Náměstek primátorky Rutkovský podal stížnosti na volby v Liberci

Dosluhující náměstek primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) Jiří Rutkovský (PRO sport a zdraví) podal hned dvě stížnosti ze tří na konání komunálních voleb v Liberci, které liberecký soud obdržel. Rutkovského strana přitom u voleb propadla a po dlouhých letech na zastupitelstvu nezasedne. V Liberci se tak otevírá možné přepočítávání hlasů, které může mít za následek i překreslení politické mapy nově zvoleného zastupitelstva.

 

Ještě větší zmatení do stále se prodlužujícího povolebního vyjednávání mohou přinést stížnosti na průběh voleb podané u libereckého krajského soudu.  V Liberci byly podány tři stížnosti. Dvě z nich podal náměstek Jiří Rutkovský, kterému nyní končí mandát a do nového zastupitelstva se již nedostal.

Rutkovský nezpochybňuje jen komunální volby, ale i senátní. Podle vyjádření libereckého soudu se Rutkovskému nelíbí ani tak výsledky voleb, jako spíše systém, například označování volebních lístků a údajná zmatečnost.

Celou stížnost náměstka Jiřího Rutkovského podanou u libereckého soud si můžete přečíst ZDE.

Jiří Rutkovský působil jako lídr strany PRO sport a zdraví, která dlouhé roky v Liberci tvořila tradičního koaličního partnera ODS. Rutkovský se stal náměstkem na jaře 2011, kdy se podílel na odvolání své předchůdkyně a tehdejší náměstkyně Zuzany Kocumové při tzv. „jarní krizi“ na liberecké radnici, která vyvrcholila sesazením Změny pro Liberec a vytvořením tiché koalice ČSSD, Liberce občanům (Starostové pro Liberecký kraj), VV (Nový směr) a USZ (PRO sport a zdraví) s ODS.  PRO sport a zdraví získala v letošních volbách 3,3% hlasů. Jejím předsedou byl dlouhé roky Jiří Veselka.

Další stížnost, kterou podala liberecká občanka, zpochybňuje samotné sčítání hlasů při komunálních volbách v Liberci. Pokud by soud této stížnosti dal za pravdu, pak by se v Liberci muselo přepočítat všech odevzdaných 28.748 hlasovacích lístků.

To by mohlo vážně ohrozit i volební výsledky, protože hned tři politické strany zvolené do libereckého zastupitelstva (tedy polovina stran) letos v říjnu překročily pěti procentní volební hranici jen velmi těsně. Například KSČM získala pouhých 5,6% hlasů a TOP 09 5,5% hlasů. Nejvíce ohroženou se jeví ODS, která získala pouhých 5,04% hlasů a reálně ji do zastupitelstva dostalo zhruba 10 až 15 odevzdaných lístků, které ji vytáhly přes hranici 5%.

Všechny tři „pětiprocentní“ strany disponují dvěma mandáty, které by se potencionálně a hypoteticky (tedy pokud soud uzná oprávněnost stížnosti a došlo by ke změně v přepočítávání hlasů), mohly přerozdělit jejich protivníkům.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web