Sledujte s námi zastupitelstvo: další miliony pro Syner a krize kolem bytů

Liberec dnes čeká mimořádně bouřlivé jednání zastupitelstva města. Pod primátorem se kýve židle, koalice s ANO a ODS je v krizi kvůli situaci s podíly města v bytových družstev. Opozice ale chce udělat dusno i kvůli doplatku při plánované směně se Synerem a probírat se bude i přechod technických služeb na příspěvkovou organizaci.

Největší a zřejmě i nejvyhrocenější diskuse se očekává kolem krize s byty. Primátor a Starostové odmítají naplnit dvacet let staré smlouvy a převést podíly města v bytových družstev na samotná družstva, což vyvolalo vlnu rozhořčení u družstevníků. Ti si to již v úterý přišli vyříkat s vedením města na úterní mimořádné zastupitelstvo.

Na úterním mimořádném zasedání bylo přijato usnesení, že v jednání na téma převodu podílů na družstevních bytových domech bude  zastupitelstvo pokračovat na dnešní řádné schůzi. Tento bod byl přijat před zraky více než stovky družstevníků.

K naprostému překvapení všech následně sdělil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) zástupcům družstev, že daný bod se vůbec projednávat nebude. To bylo v naprostém rozporu se vším, co pan primátor slíbil na úterním jednání. Bylo to natolik společensky nepřijatelné, že následně (tj. dnes, ve čtvrtek) primátor své středeční porušení svého úterního slibu odvolal a (znovu) slíbil, že daný bod na jednání zařadí. Mělo by se tak stát po přestávce tj. cca v 18.45.

Situace s byty vyvolala krizi nejen v koalici, kdy proti vedení města otevřeně stojí ODS, ale i u samotných Starostů. Dnes mají jednání klubu, na kterém se očekává i účast předsedy strany, hejtmana Martina Půty, který by měl situaci v rozhádaném Liberci řešit.

Na programu ale bude i směna pozemků se Syner Group. Ta vlastní pozemky v centru města, o které se dlouhodobě nestará a které  jsou pro ostudu celému městu. Jde o lokalitu kolem tzv. Papírového náměstí a Šamánkovy ulice. Město by tyto pozemky pro strategickou rozvojovou polohu získalo výměnou za svůj podíl na Kunratické, kde Syner plánuje postavit nové sídliště.

Nicméně město má doplácet Syneru ještě zhruba 5,5 milionu korun. Podle znaleckého posudku, který oproti slibům primátora, nechalo vypracovat město bez spolupráce s opozicí, má Syner Group dostat za pozemky ve městě zhruba 7 tisíc korun na metr, kdežto od města chce pozemky na Kunratické jen za 1700 na metr.

Opoziční  Změně pro Liberec se takový postup nelíbí, vydala k němu svou tiskovou zprávu a dá se očekávat, že je napadne i na samotném zastupitelstvu.

Řešit se bude, mimo jiné, i přechod Technických služeb města Liberce (TSML) na příspěvkovou organizaci. Rozruch kolem TSML vyvolal náš web, který zveřejnil výsledky kontroly, které si TSML zadaly a které pro firmu dopadly tragicky – ukázaly na podezřelé smlouvy i plýtvání.

Místo toho, aby se závěrům kontroly začalo, dnes již bývalé, vedení TSML zabývat, začalo napadat samotnou kontrolu a politici v orgánech TSML (zejména Michal Hron ze Starostů a Zdeněk Chmelík ze Starostů/TOP 09) výsledky kontrol bagatelizovali a dokonce iniciovali podání žaloby na náš web, který výsledky kontroly TSML pod bývalým vedením zveřejnil.

Sledovat dnešní jednání zastupitelstva může každý sledovat online zde:

https://www.liberec.cz/cz/media/on-line-zastupitelstvo/

Subscribe
Upozornit na
49 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web