou odměnu 200 000 korun, když ze své pozice odstoupí. To ale ředitel Centra vzdělanosti odmítl s tím, že takový postup odporuje zvyklostem a dobrým mravům ve školství. Následně byl, téměř přesně před rokem – v září 2011, skutečně radou kraje, kde dominuje ČSSD, odvolán.

Gamba podle vlastního vyjádření podal trestní oznámení až po roce proto, že chtěl vyčkat, jak dopadnou soudy s řediteli sklářské školy v Kamenickém Šenově nebo jilemnického gymnázia. Ti své spory s Libereckým krajem u soudu vyhráli, nicméně kraj se proti rozhodnutí odvolal. Dalším faktorem byla podle Gamby skutečnost, že došlo ke změně v přístupu policie v řešení podobných kauz.

Radek Cikl se zatím k věci odmítl vyjádřit s tím, že o podaném trestním oznámení zatím neví. Politika ČSSD Libereckého kraje v oblasti školství je dlouhodobě kritizována nejen opozicí, ale i zástupci pedagogů a došlo i ke studentským protestům.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody